Egy dolgot vártam kizárólag a mai résztől, méghozzá azt, hogy kiderüljön mi is lesz Tyrion sorsa, miután a bajnoka elbukott – csakhogy mindenki megnyugodjon, valóban kiderült. Aztán az epizód kezdetén úgy bedobtak a dolgok sűrűjébe, hogy csak kapkodtam a fejemet.

tronokharca.s04e10.3

Havas Jon elindult megölni Mance-t, a Vadak vezérét – még mindig hülye ötletnek tartom –, természetesen egyességet színlelve érkezett meg a férfi sátrához, ahol igen érdekes beszélgetést folytattak, amiben Mance több igazságot mondott, mint a Varjak eddigi összes elöljárója. Mance igen egyszerű ajánlatot tett Jonnak: engedjék át népét a Fal túloldalára és ők nem ölnek meg senkit – szerintem ez egy igen korrekt ajánlat, és ha rajtam múlna, bizony én átengedném a Vadakat. Nem rosszabbak ők, mint a Fal másik oldalán lévő népek. Viszont ami a beszélgetés közben bekövetkezik, arra sem Jon, sem pedig Mance nem számított – meg persze én sem.

Az évad kezdete óta panaszkodok Cersei-re, ugyanis eddig homlokegyenest másként viselkedett, mint azt a karaktere megkívánta volna. Ám most végre visszatért az az okos és ravasz nő, akit mindig is kedveltem, de ezúttal egy olyan fegyvert vetett be, amivel még nem próbálkozott – és úgy vélem ezzel el is érte a célját.

tronokharca.s04e10.2

Daenerys megint újabb leckéket kapott az uralkodásról, az elsőt jól és bölcsen kezelte, a második viszont olyan dolgot kívánt tőle, amit sohasem akart volna önszántából megtenni. A Láncok Leverője maga rakta fel a láncot, de a szíve majdnem meghasadt közben – ahogyan az enyém is.

Brannék végre valahára elérték úti céljukat – erről az egész évadon át tartó bolyongásról igen keveset írtam, ennek pedig az az oka, hogy teljesen hidegen hagyott a dolog. Jojen gyakorlatilag semmiről nem árult el semmi fontosat, csak azt, hogy mindenképpen oda kell menniük, ez pedig nekem nem lett volna elég indok, hogy a nyakamba vegyem a Falon túli északot. De legalább megérkeztek, egy gyönyörű fához, azonban egy pillanatra sem lankadhatott a figyelmük, mert volt ott valami a hóban elrejtve, ami csak az élőkre várt. Még szerencse, hogy a fa bőven rejtett titkokat.

tronokharca.s04e10.1

Amit mindig is sajnáltam a sorozatban, hogy Westeros mitológiája nincsen rendesen kibontva, csak hébe-hóba kerül elő egy kevés információ az ősi vallásról vagy a Hetekről, de pontosan annyi, amennyi ahhoz kell, hogy működjön tovább az udvari intrika. Most valamivel többet kaptam ebből a misztikus múltból, de pont annyit, hogy még inkább várjam a továbbiakat belőle.

George R. R. Martin szeretné, ha a sorozat évadai több epizódból állnának – én teljes mellszélességgel támogatom ezt az ötletét, mert tíz epizód bizony igen kevés ahhoz, hogy kellőképpen bemutassa Westeros világát. Remélem hallgatni fognak az íróra és kibővítik a sorozatot, persze ne legyen huszonkét részes, mert akkor túlságosan elnyújtanák, de kiegyeznék mondjuk tizenhárom vagy éppen tizenöt epizóddal évadonként.

game-of-thrones-season-4

Az évadfinálé méltó befejezése volt ennek az évadnak, mert tökéletesen lezárta az eddigieket, ugyanakkor előrevetítette, hogy az elmúlt negyven epizód csupán bemelegítés volt!

Valar morghulis!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Trónok harca S04E10 – The Children”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..