A héten a TNT elkényeztet: mind a Falling Skies, mind a The Last Ship most olyan remekbeszabott epizódot nyújtott, amitől odáig meg vissza vagyok.

thelastship.s01.e05.1

Dr. Scott úgy véli, éppen itt az ideje a vakcina prototípusának teszteléséhez, ehhez viszont alanyokra van szüksége – eddig patkányokkal dolgozott együtt, de szeretne kicsivel feljebb lépni az evolúciós listán. A megoldás: majmok – persze, mint állatvédő, most illene hevesen tiltakoznom, de mivel az emberiség lassan teljesen kipusztul, ezért belátom, hogy ez az egyetlen mód arra, hogy közelebb jussanak a megoldáshoz.

Vadászidény köszöntött be a Nathan Jamesen – a kapitány elsőnek Costa Ricát célozta meg, de ott túlságosan sok fertőzöttet találtak, ezért inkább újabb úti cél után néztek. Nicaragua nyerte el a megtiszteltetést, hogy az ottani majmokból fogjanak el egy párat. A kapitány, igen bölcsen, két csónakot is indított, és most már magával vitte Mike-ot, a jobbkezét is. Ugyan szerették volna elkerülni, de Dr. Scott is csatlakozott a “bulihoz”.

thelastship.s01.e05.3

Azonban a katonák, legnagyobb megdöbbenésükre, fertőzötteket találtak a folyó kietlennek hitt vidékén, és hajszál híján múlt, hogy ők is elkapják a betegséget. A csónakok szétváltak, Dr. Scotté visszament a hajóra, míg a kapitányé továbbhaladt, fel a folyón. És ha azt hitték, ez már egy nyugisabb út lesz, akkor bizony nagyon elszámolták magukat, mert amit ott találnak, attól bizony tátva maradt a szájuk.

Eddig kizárólag Chandler kapitány életéről tudtunk meg többet, amit én mindig is nehezményeztem, de most végre Dr. Scott karakterét is sikerült elmélyíteni. Egyrészt rosszul érinti, hogy hazudnia kellett, és tudja, hogy ezért mindenki utálja a hajón, ugyanakkor, magányos és ő is szeretne részt venni közös programokon. Még szerencse, hogy itt van Tex, aki ugyan egy igen komikus alkat, és ugyan első ránézésre meg nem mondaná senki, de mindenkinek képes a veséjébe látni. Amúgy, meg, srácok, jól figyeljetek, mert így kell csajozni!

thelastship.s01.e05.4

A másik dolog, amivel csak most szembesült a doktornő, hogy az ő kvázi parancsára indultak el majmokat befogni, és ha történik velük valami, az innentől fogva az ő felelősége lesz. Mint tudós, sohasem küldött senkit ilyen veszélyes terepre, és nehezére esett ezzel szembesülni. Még akkor is, ha a hajó jelenlegi vezetője a főgépész, Garnett.

A mostani epizódban kiderült, hogy Chandler videós hajónaplót vezet – persze egyértelmű, hogy a kapitánynak ilyet is kell, de ez idáig nem tudatosult bennem, és most jó volt látni. Másrészt viszont szívbemarkoló volt, ahogy a szavakat kereste, mit is mondjon a családjának, vagy bárkinek, aki a rögzítetteket megtalálhatja, már ha valaha lesz még, aki megnézi.

thelastship.s01.e05.2

Hú, ez milyen jó rész volt: csupa váratlan fordulat és szívmegállás. Kezd nagyon belelendülni a sorozat – nemhiába rendelték be belőle a második évadot.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

8 thoughts on “The Last Ship S01E05 – El Toro”

 1. Az ötödik rész után kicsit visszazökkent a csapat a kerékvágásba… végre kicsit megcsillant a remény, hogy előrébb jutnak a kutatásban. De valahogy borítékolni lehetett, hogy Nicaraguában sem a rum és a szivar fogja várni hőseinket, ahogy azt a parton talált szerencsétlenek is bizonyították. Scott nagyon ügyesen bekerült a küldetésbe… ha csak egy rövid időre is. Nekem személy szerint nagyon furcsán hatott, hogy szinte az összes kulcsbeosztást kiküldték a feladatra. Chandler, Mike, Danny, Dr. Scott, Tex… (na jó, ő civil)…. a hajó első három embere kint az ismeretlenben, pláne Dr. Scott, a kulcsfigura. Logikátlan döntés, de a későbbiekben bebizonyosodik, hogy így mégis többet láthatunk egyes karakterekből (különösen Mike-ból). A hajón így csak Garnett marad, vezénylő parancsnokként (de legalább felgyógyult). Felelős beosztás egy főgépésznek, aki technikai vezető javarészt, nem pedig taktikai (de ez által láthatjuk, hogy ő is két lábbal áll a földön… tengeren).

  Spoiler:
  A táborban talált emberek és kisebb társadalmuk… kicsi a “Walking dead” kisvárosára emlékeztetett. Világvége után kialakuló sajátos törvények (ez esetben inka(?) hagyományokon és egyéni érdekeken alapuló) és mindez egy egyén irányítása alatt (aki mellesleg zsarnok). Persze a kis csapat fogságba esett, így kénytelenek a helyiek szabályai szerint játszani. Még jól is alakulhatnának a dolgok, de nem így történik. Ezek az általában zsarnokoskodó figurák valahogy mindig morális döntés elé állítják főhőseinket. Meglepetésre pont Mike gyakorol nyomást Chandler-re (a rangidős altiszt ellenében is, aki józanul és mellesleg helyesen érvel), hogy menjenek vissza, kicsit visszaszorítva a katonai logikát, és a józan észt, bevállalják a kockázatot, de a morális-erkölcsi egyensúlyt helyreállítják.
  Nekem tetszett az ötlet a naplózással… beszéltetik a szereplőt, így beleláthatunk a gondolataiba…
  Tex meg simán hozza a “kontraktor stílust”, de emellett végre kicsit emberibb oldaláról is megismerhetjük.
  Az epizód végén sikerrel zárul a küldetés, a csapat épségben visszatért, de a készítők gondoskodnak arról, hogy se a zene, se a szép tengerparti képek mellett se feledjék el a nézők, hogy a játszmának közel sincs vége… a parton tolongó, lényegileg halálra ítélt fertőzöttek képe, amint segítségért intenek, könyörögnek, emlékezteti a csapatot arra, hogy messze még a megoldás és hosszú lesz az út.

  1. Utólagos engedelmeddel elrejtettem a spoileres részeket. Én is a hajón hagytam volna a kormánymestert, hogy ne szegény Garnett legyen ott, kvázi egyedül, mint vezető. Texet pedig jó ötlet volt vinni, hiszen mivel nem katona, ezért teljesen más szemmel képes nézni egy adott helyzetre, a több perspektíva pedig mindig jól jön. Azért Rachelnek is volt jó indítéka, hiszen ő az, aki tudja melyik fajta majmot kell elfogni, és ezt tudjuk, hogy nem mindegy, mert ugyan legközelebbi genetikai rokonaink, azért van eltérés bőven. Viszont a szétválás remek ötlet volt, igazi profi és felelőségteljes döntést hozott a kapitány.

 2. Ó…ok. Nem akartam lelőni a poént. Tex szerintem elég érdekes karakter lesz, már most az, remélem nem kell benne csalódni. A döntés… más szempontból nézem a dolgokat, ezért nem véleményeztem.

  1. Semmi probléma, gyorsan megoldottuk 😀 Tex nekem is az egyik kedvencem (de az örök favorit Mike marad), egy kicsit emlékeztet Pope-ra a Falling Skiesból.

 3. 🙂 nem tudom, az XO-k (Executive officers) általában mndig negatív szereplők a filmekben… ok, Mike még nem az (de könnyen lehetett volna, a korábbi részek alapján).

  1. Valóban, de mivel a karaktert Adam Baldwin játsza, ezért engem csöppet sem érdekel, hogy mit tesz, én neki szurkolok. Ez egyébként azért van, mert a kedvenc sorozatom (Firefly), kedvenc karakterét (Jayne) játszotta, szóval ha csak meglátom fülig ér a szám.

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .