Spoiler– Riadó! Riadó! Van-e szoba kiadó?

Na, jó, a lényeg hogy tényleg lesz benne egy-két extra infó azoknak, akik csak az animét látták, de a mangához még nem volt szerencséjük. Bár ilyen elég kevés lesz, azért egy figyelmeztetés erejéig őket is megtisztelem. Szóval, függöny fel és következzék 2013 méltán legjobb animéje, a Shingeki no Kyojin vagy angolosan Attack on Titan.Hajime Isayama szerintem nem gondolta legvadabb álmaiban sem, hogy eléggé furcsa stílusban rajzolt mangája köré egy valóságos animekultusz fog kialakulni világszerte. Pedig ez történt, és ennek vannak pozitív és negatív töltetei is rendesen – gondoljunk csak a milliószámra gyártott történetekre és fanartokra, amik a neten keringenek a nagyon cukitól a hardcore hentaig bezárólag. De mi is tette naggyá Erenék történetét? Miért ugrott ki robbanásszerűen a Shingeki? Egy biztos, nem a főhős miatt.

Attack on Titan1

Gondoljuk csak végig a dolgokat, mielőtt még a fanok meglincselnek: ugye száz éve béke van a falak mögött élő embereknek a kannibál Titánoktól, maximum csak a Felderítő Osztag tagjai hullnak, mint a legyek, de ők is, azért mert kimerészkednek a vadonba. A legkülső, Mária fal mögött tengetik életüket három főhősünk: Eren, Armin és Mikasa. Aztán, bumm! Beüt a Crack és jönnek a Titánok egy kis nasira az időközben áttört falon. Hőseink megmenekülnek és beállnak katonának, időközben szereznek barátokat, szövetségeseket. Erenről meg kiderül, hogy képes Titánná– változni. Igen, itt nyeltem egy nagyot és unott pofával néztem, ahogy írtja az ellent, mint egy rossznapját élő rock sztár. Úgy értem, csak én nem lepődtem, meg hogy ez lesz? Végül is ő a főhős, nem lehet szürke kisegér, viszont ott van már fizikai erőnek Mikasa, agyzseninek Armin – így neki egyedül csak ez az egy képesség maradhatott – különben már az első tíz percben elpatkolt volna.

Attack on Titan2

Nos, igen kifejezetten zavaró, ha a szereplőgárdából pont a főhőst nem kedveli az ember lánya, de sajnálom. Kárpótlásként a mellékszereplők sokkal jobbak karakteralkotás szempontjából: jó itt sem a kötelező fuxeszközökre gondolok, hanem azokra, akik élettel és drámával töltik meg ezt a nem vidám hangvételű sorozatot. Ott van példának okáért a Hanji Zoe osztagvezető és Titánszakértő, védi az embereket, de a Titánoktól sem fél. Majdnem én is vele sírtam mikor a két kísérleti alanyát holtan találta, magából kikelve sírt és üvöltött. A másik ilyen kedvencem Daisuke Ono orgánumával megszólaló Erwin, akit én a manga irányvonala miatt erősen féltek (légy erős! Ne kattanj be!). De kétségkívül mindenki legnagyobb hőse az (el) takarítónő, Rivaille, aki bűnözőből lett az emberiség legerősebb harcosa – Elég erős nézetváltás és mellette nulla jellemfejlődés – Csak gratulálni tudok kedvenc halszeműmnek.

Attack on Titan3

Visszatérve a műre, nagy erőssége a drámai töltet és annak a lassú, de fokozott feloldása és a hirtelen beütő sokkpillanatok. Csak pislogtam– mikor Levi az egyik elhunyt társnőjének az apjától tudta meg a lány iránta való érzéseit– Nem kicsit volt durva és egyben szívbemarkoló pillanat. Szerintem ebben van a Shingeki erőssége, hogy nem lacafacázik, minden korlát nélkül a képedbe mondja a nature valóságot és azt, hogy néhány ember rosszabb még a kint rohangáló Titánoknál is.

Persze semmi sem lehet tökéletes, így az Attack on Titannek is vannak hibái: például én jót nevettem, hogy az animében Hanjit nőnek kezelik és mutatják be, holott ezt a mangaka a mi, az olvasók képzeletére bízta. A másik kacagtató dolog az Levi kora: azt sejtettem, hogy nem tini, de amit mondanak róla, az kissé durva és mókás.

1379947_593871464009575_1654314954_n

Mindent összevetve az Attack on Titan a maga nemében tényleg az utóbbi évek, ha nem az évtized egyik legjobb animéje, nem tökéletes, de még így messze az átlag fölött van. A történet bár véres, nagyon is valós és magával ragadó, akárcsak a szereplők (tisztelet a kivételnek).

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

10 thoughts on “Középkori kannibalizmus – Attack on Titan”

 1. Pár dologra húztam a számat. Levinél a jellejfejlődés kérdése, hova fejlődjön az még? A hírtelen lett bűnözőből szuperhős vonalban épp elég jellemfejlődés van, csak elmagyarázva, vagy megmutatva nincs normális mértékben, mert a Levi spin-off nem nevezhető annak. De tulajdonképpen magában a mangában is lépett egyet előre, Petráék után Erenékre átváltami nem kis dolog, főleg ha azt vesszük, hogy a komolu elit egysége helyére kapott egy rakás taknyos kölyköt. De a lényueg, hogy kifejlett karakterek már ne fejlődjenek sehova, mert aztán túl epic vonalba esnek és mary suevá válnak.

  A másik az elején. Persze, hogy Eren óriássá fog tudni változni. Mert miről szólna akkor a történet? Egy csapat mainstream arcot még sem nyomhatnak benne emberként, mert seholsem lenne reális, kell egy plusz szupererő. Ráadásul Eren képessége felvezette azt, hogy az ellenség is ember igazából. Nem csak óriás már.

  1. Először is: megértem, hogy húztam a szádat. Nem egyforma a véleményünk és abba semmi poén nem lenne, ha minden szavammal egyetértenél. Mondjuk a “kifejlett” karakterek is fejlődhetnek még valahova, az más kérdés, hogy pozitív, vagy negatív irányba (lásd.Erwin). Nem mondom, hogy Levinek még van hova fejlődnie, de nem is elképzelhetetlen.
   Másodszor: Erennél nem azért hoztam a fel a várt klisé-t, mint negatívum, hogy az óriás témakörbe belekössek, nekem a gyereknek a személyiségével vannak bajaim, nem is kevés. De kinek a pap, kinek a papné 😀
   De nagyon köszönöm a véleményed 😀 és remélem az én válaszaim is kielégítők voltak.

 2. Eh én nem tudom te honnan jöttél még mit néztél eddig de Hanji nő….XDDD Istenem, te ezen röhögsz? Én meg azon, hogy nem veszed észre hogy a mangába is mellei vannak…. :,D Rivaille kora meg Japánból indult el hogy 30 éves, szal nem itt lett kitalálva menet közben.

  1. hmmmm, kérdésedre Budapesti vagyok. 😀 de most a többi válasz: nem egy, megbízható oldalon olvastam Hanji “esetéről”, és olvastam a mangát, különben nem is mertem volna írni róla, mert tudtam, hogy valami hasonlót fogok kapni.
   Levi kora meg lehet, hogy Japánból indult el, de hé, a manga talán Amerikai? Lehet, hogy valaki csak random terjeszti, de mi van ha van alapja? Azonban a legtöbb fan által ez az elfogadott kor az tényleg a 30 (vagy még sok a 34-es utalás), de ez még elég korrekt, mint valami más extrémebb szám, ami a neten terjeng.
   De köszi a véleményed 😀 a negatív kritika is kritika.

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .