Mivel ma nagyon jó kedvem van és remélhetőleg ennek még a kolinet sem fog betenni, így megragadom a gyeplőt, felkapom a shotgunt és megyek FERTŐZÖTTET ölni. Igen, kedves kis díszburzsujok, a The Last of Us című remekműben ugyanis nem ZOMBIK vannak, hanem FERTŐZÖTTEK. Vagy nyugodtan kövezzetek meg, ha időközben az „infected” a „zombie” szinonimája lett.

The last of us1

Visszatérve pillanatnyi agyrémemből, először is nagyon boldog vagyok, hogy ezt a leírást kérték tőlem és nem orosz módszerrel – harapófogóval – kellett kiszedni belőlem, Joelékről, ha kell ódát is írok.Nos, kezdjünk is bele a mesébe: valamikor, az Úr 2013-ik évében kitör egy – poén, hogy a valóságban is létező, de csak a rovarokra veszélyes – fertőzés, ami először megőrjíti, később át is plasztikáztatja az embereket. Joel – rezidens hősünk – a saját és családja bőrén tapasztalta meg, nemcsak a fertőzöttek pusztítását, hanem az emberek kegyetlenségét is. Húsz évvel később meg már egy megkeseredett, mogorva vénember, aki élelmiszer és egyéb eszközök csempészéséből él. Addig, míg a nyakába nem kap egy tini titánt, Ellie-t, kinek temperamentuma, mint az orkán és szókincse, mint a kocsisé. És amúgy még fertőzött is, ám valamiből kifolyólag ő nem változik át dühöngő örülté és ez bizonyítja immunisságát. Ezt Joel hiszi is nem is, később azonban már több bizalommal fordul a lány felé, rég elfeledett – szigorúan csak – apai érzésekkel együtt.Viszont életük nem könnyű: találkoznak bekattant, mégis segítőkész szerelővel, embervadászokkal, kannibálokkal és az elmaradhatatlan fertőzött seregekkel.

The last of us2

Gondolom, már kezditek érteni, hogy miért is szeretem annyira ezt a játékot. A grafika első osztályú, az ijesztőbb háttérneszektől a hideg futkos a hátamon, de ez mind önmagában még csak annyit érne a játékpiacon, mint bankban az üdülési csekk. Ami méltán a legjobbá teszi a The Last of Ust, azok a szereplők és nem csak főhősök – bár ők is a kisujjukon elviszik az egészet – hanem úgy tokkal-vonóval a teljes szereplőgárda. Egyik emberibb, mint a másik, még ha tetteik alapján nem is gondolnánk őket annak, és néhol még saját embertársaik jelentik a nagyobb veszélyt sem, mint a fertőzöttek.Ha már fertőzöttek: mint azt fentebb olvashattátok elég érzékeny vagyok a zombi titulus ok nélküli kiosztására, és akkor is téptem a hajam, mikor azt olvastam a The Last of Us lényeiről, hogy zombik. Nem, nem azok. Téma lezárva. Viszont kárpótlásként itt is vannak eléggé veszélyes ellenfelek: külön rühellem a Clickereket, akik – kés hiánya miatt – néhol elég hamar átküldtek a másvilágra, de az óriási monstrumokba is volt, hogy a fél táramat belelőttem, mire hajlandó volt megmurdálni.

The last of us3

Végső ítélet: A The Last of Us büszkén nyugodtan ringbe szállhat az „évtized legjobb játéka” címért, és nem kukacoskodásból, de egy kezemen meg tudnám számolni azt, hogy kik lehetnének a méltó ellenfelei. Nem mondom, hogy tökéletes, mert olyan nincs, viszont a hibái is olyan minimálisak, hogyha valaki igazán beleéli magát, észre sem veszi őket. Méltán felkapott folytatásban pedig– amiről majd hamarosan szintén szó esik – a The Last of Us-Left Behindban Ellie fertőzés előtti életébe és cseppet sem veszélytelen kalandjaiba nyerhetünk betekintést. De ez még a jövő szele.

Szerző

Hanama
Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

9 thoughts on “Infected vs. Zombies – The Last of Us”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .