Jó estét, kedves vendég!

Kérem, foglaljon helyet, szürcsöljön egy kis csésze kávét, és legyen szíves elmondani az önnel szemben ülő személynek, hogy, milyen rémálom nem hagyja nyugodni! Nem, ez nem a Csernus doktor újabb epizódja, hanem a híres Ginseikan kávézó!

yumekui kenbun2

Ahol a betérő embereknek megadatik, hogy egy olyan lénnyel találkozzanak, aki bemegy az álmukba, és segít rajtuk. Az ő neve Hiruko – a neve és a kinézete senkit se csapjon be, valójában a hímek táborát erősíti – és, ha már ott van, persze az álom irányítójával együtt, akkor bármilyen gondot-bajt, amit a vevő érez, a lehető legkésőbb, de a lehető leghatásosabban intéz el.

Nos, kezdjünk mindent az elején. Alapvetően nem vagyok rajongója a nagyon elmeboncolgatós mangáknak, de a Yumekui Kenbun, mint a buldózer, úgy tört be szűk kis lelki világomba. Ma már ezen manga hatására olyan filozófia műveket is képes vagyok megemészteni, mint a Boogiepop Phantom, ami valljuk be, nem egy könnyű meló.

yumekui kenbun3

Ritkán fogtok ilyet tőlem hallani, de a Yumekui Kenbunba, minden, ismétlem, minden megfogott. A hangulat, a történet, de leginkább a főhős: Hiruko, bár nem egy tipikus mérföldkő a jellemek panteonjában, mégis van benne valami, ami miatt csak imádni lehet, de főként a földbe lehetne döngölni. Cinikus, szűkszavú, kissé szadista, de jót akar, ugyanis klienseit, csak nagyon durva szembesítéssel tudja visszatenni a normális kerékvágásba – kisebb-nagyobb sikerrel.  Zokszó nélkül elfogatja sorsát, és bár nehéz meló előtt áll, de próbálja ennek kiaknázni a legtöbb előnyét.

A kis hazánkban eddig még nem igazán ismert mangaka, Mashiba Shin debütáló munkája 2001-ben jelent meg Monthly Stencileben, később átvette a Monthly GFantasy, akik teljesen az elejéről a végéig – vagyis nyolc kötet erejéig – adták le havonta, 2003 és 2007 között. A sok váltás oka eddig ismeretlen, de tény, hogy a mangaka rengetegszer fontolgatta a korai befejezést – ám hála az égnek, rendes és kerek lezárást kaptunk.

yumekui kenbun1

A Yumekui Kenbun egy alapvetően lélektani mű. Egy mű az emberi lélekről, ami elvész a saját képzeletében, egyre jobban kiszakad a világból és a saját téveszméi rabja lesz. Ez az alapgondolata és egyben a gerince is ennek a mangának, némi misztikus-titokzatos körítéssel. Igaz, hogy nincsenek benne nagy, világmegváltó harcok és bishik, mindezek ellenére én mindenkinek csak ajánlani tudom.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..