A női Zorro kalandjai – röviden így lehetne összefoglalni A kardok királynőjét. Én is tisztában vagyok vele, hogy ez a sorozat nem túl merész vagy okos, ám mégis van benne valami báj – no meg az sem hátrány, hogy végre egy nő van a nyeregben.

kardokkiralynoje.s01.1

Tessa Alvarado (Tessie Santiago) a fiatal lány apja halála után visszatér szülőföldjére, a spanyol Kaliforniába, ám megdöbbenve tapasztalja, hogy szeretett kisvárosát, Santa Helenát ma már egy diktátori babérokra törő kapitány tartja a markában, aki válogatott eszközökkel tarttatja be a számára kedvező törvényeket: a nemesekre új adót vet, a parasztokat pedig még kegyetlenebbül sújtja. De ahol a gonosz eluralkodik, ott hamarosan a jó is felbukkan, így az igazság bajnoka, a Kardok Királynője színre lép, hogy orvosolja az igazságtalanságot, ami a népet éri.

Tessa álcája egy tarot kártyának köszönhető, melyet legjobb barátnője és társalkodónője, Marta’ (Paulina Gálvez)mutatott neki. Tessa és Marta közösen harcolnak a jó ügyért, miközben próbálják kideríteni, hogy mi is okozta Tessa édesapjának korai halálát, illetve megpróbálják leleplezni a korrupt vezetőket. De a két hölgy sok helyről számíthat segítségre, hiszen a Kardok Királynője lassan legendává növi ki magát, így elnyervén a nép tiszteletét és kegyét, Tessa olyan helyről is kap támogatást, ahonnan nem is számított rá.

kardokkiralynoje.s01.4

Mint már említettem, a Kardok Királynője a női Zorro, de ezzel nincs is semmi baj, ha tisztában van vele az ember. A sorozat egy igazi csajos darab, ugyanakkor férfi szemmel is élvezhető a történetet. Tessa remekül forgatja a kardot, álruhája pedig gyönyörű, de itt is sokszor felmerül bennem, hogy a hangja és alkata alapján senki nem ismeri fel? De hát Batmannél és Clark Kentnél ugyanez volt a problémám, mindezek ellenére pedig kedvelem őket is, szóval most szemet hunyok e fölött a nem is oly apró probléma felett.

A történetszál nem túl bonyolult: történik valami igazságtalanság, jön a Kardok Királynője és helyrehozza a dolgot, miközben borsot tör a katonák orra alá, valamint eljátssza, hogy ő valójában a butuska Tessa, aki nemrég tért vissza Madridból. Ennyi, kész, slussz-passz, ugyanakkor annyira bájos és kedves a történet, hogy mégis megnyert magának a sorozat, pedig sok hibával rendelkezik.

kardokkiralynoje.s01.3

Tessie Santiago nem egy jó színésznő, de a karaktert hitelesen hozza, aki viszont igazán kiemelkedőt nyújt, az Vera Hidalgót, Tessa barátnőjét alakító Elsa Pataky – ha ismerős a neve, az azért lehet, mert ő Thor, az az Chris Hemsworth felesége, a neve alapján pedig gondolom, már mindenki sejti, hogy a hölgy magyar felmenőkkel is büszkélkedhet. Elsa tökéletes ebben a pimasz és csábító szerepben, ugyanakkor a környezetének el kell adnia a bájos és csendes fiatal feleséget is, ezt a kettős szerepet pedig baromi jól teljesíti a színésznő.

A díszletek és a ruhák nagyon jól sikerültek, az 1817-es Santa Helena pont olyan, mint amilyennek a kort elképzeltem: kissé poros, kissé régimódi, de van benne valami spanyolos temperamentum is. Ez a vérmérséklet pedig sokszor hiányzik az ehhez hasonló alkotásokból, de szerencsére ezt igen jól eltalálták ebben a sorozatban.

kardokkiralynoje.s01.2

A kardok királynője egy nem túl komoly, ám igen bájos kis sorozat, a maga egy évadával pedig nem kér sokat a nézőtől. Kikapcsolódásnak, illetve horror filmek utáni levezetésnek kitűnő darab.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “A kardok királynője (2000), 1. évad”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .