Igen, jól olvastátok a címet és nem, nem a magyar címadás egy újabb szörnyszülöttjével van dolgunk. Ez a film valóban Abraham Lincolnról szól. Arról a Lincolnról, aki aktívan részt vett az amerikai polgárháborúban és az első elnök, aki egy merénylő áldozata lett. És igen, itt és most vámpírokra vadászik komoly, és egyben semmitmondó arckifejezéssel. Kissé sokkot kaptam a film létezésétől is, de nem én lennék, ha nem akartam volna megnézni – valamilyen oknál fogva szeretem a Zs-kategóriás filmeket, de azt hiszem, ehhez a borzalomhoz egy teljesen új betűt kéne kitalálni.

abrahamlincoln.2

Mondanám, hogy a film egy jól sikerült paródia, de ezt sem tehetem, mert bizony a készítők halálosan komolyan vették magukat és ezt a förmedvényt, amit alkottak. A röhej az egészben, hogy ez elsőként nyomtatott formában jelent meg, a bűnt pedig Seth Grahame-Smith követte el, ugyanezen címen (neki köszönhetjük még a Büszkeség és balítélet, meg a zombik című könyvet is), az viszont bizonyos, hogy elolvasni már nem vagyok hajlandó.

Míg a manapság divatos és egyben új irányzatnak, a mash-upnak vannak egészen jól sikerült darabjai (Warm Bodies, hogy csak egyet említsek), addig az a bőven túllépett a nevetségesség határán. Legnagyobb megdöbbenésemre a könyv bestseller lett – csakúgy, mint a szintén pocsék és röhejes Cowboyok és űrlények, és igen, ez is megjelent könyvben és mozivásznon egyaránt.

abrahamlincoln.1

Lássuk a történetet: Abraham Lincoln (Benjamin Walker) bosszúból elkezd vámpírokat ölni – leginkább baltával –, ezt egy idő után maguk a vámpírok sem tűrik, és megpróbálják főhősünket megölni. Kötelező szerelmi szálként Abe vívódik, hogy kimutassa-e érzelmeit Mary irányába (Mary Elizabeth Winstead) –ezzel veszélynek téve ki a szeretett nőt – vagy inkább egész életét a vámpírok irtására tegye fel. Mikor azonban rájön, hogy ő egymaga nem lesz elég, elnöki pozícióig küzdi fel magát, és a rabszolgaság eltörlésével kívánja megakadályozni a vámpírok előretörését és győzelmét az emberi nem fölött – de hogy a kettőnek mi köze egymáshoz, az annyira nagy baromság, hogy már le sem merem írni.

Egyetlen egy pozitívumot tudok felhozni a film védelmében: Alan Tudyk is szerepel benne, kábé öt percig – és ennyi, nincs több, pedig esküszöm, én kerestem benne. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez a film mennyire szörnyű, otromba és logikátlan. A verekedések mesterkéltek, a csatajelenetek átgondolatlanok – de leginkább feleslegesen hosszúak –, a párbeszédeken sírni kéne, annyira erőtlenek. A színészek, nos, ide a semmi is sok lett volna, szóval igazán rájuk nem is lehet mit mondani – sem jót, sem rosszat.

abrahamlincoln.3

Abraham Lincoln, a vámpírvadász a filmgyártás (és könyvkiadás) szégyene – hogy erre van pénz, de például a Dredd folytatására nincs, az már egyszerűen pofátlanság. Ez a film egy tökéletes példája az ötlettelenségnek, a pénzhajhászásnak, és a nézők hülyére vevésének. Épelméjű embernek nem javaslom – igazából senkinek, akinek van szeme és füle.

Ha mégis úgy dönt bárki, hogy megnézi – én szóltam előre!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

4 thoughts on “Abraham Lincoln, a vámpírvadász (2012)”

  1. Így van. Eléggé érdekes volt amerikanisztikás szemmel nézni… Valahogy nem passzol a kalapos úrhoz ez a szerep 😀

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .