Deadman Wonderland. Már csak a név is elég volt hozzá, hogy egy nap alatt végignyálazzam, az akkor még nagyjából a történet felénél járó mangát, majd annak remekelésén felbuzdulva kezdtem neki az animének. Rossz ötlet volt.

Deadman Wonderland1

De kezdjünk mindent az elejéről. Valamikor, az Úr egy apokaliptikus évében megtörtént a nagy Tokiói földrengés – annak megfelelő ember és anyagi veszteséggel. A rend helyreállítása után megalakul egy magánkézben lévő börtön, a címadó Deadman Wonderland, ahova – nincs kivételezés – minden bűnözőt beraknak, és a halálra ítéltek még egy külön finomságban is részesülnek. Hősünk, Igarashi „Fakopáncs” Ganta is egyike ezen embereknek, ám őt ártatlanul ítélték el, és mindent megtesz azért, hogy a valódi bűnöst kézre kerítse. Közben persze kiderül róla egy s más, szerez barátokat, ellenségeket és vívja szakadatlan harcát azért, hogy a Kárhozott Tojást (ő mondjuk Vörös Emberként ismeri), aki a barátai haláláért felelős, egyszer kézre kerítse.

Deadman Wonderland2

Ami engem megfogott a mangában, azok a szereplők:  Ganta –bár kissé ütnivaló jelenség – sokkal jobban kedvelem, mint a hasonszőrű főhősök többségét – ami nagyon nagy szó. Kiyomasa Senji aka. Holló az abszolút favoritom, és Shiro is nagyon közel áll a szívemhez – bármilyen is a másik személyisége, arra se bírok haragudni. Másik nagyon állat dolog, azok a képességet. A vért irányítani nem könnyű dolog, és ahogy ennek a mibenlétét a mangaka megoldotta, azért jár a taps. Na, eddig dicsértem a mangát, most jöhet az anime.

Deadman Wonderland3

Mind stílusban, mind történetben egy darabig hűen követi a mangát, ám egy idő után – jó japán szokáshoz hűen – szerpentinként kanyarodik el tőle, meg persze az anime csak 12 részes, de a mangának maximum a feléig (vagy addig sem ért) van megcsinálva. Hírek sem röppentek fel a második évadról, csak egy OVA-t sikerült kicsikarni a kiadóból. És ez nagy baj. Nem mondom, hogy a legjobb anime a földön, de egy tisztes befejezést megérdemelne, és azt csak egy második évad tudná megadni.

Deadman Wonderland4

Másik nagy negatívum a szereplők „kipöckölgetése”. Oké, én megértem, hogy a kisebb szereplőket (Hitara, Choplin) nem szerepeltetik, de, hogy a későbbi főellen – Toto Sakigami – alig szerepeljen, több, mint idegbajt okozó.  És, hogy nem követték a mangát, még jó pár nagyon is érdekes szereplővel nem is találkozhattak a kedves nézők. Sírni tudnék, főleg úgy, hogy ezt a megoldást nem először sütik el, Lásd. Ao no Exorcist, Claymore, Kuroshitsuji stb., és ez csak zárójeles megjegyzés: ezen sorozatoknál még fut a manga is. Ennyit erről.

Deadman Wonderland5

Én nem értem a japánokat. Ha felkapnak egy történetet, azt fejezzék be illően, ne pedig – látva az enyhén csökkenő nézettségi mércéket – hagyják félbe, majd dobják be a sufniba, jó hátulra. Mert sok ilyen sorozat van, a Deadman Wonderland csak egy közülük. Egy olyan alkotás, ami megérdemel egy második esélyt, de nem adnak neki. Hol is tartják a méreggel teli nyakperecet?

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

9 thoughts on “Alice nincsen sehol – Deadman Wonderland”

  1. Egyetértek, amerikában sokkal népszerűbb volt és most februártól kezdték el újra kiadni havonta 1 számot. Én azért még reménykedek, hogy kap esetleg egy reboot-ot. A mangát nagyon bírtam kedvenceim között van. Karakterek is jók volták, bár spec. Ganta annyira nem volt jó, de Shiro-t Senjit és “Toto”-t bírtam.
    Anime pedig szerintem tekintve, hogy a történet gyenge (Scar Chain) részét dolgozta csak fel ezért önmagában értékelhetetlen. Egyébként anime után mangát olvasva meglepő mekkora a kontraszt – minőségbeli különbség – a történetben miután a Scar Chain részen tovább haladtunk. Utolsó 10 fejezet pedig favorit.

  2. Jó hallani, hogy legalább az Amerikaiak tartják benne a lelket 😀 mellesleg “Toto” nekem az egyik legkedvesebb antagonistám, bár bevallom sokkal jobban kedveltem, amikor még normális volt

  3. Jó lenne ha megcsinálnák a 2. évadot is, vagy rebootot főleg, hogy Manga történetében van potenciál, illetve még most is sok olvasási ranglistán elöl van pl. mangareader /mangapandan is 30. , kategórián belül van ahol 1. még mindig pedig már 1 éve vége és a háta mögött nincs anime “támogatás” mint sok más mangának.

    1. Nagyon jó lenne, de ennyi idő elteltével nem hiszem, hogy csinálnak belőle folytatást (bár a Slayersnél is volt folytatás, nem is kis idővel utána, szóval nem lehetetlen), pedig a manga másik fele és bizonyos kihagyott részek nagyon megérnék.

      1. Majd meglátjuk, volt már rá példa. Bár én a témát is akadálynak látom, nem tudom mennyire “megengedett” téma lenne az, ha abból csinálnak animét, hogy 5 éves gyereknek levagdossák az ujjait meg élve felboncolják…

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .