Zombigyalázás mesterfokon part 3 – The Returned

Őszintén, sokkal jobbra számítottam Manuel Carballotól a 2010-es La Posesión de Emma Evans után, de a The Returned Zombie Virus vagy szimplán csak a The Returned (2013), sok tekintetben kihúzta nálam a gyufát.

The returned4

Eleve a történet már egy nagy pofon volt: szépen kitört egy zombiapokalipszis amin az emberiség végül győzelmet aratott és egy szer segítségével a fertőzöttek – ha naponta beadják maguknak – nem alakulnak át. Közben főhősnőnk, Kate (Emily Hampshire) szakadatlanul keresi a végleges gyógymódot a vírus ellen, hogy fertőzött férjét meggyógyítsa, ám a kormány sok mindenben gátat szab neki, ő pedig olyan cselekedetekre szánja rá magát, amivel akár egy újabb apokalipszist is előidézhet. Ismerős a szitu? Naná! Mindenki, aki csak egy kicsit is ismeri a Dead Rising játékot az tudja, hogy dettó ugyanez volt a játék története is.

The returned2

Oké, a koppintás miatt egy mínusz, de néhány részlet nagyon érdekes is lehetett volna – csak már a fentebb említett játékban ezek többségét sajnos elsütötték  –, az a fertőzöttek szó szerinti megbillogozása:  ha nem is volt egy szívfacsaró jelenet, de mégis keserű szájízt hagyott maga után az, amikor Kate férje, Alex (Kris Holden-Ried) tankolni próbál, és kötelezően fel kellett mutatnia azt az igazolványt, hogy ő fertőzött – és az eladó, aki addig olyan kedélyesen csevegett vele, egyszerre csak full undorral meredt rá. És nem is az volt a baja Alexel, hogy bármikor átalakulhat, hanem, hogy egyszerűen csak fertőzött. Hogy megtűrik őt annak ellenére, hogy bármikor végezhet akárkivel – ezt az érzést kivételesen jól adta át a film.

The returned3

Másik dolog, amibe nem tudok belekötni, az a kormány szerepe és célja: nem fognak többet gyártani az ellenszerből, és a fertőzött személyeket likvidálják vagy elfogják. Ez és a végleges ellenszer keresése a fő történetszál, ami itt nagyon is logikusan van megoldva, kicsit sem haragszom az állam embereire, de Kate – aki amúgy kutató orvos, ám nem tudott semmi újat felmutatni – erre meglopja a cégét, a férjét pedig elrejti. Én mondom, a főhősnőn kívül mindenki logikusan cselekszik: a férje, aki szinte feladja magát a barátok, akik próbálják Katet ráébreszteni, hogy ez így nem mehet tovább, és még a fakabátok is elég rendesek, de Kate… – tiszta logikátlan az a nő. Sokkal inkább orvosként kéne gondolkodnia, semmint valami hisztis kisgyerekként, és erre még az sem mentség, hogy mindent a férjéért tett. Egy halottért már fölösleges harcolni.

The returned1

A The Returnedet csak saját felelősségre merem ajánlani: lopkod, kapkod, a főhős elviselhetetlen, de alapjáraton jót akar – pofont ad a társadalomnak, a tudás utáni végtelen szomjúságnak, de egyben megmutatja azt is, hogy ha valamit nem lehet megváltoztatni, akkor azt olykor el kell fogadni, és új lapot kell nyitni.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés:Zombigyalázás mesterfokon part 1 - Zone of the dead (2009) | Watchaholics

  2. Visszajelzés:A jó, a rossz és a logikátlan – SICK: Survive the Night (2012) | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..