Alien 4. – Feltámad a Halál (1997)

Az Alien-filmsorozatok utolsó darabja visszás kritikát kapott – a véleményezők nagy része pocséknak és nézhetetlennek ítélte a filmet. Maga a forgatókönyvíró, Joss Whedon is több fórumon hangoztatta, hogy ez nem az a produkció, amit ő megálmodott. Az azóta eltelt időben azonban fokozatosan javult a nézők véleménye a filmről, míg végül egy szerethető akciófilm lett belőle, aminek valójában semmi köze a valódi Alien-történetekhez, de ennek ellenére élvezhető darab.

alien4.1

Az űrben keringő USM Auriga fedélzetén a katonaság tudósai azon dolgoznak, hogy feltámasszák az idegeneket, ehhez pedig egy, a Fiorina 161 börtönbolygóról megmaradt mintát használnak fel. A minta tartalmazza az idegen királynő, és Ellen Ripley (Sigourney Weaver) DNS-ét is. A kísérlet sikeres, és a tudósok legnagyobb örömére megteremti az új királynőt, azonban melléktermékként létrehozzák Ripleyt, aki így kétszáz évvel a halála után ismét életre kel. De valami történt, és a két végletekig különböző faj örökítőanyaga keveredett, ezáltal mind a királynő, mind pedig Ripley megváltozott.

alien4.5

A tudósoknak azonban emberi (élő) testekre van szüksége, hogy tovább folytathassák munkájukat, így az Auriga vezetője, Perez tábornok (Dan Hedaya) egyességet köt a Betty kalózhajó kapitányával, Elgynnel (Michael Wincott), hogy fosszanak ki egy űrhajót és a sztázisban lévő testeket szállítsák el az űrbázisra. Ez az akció pedig meg is történik, és a Betty legénysége egy kis potyázás – na meg némi pénz – reményében pár napot az Aurigán kíván tölteni. Összeszokott és kipróbált kalózok ők, Johner (Ron Perlmen) igazi bunkó rosszfiú; Christie (Gary Dourdan) a kulturáltabb kalózok táborát erősíti; Sabra (Kim Flowers) a csapat pilótája, és egyben a kapitány szeretője; Call (Winona Ryder) a kislány, aki kalózosdit akar játszani – legalábbis a fiúk ezt hiszik róla, de a valóság nem is lehetne ennél ellentétesebb; és Vriess (Dominique Pinon) a szerelőzseni, aki tolószékhez van kötve. Ez a “válogatott” csapat találkozik az Auriga büszkeségével, Ripleyvel, aki eljátszik kicsit a fiúkkal, és bár a frászt hozza rájuk, nem ő lesz az, akitől valójában rettegni fognak.

alien4.4

Mint említettem a bevezetőben, ennek a filmnek valójában semmi köze az eredeti Alien-történetekhez, azon kívül, hogy abban a világban játszódik. Igen, Ellen Ripley benne a főszereplő, és persze az idegen királynő is tök ugyanúgy néz ki, mint a korábbi filmekben, de sem a könyvekhez, sem az első két filmhez semmi köze sincs. Mindezek ellenére jó film, csak ezzel az aprósággal illik tisztában lennie minden rajongónak. Ha jól megfigyeljük, akkor már ebben a filmben megalapozta Joss Whedon a Serenity űrhajó, vagyis a Firefly sorozat karaktereinek felét, és hála a filmnek, tökéletesen látta, hogy min kell még javítania a mestermű előtt.

alien4.3

Az alaptörténet, hogy Ripleyt klónozzák, viszont marad benne valami az idegen DNS-ből kiváló, sőt a karakterek jelleme is ügyes, és némelyik valódi meglepetést tartogat a nézők számára. Azonban a kivitelezést egy gyenge közepesre lehet értékelni, mert azt a temérdeknyi lehetőséget, amit az alap adott, egyszerűen nem használták ki. Egyik színész sem mozdult ki a jól megszokott komfortzónájából, még Sigourney Weaver sem, pedig róla szól az egész történet. Ron Perlman szintén hozza a szokásos morcos és kemény figuráját, amit természetesen imádok tőle, de azért ennél ő jóval többet tud. Winona Ryder pedig a szokásos “cuki lány” eleme a történetnek, amit már vagy egy tucatszor láttunk tőle, így semmi érdekesség nincs benne. A szereplők némelyike mutat változást a film végére, de az túl későn következik be, így az előző bakikat nem tudják helyrepofozni.

alien4.2

Persze minden kritikai felhang ellenére az Alien 4. – Feltámad a Halál egy jó és kellemes film a horror és sci-fi műfaj kedvelőinek, illetve a masszív Alien-rajongóknak is, csak éppenséggel ki kell hozzá kapcsolni az agyunkat.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

1 hozzászólás

  1. Visszajelzés:A végső megoldás: Halál (1992) | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..