Olykor megvan annak az előnye, ha az ember már minden közismert filmet látott. Igen, tudom, ilyenkor jönnek a vacak filmek, de igazi gyöngyszemet is találhatunk. Az Assassination of a High School President pont ilyen, magyarul a rettenetes Merénylet a suligóré ellen címet kapta, ami egy újabb példánya az itthoni rémesen béna címeknek (Erőszakik – na, ugye).

merenyletasuligoreellen1

A történet igen egyszerű: egy totál lúzer srác egy átlagos középiskolában. Újságíró akar lenni, persze nem sok sikerrel. A diákújság szerkesztője megsajnálja és ad neki egy egyszerű cikket. A diáktanács elnökével készítsen egy kisebb interjút.

Főhősünk, Bobby Funke (Reece Thompson) cikkírás közben valami másra bukkan. Az iskolában ellopták a vizsgadolgozatokat, amik az egyetemi felvételekhez kellenek. Funke pedig inkább ez után nyomoz, emberről emberre, és le is rántja a leplet, magáról az elnökről, Paul Moore-ról (Patrick Taylor). A suli igazgatója Jared T. Kirkpatrick (Bruce Willis) megtalálja a tesztlapokat Moore szekrényében. A cikkből természetesen hatalmas siker lesz, Funket hirtelen mindenki kedveli, az ügyeletes dögös csaj,  Francesca Fachini (Mischa Barton) el is hívja magával a bálba.

merenyletasuligoreellen2

Hősünk élete sínre kerül, várja a nyári újságíró iskola, a barátnője lélegzetelállító és mindenki kedveli. De légy úszik a levesben, Funke érzi ezt, és folytatja nyomozását. Közben persze eljut a menők bulijába, jogosítványt szerez, büntetést kap, szóval mindent csinál, amit egy átlagos amerikai középiskolás – legalábbis ahogyan a filmesek velünk láttatják. A film alatt láthatunk lúzereket, okoskákat, pancserokat.

A film páratlanul jól van elkészítve, tökéletesen felhasználja az amerikai oktatási intézményekről alkotott sztereotip képet, de nem leutánozza, ó nem, inkább éles iróniával új perspektívába helyezi. Bobby Funke narrációja tökéletes, a lépések, ahogyan eljut a végső konklúzióhoz hiteles. A film képes végig fenn tartani a néző érdeklődését (egyszer sem ugrottam fel facebookra vagy egyéb oldalakra közben). Ami különösen tetszett benne, azok az apró jelek amiket elrejtettek, csak persze sem mi, sem Funke nem vettük észre. Külön kiemelném oknyomozó riporterünk kabátját, amit akár maga Columbo is viselhetett volna fiatalabb korában.

merenyletasuligoreellen3

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..