A Rec az egyik legfurcsább film, amit valaha láttam. Nem csak azt bírtam benne, hogy nagyon hosszú ideig a szereplőkkel együtt a néző sem tud semmit, de azt is, hogy nem azokat a koncepciókat alkalmazták, ami úton-útfélen szembejön – legalábbis eddig ez volt a tendencia, mostanában megszaporodott ez a típus.

rec1

Egy televíziós stáb tűzoltókról forgat egy beszámolót. Elkísérik őket a helyszínekre, történeteket hallgatnak és hasonlók. A bajok akkor kezdődnek, amikor egy idős asszony megmentésére indulnak, az azonban egy csöppet megrágcsálja kettőjüket. Az épületet karantén alá helyezik, a bent ragadtaknak pedig halvány lila gőzük sincs, hogy mi a csoda történik körülöttük. Nem csak a stáb és a tűzoltók maradnak bent, hanem a lakók is. A csapat persze forgat, interjúkat készít, az emberek pedig pánikolnak, mert nem értik, mi történik körülöttük.

Jó ideig nem akarják elárulni, hogy mi a helyzet, mire azonban végre kiderül, addigra már szorultabb a helyzet, mint eddig hitték. Az a szép az egészben, hogy habár a helyzet egyértelmű, mégis valahogy abszurd lenne erre gondolni. Egyszerűen csak ül a néző és azon gondolkozik, hogy mire jó ez az egész.

rec4

Kifejezetten bírtam, hogy olyan szereplőket használtak fel, akik még abszurdabbá teszik ezt az egészet. Idős néni, idős bácsi, kisgyerek. Azok, akik a legsebezhetőbbek, akik a legesélyesebben válnak áldozattá, de mégsem használják fel őket a horrorfilmekben, pont azért, mert elesettek. Az ember nem akar velük szembesülni, higgyük csak azt, hogy a legerősebbek majd megvédik őket. Nem! A legerősebbek túlélik.

rec2

Kifejezetten szerettem azt a filmben, hogy nem próbált meg hülyeségeket belesűríteni, többnyire nem voltak benne felesleges, és idegesítő kérdéseket. Reális! Pontosan az történt, ami egy ilyen helyzetben történne a való életben. Az emberek pánikba estek, a gyenge, vagy buta, az áldozatul esik és nincs kiút! És pontosan érzékelni lehetett azt a kétségbeesést, ami elfogta a szereplőket. És a túlélők is azok voltak, akiknek tényleg van esélyük a túlélésre. Egyedül a háttértörténetet kellett volna kihagyni a kontextusból, mert az ront némileg az élményen, ráadásul teljesen felesleges volt. A vallási vonulat és a retro tudós-téma nem csak lejárt lemez, de sablonos is, ráadásul nem illik ide. Mintha bevágtak volna egy jelenetet egy másik filmből, aztán folytatnák ugyanonnan, a szereplők meg csak néznek, mint borjú az új kapura, hogy ez hogy került ide.

rec3

Az effektek és a minőség persze hagyott némi kívánnivalót maga után, ez nem a legjobb rendezői képességekről árulkodik, de tökéletes filmet már nem is vár az ember. Szerintem még kicsit elégedetlen is lennék, ha egyszer elém raknának egyet, mert ilyenek vagyunk mi, emberek. Viszont a hangeffekteket remekül eltalálták. Azokat imádtam, a hideg is kirázott tőle. A kamerát is remekül használták fel a feszültség fokozására és az erősebb érzékeltetésre. Nagyon sokat adott az élményhez.

rec5

Aki készül egy hasonló támadásra, annak kifejezetten ajánlom a figyelmébe, mert bár sok okos tippet nem ad, reményt a túlélésre viszont igen. Én ezek után kifejezetten pozitívan állok a jövőhöz, mert megnyugodtam, hogy az igazi túlélőösztön a kulcs az egészhez, meg a józan ész. Akiből pedig ez hiányzik, hát, az benézte.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

4 thoughts on “Watchaholics Horror Challenge: Rec”

  1. Tényleg az egyik legjobb found footage cucc, de a folytatások meg a remake mind égetnivaló. Nekem egyébként ebből a kézikamerás hullámból a Trolljegeren és a Frankeinstein’s Army jön be a legjobban, egyik sem az a klasszikus horror, de legalább nem olyan komolyanvehetetlen szutykok, mint pl. a Paranormal Activity.

    (Off: Egyébként olvastam, hogy lehet kérni egy film véleményezését… bármilyen filmét? :D)

    1. Szia! A Frankenstein’s Army tényleg állati jó volt. A Paranormal Activity az valami más térben mozog egy másik…. másik másik! Mindenben másik 😀 Viszont pl a Grave encountersben elég jól látszik, hogy ők miből indultak el, hasonlítsd össze az ottani, meg a Rec szörnyeit 😛 Szeretem a GE-t, de ez az ötlettelenség abszolút jele.
      Igen, jól olvastad, dobj egy üzit nekünk és amint valakinek van ideje, kivesézi ^^

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .