„Az ember retteg az időtől. Az idő retteg a piramisoktól!” – egyiptomi közmondás

egyiptomikiallitas.2

Sok mindenért rajongtam már az életem során, van, ami egy idő után lecseng vagy elfelejtem (esetleg letagadom), de Egyiptom örök! Bármi is történjen, a szívem egy apró szegletében állandó helyet bérel magának az egyiptomi kultúra, a homok és a piramisok.

Most meghívásra érkeztem a Szépművészeti Múzeumba és külön tárlatvezetőt is kapott a kis csapatom, amellyel érkeztem.

egyiptomikiallitas.1

2013. december 12-én nyílt meg az immár negyedszerre újrarendezett állandó egyiptomi kiállítás. Az eddigi kiállítások rendjével szakítva most nem időrendi, hanem tematikus sorrendben kerültek kihelyezésre a műkincsek. A kiállítás részei az Emberek, Istenek és Halottak címek alatt futnak – az egyes részek mind színileg, mind hangulatilag illeszkednek a terem elnevezéséhez. Míg az Emberek teremben a zöld szín az uralkodó, és a mindennapi élettel kapcsolatos tárgyak, eszközök kaptak ott helyet, addig az Istenekben, mint azt a neve is mutatja, az istenalakok kerültek bemutatásra a kékben pompázó teremben. A Halottaknál már a vörös és a fekete dominál, és leginkább szarkofágok, múmiák és a temetkezéshez szükséges tárgyak kaptak helyet.

Az új kiállítás nemcsak az eddigi leletek felfrissítését eredményezte, hanem új tárgyak is kerültek a múzeum ezen szekciójába, melynek leglátványosabb darabja egy, az óbirodalmi korszakból származó reliefes faltöredék. A 2011-től futó Budapest Múmia Projekt pedig sikeres vizsgálatokat tett a múzeum birtokában lévő múmiákon, amiket még CT-s vizsgálatnak is alávetették, és az az egyikükön még arcrekonstrukciót is végeztek (Dr. Csont rajongók imádni fogják).

Bár a tárlatvezetés igen hosszúra nyúlt, és mi vendégek is igencsak elfáradtunk (már bele sem merek gondolni, hogy a vezetőnknek vajon mennyire fájhatott már a lába), azért élveztük, és bizony én nagyon bántam volna, ha erről az eseményről lemaradok. Úgyhogy minden kedves Egyiptom-rajongó, történész vagy műkedvelő szervezzen programot magának a Szépművészeti Múzeumba! Ja, és a Múzeum Shopot se hagyja ki senki, mert értékes kincsekre bukkanhat ott is az ember.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..