Így neveld a sárkányodat (2010)

Az igazat megvallva, ha mélyen a lelkembe nézek, azt kell mondanom, hogy nem igazán vagyok oda az animációs filmekért. Valahogy nagyon kevés ebbe a kategóriába eső alkotás van, ami úgy igazán levesz a lábamról, és ha róla kérdeznek, akkor azt felelem, hogy igen, ez egy nagyon jó film. De aztán ott van az Így neveld a sárkányodat, amit tízedszerre is ábrándos vigyorral nézek végig, és amit ha valaki meg mer szólni, azt felbőszült anyatigrisként szedem szét.

howtotrainyourdragon1

Hibbant sziget nem éppen egy kellemes hely – kinn van a semmi közepén, hideg is van, ráadásul folyton megtámadják a sárkányok. Itt él Hablaty, a törzsfőnök eszes, kissé ügyetlen, ám nagyon szarkasztikus fiacskája, aki valahogy sehogy sem képes beilleszkedni a többi viking közé – kezdjük ott, hogy amíg körülötte mindenki mindent izommal próbál megoldani, addig ő az eszét favorizálja. Ám Hablatynak így is minden vágya, hogy bebizonyítsa társainak és apjának, hogy igenis, ő is ér valamit, akkor is, ha nem egészen olyan, mint a többiek. Persze azzal is tisztában van, hogy ennek csak egy módja van, méghozzá az, ha megöl egy sárkányt. Összes is eszkábál egy speckó gépet, amivel sikerül is foglyul ejtenie egy fenevadat – méghozzá nem is akármilyet, hanem egy ritka és veszedelmes Éjfúriát –, ám mikor arra kerülne a sor, hogy ledöfje, rájön, hogy képtelen megtenni, és elengedi az állatot. A sárkány viszont megsérült és nem tudja elhagyni a szigetet, aminek folytán Hablaty végül úgy dönt, ahelyett, hogy végezne vele, megpróbál összebarátkozni az Éjfúriával.

howtotrainyourdragon3

Ez az a film, ami egyszerűen tökéletes. Igazából nem is tudom, mi mást mondhatnék róla. Megvan a történet gyönyörű íve – bevezetés, bonyodalom, tetőpont, megoldás, levezetés –, vannak sokszínű, szerethető karakterek– akik közt vannak mélyebbek, és vannak sekélyesebb, comic relief-figurák is –, akik fejlődnek, és vannak hibáik, és azokon vagy túlteszik magukat, vagy nem, van finom humor – mind vizuális, mind verbális –, van üzenet, van csodaszép grafika.

Na, mert igen, a grafika. Az emberi szereplőket sikerült pont úgy eltalálni, hogy bár éppen elég „emberszerűek”, mégis komikusak, ám nem néznek ki úgy, mintha egy hároméves óvodás tervezte volna őket. A hátterek, a tájak lélegzetelállítók, mint ahogy a részletek is – elég csak megnézni a milliónyi szőrszálat Hablaty mellényén, vagy éppen a közelit Fogatlan szeméről. Apropó, Fogatlan – a sárkányok dizájnjai egyszerűen fenomenálisak. Le a kalappal azok az előtt az alkotók előtt akik ilyen sokszínű karaktertervekkel tudtak előállni.

howtotrainyourdragon2

A történetre visszatérve talán még annyit még elmondanék, hogy két szinten is működik – ahogy minden jó (gyerek)filmnek működnie illene: egyrészt ott van egy felső réteg, ami aranyos és szórakoztató, és mindenkit leköt, alatta viszont ott van egy mélyebb, valós lelki problémára épülő jelentés, ami egy nagyon is életszagú konfliktushoz vezet a karakterek közt. A vége pedig meglepő és merész, és arra készüljetek fel, hogy borsózni fog tőle a hátatok, és még lehet, hogy el is pityergitek magatok.

Azt hiszem, ennyit szerettem volna mondani. Ez kifejezetten az a film, amit egyszerűen kötelező megnézni, mert fenomenális – szórakoztat és tanít egyszerre. Kérem szépen, itt vitának helye nincs – tényleg nincs, ha jót akartok magatoknak, ebben a témában nem álltok le vitatkozni a szerkesztőség egyetlen tagjával sem –, az Így neveld a sárkányodat az eddigi legjobb animációs film.

howtotrainyourdragon4

…Bár ez az állítás hamar megdőlhet, ugyanis holnap megyünk a film második részére, amiről pénteken hozzuk is a kritikáink – rögtön négy darabot.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

17 hozzászólás

 1. Visszajelzés:Minden jó, ha a vége Alfa – Így neveld a sárkányodat 2 élménybeszámoló | Watchaholics

 2. Visszajelzés:Így neveld a sárkányodat 2 – Ilyenből, ebből még! | Watchaholics

 3. Visszajelzés:Így neveld a sárkányodat 2 (2014) – Ma is tanultam valamit! | Watchaholics

 4. Visszajelzés:Így neveld a sárkányodat 2 – Akarom! Mindet! | Watchaholics

 5. Visszajelzés:Villám és a varázsló (2013) | Watchaholics

 6. Visszajelzés:Fogaskerekek, dobozok és sajt – megérkeztek a Doboztrollok! | Watchaholics

 7. Visszajelzés:Dawn of the Dragon Racers (2014) | Watchaholics

 8. Visszajelzés:Így neveld a sárkányodat kisfilmek: The Legend of the Boneknapper Dragon (2010) | Watchaholics

 9. Visszajelzés:A hitvány én – Gru (2010) | Watchaholics

 10. Visszajelzés:A Hattyúhercegnő halála - Watchaholics | Watchaholics

 11. Visszajelzés:Minden jó, ha a vége Alfa – Így neveld a sárkányodat 2 élménybeszámoló | Watchaholics

 12. Visszajelzés:Így neveld a sárkányodat 2 – Akarom! Mindet! | Watchaholics

 13. Visszajelzés:Disneyék robotokkal játszanak – Hős6os (2014) | Watchaholics

 14. Visszajelzés:A minyonokat nem lehet lekoppintani – Végre otthon! (2015) | Watchaholics

 15. Visszajelzés:A varázslótanonc (2010) | Watchaholics

 16. Visszajelzés:Menőség a köbön – Kung Fu Panda 3 (2016) | Watchaholics

 17. Visszajelzés:Így neveld a sárkányodat kisfilmek: Dawn of the Dragon Racers (2014) | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..