Boszorkányvadászok (2013)

Jancsi és Juliska felnőttek, boszorkányvadászok lettek és ezt nagyon menőn csinálják. Ennyiben össze is lehet foglalni a Boszorkányvadászok (Hansel & Gretel: Witch hunters) című filmet. Nem sokat vártam tőle, tényleg, mégis csalódnom kellett,  viszont pozitívan. Előre leszögezem a film nem nagy szám, klisét klisére halmoz. Mégis vicces az egész, a humorral remekül bántak, olykor ironikus képet festve a boszorkányokról alkotott sztereotípiákról.

boszorkanyvadaszok1

János (Jeremy Renner) és Júlia (Gemma Arterton) túlélték a Mézeskalácsházat, megölték a gonosz boszorkányt. Ez pedig olyan jól ment nekik, hogy ez lett a hivatásuk. Híresek lettek, mert valamilyen oknál fogva nem fog rajtuk a banyák varázslata – talán a trauma miatt. Faluról falura ölik a boszorkányokat fizetség fejében. Újabb falu, újabb boszorka – vagy mégsem?

Az egyik elöljárónak ez nem tetszik, beleköt Júliába, aki lefejeli. Amíg élek ezt a jelenetet nem felejtem el, epikus. Júlia pedig egyszerűen tovább ép, János csak egy mosolyt fűz hozzá a jelenethez. Kiderül, hogy a gyerekeket elrabolták, és egy egész sereg banya készül a boszorkányszombatra. Mondtam, a sztori vacak. A verekedéseket túlhúzzák, vagy negyed órán át megy erdőn-mezőn át. De a poénok nekem még mindig bejönnek – eltűnt kisgyerekek rajzolt képe a tejesüvegen, az elöljáró sínbe tett orra vagy János inzulinadagolója. Merthogy János cukorbetegséget kapott a Mézeskalácsházban!

boszorkanyvadaszok2

Maguk a boszorkányok kifejezetten szörnyűek, bár a főboszi (Famke Janssen) még repedezett arccal is lenyűgözően szép. Amit nem értek, az az, hogy miért kell mindig úgy mozgatni a kamerát, hogy ne látszódjon Famke magassága (182 cm). Nincs abban semmi rossz, ha egy nő magasabb egy férfinál.

boszorkanyvadaszok4

A vége inkább gusztustalan, mint ijesztő, csak lövöldöznek és csonkolnak és darabolnak és lövöldöznek. Főleg ezek a jelenetek rontották el a filmet, nem illetek ide, a humort és az iróniát kellet volna inkább előtérbe helyezni. A történet ugyanaz, mint az eredeti mesében: János és Júlia győznek, a boszorkányok pedig meghalnak, még a jók is. A végére pedig megkapjuk a testvérpár eredetét és a magyarázatot a hatástalan varázslatokra – mondjuk ez ötletesre sikeredett.

boszorkanyvadaszok3

A színészek nem nyújtottak benne maximumot, talán még minimumot se, de a forgatást élvezték, szerintem szétröhögték magukat rajta, ez pedig érződik.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.