Veszélyes csatorna ez a TCM. Veszélyes, mert mutatnak valamit a gyerekkoromból és hála a nosztalgikus érzéseknek, tíz perc múlva már elő is kerül a gyűjteményemből, és a lejátszóban már pörög is a lemez. Pontosan ez történt a Nulladik órával is – nagy kedvencem a történet. Mindig, mikor kiakadtam a középiskola miatt a filmbeli szereplők jutottak eszembe.

nulladikora.1

Öt középiskolás, akik büntetésből kénytelenek a szombatjukat feláldozni és az értékes órákat egy tanár felügyelete mellett eltölteni. Andrew (Emilio Estevez), a sportoló, aki nagy reménysége mind a szüleinek mind az iskolai csapatának. Brian (Anthony Michael Hall), az agytröszt, fizika és matek szakkörös, akinek egyetlen barátja sincsen. Claire (Molly Ringwald), miss. népszerű, a hercegnő, aki nélkül az élet megállna. Allison (Ally Sheedy), a fura és defektes, akiről soha nem lehet tudni semmit és Bender (Judd Nelson), akiből évek múltán tuti, hogy bűnöző lesz. Valljuk be: nem ők az álomcsapat – de én nem is vártam el tőlük.

nulladikora.4

Ők öten a hátuk közepére sem kívánják a szombati „foglalkozást”, hát még egy kissé szadista és egoista tanár, Vernon (Paul Gleason) eszmefuttatásait. A büntetés alatt a következő szabályok vannak érvényben: nem beszélgetünk és a helyünkön maradunk. Természetesen a srácok ezt elég gyorsan meg is szegik, hogy aztán a beszélgetés veszekedéssé majd egy kisebb csetepatéba torkoljon. Közben kiszöknek, feleselnek és olyan mesteri szintre viszik az unatkozást, hogy azt érdemes lenne mindenkinek elsajátítania.

nulladikora.3

Persze, azért vannak apróbb hibák: például, ha a tanár meghallotta a beszélgetést az elején, akkor miért nem szúrta ki azt, amikor üvöltették a zenét? És a vicc az egészben, hogy ez senkit sem érdekel, mert egyáltalán nem lényeges a filmélmény szempontjából. Az sokkal fontosabb, hogy Bender hogyan is szerzi meg a szekrénye tartalmát vagy Briannek miért is van hamis személyije.

Aztán a humor és a poénok mögött ott a valódi világ: sorsok és emberek, akiket nem veszünk, vagy nem akarunk észrevenni. A problémák néha kicsik, néha nagyok, de mindig valódiak. A diákok egy-egy sztereotip figurát testesítenek meg és ezáltal láthatjuk, hogy bizony mindnek megvan a maga keresztje, a népszerűnek és az okosnak is.

nulladikora.2

Mire vége a filmnek, a szereplők viszonya megváltozik önmagukkal, a többiekkel és a saját kis világukkal is, de nem csak nekik, hanem nekünk nézőknek is, mert valamit a felszínre hoznak bennünk.

Hatalmasakat nevettem és mélyen megrendítettek a dolgok egyaránt. Remélem másnak is feltűnt az irónia: ha valaki őszinte, az nem bunkó, csak kimondja, amit gondol, és ez igen ritka volt akkoriban, és sajnos manapság is.

nulladikora.6

A filmet kötelezővé tenném mindenkinek, mert viccesen és könnyeden hoz fel olyan témákat a tinédzser életben, amire nem figyelünk oda. Bármikor újranézhető és garantált szórakozás a film.

Ha eddig kimaradt az életedből, akkor gyorsan szerezd be és nézd meg!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..