Mindig aggódok, mikor a filmkészítők elővesznek valamit a gyerekkoromból, mert ugyan akadnak néha telitalálatok, azért többnyire mellélőnek az alkotók. Hála az égnek A Lego-kaland az előbbiek táborát gazdagítja.

lego-kaland.3

A Lego-világban a jóslat szerint eljön majd a Kiválasztott, aki elméjével és kreativitásával megment majd mindenkit, és aki okosabb, tehetségesebb és jobb lesz bárkinél. A Kiválasztottat keresve azonban Vadóc egy teljesen átlagos, szabálykövető és nulla önálló gondolattal rendelkező munkásba botlik. Emmet, bár valóban kedves, pontosan ugyanolyan, mint mindenki más a városában: ő is mindent szeret, mindenkivel jóban van és imádja a szipi-szupi dalt.

Emmet azonban sok segítséget kap újdonsült barátaitól, akik építőmesterekként ismét vissza akarják állítani a szabadságot, amitől évekkel korábban Lord Biznisz megfosztotta a világukat. Vitruvius, a bölcs öreg mutatja az utat Emmetnek, míg Vadóc, Batman, Benny, Fémszakáll és Csoda Kitty segítik őt, hogy mindenki megmentőjévé válhasson.

lego-kaland.1

A történet valóban kissé a sablonos, a fordulatok is a már jól megszokott vonalat követik, a karakterek is enyhén klisések, viszont két dologban igazán egyedit alkotott a film: látványvilág és humor. A Lego-kalandban minden, de minden legóból van, nemcsak a figurák vagy a járművek, hanem a robbanás, a tűz, és a mozdonykéményéből kijövő füst is. Emellett pedig olyan színekben gazdag világot tárnak elénk az alkotók, hogy minden nézőben felmerül kérdés, hogy vajon hol is van a saját készlete?

A humora szintúgy egy igazán egyedi világot képvisel, mert bőven van benne fricska a tucat filmek és sablonos történetek felé, ugyanakkor viszont minden geek szívét is megpendítették egy-egy elejtett aprósággal, és mindezt még megtoldották egy imádnivaló helyzetkomikummal is. És mindezek mellé még mondanivalója is van a filmnek, ráadásul nem egy pofánkba nyomott, vagy emészthetetlen darab, hanem egy édes, ugyanakkor elgondolkodtató kérdés, hogy mi teszi a kreativitást azzá, ami, vagy mi a különbség a gyermekkori és a felnőttkori én között.

LEGO

Az alkotókat pedig a folytatás lehetőségének nyitva hagyásáért is megilleti a dicséret, mert egyszerre röhögtem és sírtam a megoldáson, és még azt is elérték nálam, hogy meg akarjam nézni – de most már mindenképpen a mozikban.

Ugyan az amerikai szinkron sem kutya, hiszen olyan nagy nevek dolgoztak rajta, mint Jonah Hill vagy Liam Neeson, de a magyar változat még ennél is fergetegesebbre sikeredett. Nemcsak a legós karakterekre figyeltek oda, hanem azokra az eredeti, élőszereplős karakterekre is, akiket a figurák megjelenítenek, így valóban kiválóan eltalálták a szerepeket, és ki-ki legójához mérten alkothatott.

lego-kaland.2

A Lego-kaland úgy tanít, hogy megnevettet és felszabadítja a fantáziánkat, felébreszti a gyermeki ént, ami lehet, eddig bujdosott – és most megyek is a padlásra a régi holmimért, aki keres, annak üzenem, hogy űrhajót építek!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “A Lego-kaland (2014)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .