Ben Stillernek manapság kissé megkopott a fénye, amióta áttért a főleg altesti poénok gyártására – az én szememben is egyaránt lecsúszott. De ez a film visszahozta bennem a reményt, hogy bizony Bennek van még keresnivalója a filmiparban, tud ő, ha akar – vagy ha végre egy rendes történetet kap. Már most szögezzük le az elején, ugyan vígjátéknak hirdetik a filmet, de ez igazából egy kőkemény paródia. Tele kisarkított karakterekkel, bizarr szituációkkal és ötvenszer látott jelenetekkel – és mindezeket jól alkalmazza.

kertvarosikommando.2

Evan (Ben Stiller) a kertvárosi férfi mintapéldánya: közösségi szervező, sikeres üzletember, boldog férj. A közösség elismert és oszlopos tagja és egy bevásárlóközpont büszke tulajdonosa, az a fajta ember, aki ismeri névről minden alkalmazottját, örül azok sikereiknek és bűbájos mindenkivel. Az éjszakás biztonsági őrt azonban brutálisan megölik a munkahelyén, Evan ezért úgy dönt, hogy polgárőrséget szervez.

Akad is rá három jelentkező: Bob (Vince Vaughn), aki nemrég költözött a városba, igazi parti arc, és a tini lányáért halálosan aggódó apuka; Jamarcus (Richard Ayoade) külföldről érkezett az országba; Franklin (Jonah Hill – basszus, de jól néz ki így lefogyva), akit nem vettek fel sem katonának, sem pedig rendőrnek, és persze még mindig az anyjával él.

kertvarosikommando.1

Természetesen senki sem tekinti őket valódi rendfenntartónak, úgyhogy a rendőrök kiröhögik őket, egy öregember puskával fenyegetőzik. Sőt, még egy csapat tini is megdobálja a srácokat tojással. Evan lefutja az egyiket és elkapja, aztán beviszik a rendőrségre a tojással dobálót, mindezt olyan büszkén teszik, mintha egy sorozatgyilkost kaptak volna el.

A gyilkosságok szaporodnak, a négyes pedig nem hisz a szemének, mikor kiderítik ki is a tettes – de azért rendre fotózkodnak vele. Aztán mikor rájönnek, hogy csak ők állnak az útjában az ufó inváziónak, összeszedik magukat és mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a katasztrófát.

kertvarosikommando.3

Ezek négyen annyira retardáltak néha, és ezt mégis viccesen adják elő. Nagyokat röhögtem a film alatt, a sci-fis kiszólásokért pedig egy hatalmas piros pont jár az íróknak, mert úgy sikerült beépíteniük a szövegkörnyezetbe, hogy nem volt benne egyáltalán idegen. És igen, a srácok akkor is belenyúlnak a zöld trutyiba és tehenet robbantgatnak, meg a kocsiban vizelnek. A hab a tortán, amikor a vásárlók között próbálják kiszúrni az idegeneket: természetesen csupa általános dolgot látnak furának – amik így jobban belegondolva, tényleg furák.

Egyedül Vince Vaughnnal volt bajom, azonnal átváltott viccesből alpárivá és idegesítővé, mintha nem tudna kilépni ugyanabból a szerepből, amit már vagy jó tíz éve elkezdett a filmiparban. Sosem tartozott a kedvenc színészeim közé, de amit manapság művel, az tényleg túlmegy minden határon. Lehet vissza kéne kicsit térnie a komolyabb filmekhez, mert a vígjátékokban már egyáltalán nem tud újat mutatni.

kertvarosikommando.4

Jonah Hill fantasztikus, úgy képes hoznia az agresszív mama-kedvencét, hogy még vicces is. Nagy tehetség, kedvelem a filmjeit – kivéve a The Sittert az ugyanis rettenetes –, mert a szerepek, amiket kap elég széles skálán mozognak és ügyesen is formálja meg a karaktereit.

Nem tudom eldönteni, hogy a filmet nekünk nézőknek szánták, vagy csak a szereplők együtt akartak tölteni egy kis időt, röhögve és szórakozva. A történet egyszerre vicces, alpári és néha még undorító is – mégis működik, az első perctől az utolsóig.

Szerző

Avatar
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .