Zombigyalázás mesterfokon part 1 – Zone of the dead (2009)

Sosem hittem volna, hogy eljön az az idő, amikor zombi filmeket fogok gyalázni, de itt most kőkemény ostorozás lesz. Belefáradtam abba, hogy már nem találok jó zombifilmet, holott a jó múltkorába zsinórban néztem négyet is. Ez a rövid kis cikksorozat róluk fog szólni (Zombi Massacre, The Returned Zombie Virus, Zombie Apocalypse). Mivel még nem akarok idő előtt a sírba szállni, így még a legkorrektebbel a Zone of the Deaddel fogom kezdeni, de – nyíltan kimondom ezt is – őrá haragszok a leginkább. Mert volt benne ötlet és lehetőség, de nagyon nem jól játszotta ki őket.

Zone of the dead1

Már a történet is elég gikszeres: a nyitójelenetben  két, egy ásatáson talált csontvázat találnak, amik egy ismeretlen betegségben hunytak el. Az egyik munkás megvágta magát egy csonttal, és ő is jobblétre szenderült, de nem sokáig. Igen, ez egy remek kezdés, és azt lehetne sejteni, hogy később ebből építkezik a film – hát piszkosul nem! Vissza sem térnek erre a kb. öt percre, mert a következőkben már azt látjuk, hogy egy vagonból zöld gáz szivárog és a környéken egy öreg professzor kivételével mindenki bezombul, miközben ügynökök egy nagyon veszélyes elítéltet szállítanak át az éppen elgázosított városon.

Zone of the dead2

Itt még  menthetőnek tartottam a filmet, két dolog miatt: az egyik maga a fogoly (Emilio Roso), aki végig nyugodt, viszont ha harcolni kell, odateszi magát – tipikusan az a tag, aki mellett ellennék egy zombivész alatt. A másik szereplő pedig a kissé vallási fanatikus, szintén börtönviselt tag, Armageddon (Vukota Brajovic), aki szemrebbenés nélkül mészárolja az élőholtakat, idéz a Bibliából, és szinte a film végéig nem avatkozik bele a többi túlélő ügyébe – de ettől még nem lesz gonosz, csak van túlélési ösztöne.

Zone of the dead3

Nos, ennyi volt a pozitív dolog, most jöhet a szidalomáradat.Hogy lehet az, hogy százak változnák át, kevesebb, mint egy perc alatt, de a főhős bandájába tartozó tag órákig rohangászik vígan, míg át nem alakul? Miért adnak ki a zombik oroszlánhangot?  Kötelező minden zombi horrorba lennie egy miniszoknyás macának, akit tíz perc múlva úgyis megölnek? Hogy bírták ennyire elrontani a film talán legjobb jelenetét? Röviden, csak ennyi. Ezek miatt vágta el nálam magát a Zone of the dead – meg a két említetten kívül az össze többi szereplő miatt is.

Zone of the dead4

Tehát, összegezzünk: a film több sebből vérzik, a történet nem kidolgozott, a szereplők silányak, a zombik csapnivalók. Ezt én nem tartom horrornak, de még egy gyenge paródiának sem – és úgy nézzétek, hogy a négy „remekmű” közül még ez a legjobb.

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.