Kedves birkanyáj, mint azt a The Last of Usról írt cikkemben is olvashattátok nagyon érzékeny vagyok a zombi témára – nem véletlenül ez a becenevem is –, és mivel az utóbbi időben elég durva sokkhatások érnek ilyen térről (lásd World War Z, Eleven testek, elmehuszár filmnézők stb.), így csokorba szedtem a zombik és a nem zombik közötti, eléggé jelentős különbségeket horrorfilmek és játékok segítségével.

Zombie attack

Mert ugye a zombik halottak?

Legalábbis elméletben ugye valamilyen úton-módon a halálból visszatérő, és oda nem nagyon visszakívánkozó lények a zombik. Régen még csak emberek lehettek azok, de mondjuk a Zombie Apocalypsben már kutyával, sőt élőholt tigrissel is megküzdenek hőseink. Ez mind szép és kerek, de ez bizonyos lényekre nem mondható el: a 28 nappal későbbet szeretik sokan zombifilmnek titulálni, holott kicsit sem az, hiszen világosan kimondják benne is, hogy Dühkór FERTŐZI meg a népességet, de az a betegség senkit sem tesz élőholttá. Oké, hogy idiótán néznek ki, és emberekre támadnak, de nagy ellenpont a járkáló hullákkal szemben, hogy ők meghalhatnak. Pontosabban éhen halnak. Bocs, én ilyenhez még zombihorroros pályafutásom alatt nem pipáltam zombiknál. Mert – kicsi biológia – az élő szervezetnek szüksége van táplálékra, egy halottnak meg normális esetben ugye nem.

28 nappal később

A fertőzöttek is emberekre támadnak.

Jah, de ettől még nem lesznek zombik. Ahogy a The Last of Usban, úgy másban is csak megölik/fertőzik őket, de nem eszik meg. Ellenben a Holtak Napja (a 2008-as remake) vegetáriánus zombiját leszámítva nem találkoztam olyan élőhalottal, aki ne harapta volna azonnal herén a mellette rohangászó legközelebbi embert. Igaz, a zombik harapása is­ kötelezően magában hordozza a fertőzést, de nekik nem céljuk az, hogy terjesszék a vírust –a fertőzöttekkel ellentétben –, egyszerűen csak nassolni akarnak.

Holtak Napja-Csöpp

Hányadán is állnak az intelligenciával?

Ez fogós kérdés, ám sok horrorjáték/film/regény után rájöttem, hogy bizonyos ritka esetben, valami nagyokos értelmet csempész a zombik agyába. Jó példa erre az eredeti Holtak Napja (1985), ahol a Csöpp névre keresztelt zombi emlékszik az emberi életében használt dolgaira és képes érzelmeket is kifejezni. Lehet, hogy ez csak üdítő kivétel, de a fertőzöttek esetében még ezt sem bírtam felfedezni. Poén lenne, ha a Dead Space-benvagy a Doomban a nagy epic harcban az ellenszörny könnyekbe törne ki. Hát én tuti úgy pörögnék a röhögéstől, mint kemotoxos légy a levegőben.

Holtak földje

Csordaszellem?

Nem lehetetlen, és erre a Holtak Földje mutat rá nagyon királyul. Ott is rendelkeznek a zombik némi intelligenciával – mert ugye már lassan és hülyén nem is annyira ijesztőek – de ott is mintha valami emberek elleni bosszú vezérelné őket a kaja mellett – és emiatt én csak tapsolni tudok a stábnak.A fertőzötteknél is talán van valami csordaösztönhöz hasonló, de ezt faja és vírusa válogatja: mert míg a Necromorph-okat mindig csak csapatban látni, addig a REC-ben például ritkán, vagy egyáltalán nem támadnak egyszerre. Igen, a REC-es lények sem zombik. Ők sokkal inkább démonok.

REC

 

Szóval összegzés: a sok hasonlóság ellenére a zombik és a fertőzöttek közötti különbségek hamar megmutatkoznak, és sokszor nagy szakadék is van közöttük. Utolsó karddöfésként még, megemlítés szintjén, gondolom, felmerült bennetek, hogy az Eleven testeket vagy a World War Z-t miért nem hoztam fel példának sehol sem. Erre egyszerű a magyarázat: A Nudi testek nem horror, a Z-Warban meg nem zombik vannak. Hiába hívják úgy őket, nem azok.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Zombikalauz, avagy nem mind hulla, akire lősz”

  1. Hello *beinteget a monitor elől*
    első idelátogatásom legelső cikkének ezt választottam, mégpedig azért, mert zombik. És ez nyomós ok. Főleg, mert ebben a kérdésben néha én is a hajamat tépem, mert ahogy te is mondtad, a 28 nappal/héttel később c. filmekben azok a kis szarháziak nem zombik, mégis szinte mindenki annak cimkézi fel őket. (Bevallom, sokszor még én is, hogy megkönnyítsem a kommunikáció folyamát, és olyankor mindig fenékbe is rúgom magam). Fontos tudni a különbségeket, és nagyon tetszett a cikked, de! (Mert de az mindig van 🙂 A World War Z-t még nem volt szerencsém látni (diszkréten utaltam rá, h kb 15 perc után kikapcsoltam), a könyvet viszont olvastam, úgyhogy a védelmére kelek :). Az alapján viszont minden tekintetben ízig-vérig zombikról szól – lassúak, rothadnak, buták és akaratlanul fertőznek végig minden szerencsés kiválasztottat. Csordaszellem ott is van, valami nagyon elemi dologként nyilvánul meg a táplálékszerzéssel együtt. Nekem kifejezetten tetszett a könyv (na jó, én személy szerint imádtam), és éppen azért, mert nyers, valódi zombikról szólt. A film nem, az botrány, lapáttal kéne agyonütni. 😀

    1. Üdv 😀 A World War Z könyv verziójához nekem is volt szerencsém, és ott aláírom sokkal jobbak voltak az élőholtak ábrázolása, ezért is rühellem annyira a filmet, ami belőle készült. Köszönöm a kommentet, és remélem a többi zombis cikk hasonlóan elfogja nyerni a tetszésedet.

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .