sherlock_s02e03_pic1

Hát, csodák csodájára, egy cliffhangerrel végződő szezonfináléval állunk szemben. MEGINT. Az előző évad utolsó epizódjának nyomán már megbeszéltük, hogy mi is a bajunk az imént említett ténnyel, úgyhogy nem taglalnám ismét, hogy ez mennyire rossz. Na jó, nem bírom ki, mégis ki kell rá térnem pár szó erejéig, mert kapunk hideget-meleget ebben a részben is: röviden és tömören megfogalmazva nem szeretjük, ha kicsavarják a szívünket, utána pedig odadobják a farkasoknak azzal a dumával, hogy ne aggódjunk, majd kapunk újat. Természetesen túldramatizálom a dolgot, ugyanakkor az is igaz, hogy az írók előszerettel adnak okot arra, hogy a nézők kétségbeessenek. Jöjjön tehát a végső probléma.

sherlock_s02e03_pic2

Sherlock (Benedict Cumberbatch), a vérebes esetet követően (épphogy megoldott egy fontos festménnyel kapcsolatos ügyet, ám máris állhat újra munkába, ugyanis Jim Moriarty (Andrew Scott) ismét felbukkan. Egészen konkrétan egyszerre három helyen okoz galibát: egy okostelefonos alkalmazással megbolygatja az Angol Nemzeti Bank és a Pentonville börtön biztonsági rendszerét, ám a Towerben csinálja a legnagyobb felfordulást megpróbálja ellopni a koronázási ékszereket. Mindezt csak azért teszi, hogy felhívja magára a figyelmet leginkább Sherlockét, ami be is válik, és rövid időre börtönbe kerül. Természetesen nem ő lenne Moriarty, ha nem tudná magát valamilyen csellel kiszabadítani, és sikerül is neki, hiszen a tárgyaláson nem találja őt bűnösnek az esküdtszék, majd kiengedik. Innentől kezdve pedig egy hatalmas hajsza indul a két nagy elme között, bár inkább Moriarty űzi a saját játékát, Sherlockot és Johnt (Martin Freeman) pedig úgy mozgatja, mintha bábuk lennének.

sherlock_s02e03_pic3

Ez az epizód ismét rendkívül pörgős, izgalmas, lebilincselő, eszes, ügyes egyszóval zseniális… nyílván egészen a csúcspontjáig. Sherlock és Moriarty versengésének felépítése és kivitelezése pazar, ami egy ponton kifejezetten különleges, mégpedig amikor a bűntények királya látogatást tesz a Baker Streeten egy baráti csevegésre Sherlockkal. Kettejük között még képernyőn keresztül is érezni a feszültséget, és a tény, hogy tudjuk, valakinek győznie kell, és végig úgy tűnik, nem Sherlock lesz az na hát az rendkívül idegőrlő, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Számukra a végső kérdés Sherlock vagy Moriarty? a St. Bart’s kórház tetején kerül megválaszolásra, és őszintén, nem is választhattak volna kevésbé szívinfarktuskeltőbb helyszínt. (Na jó, egy felhőkarcoló sokkal rosszabb lett volna.)

sherlock_s02e03_pic4

A fenti kérdésre gondolom mindenki tudja, vagy legalábbis sejti a választ, de, mint ahogy ez ebben a sorozatban lenni szokott, nem a végkimenetel a fontos, hanem az oda vezető út. Az pedig most is… hát, fejfogós, hajtépős, és összezavarodós, de kétségtelenül fantasztikus, mellesleg a tévés történelem talán egyik legnagyobb mértékű, globális rajongói reakciót keltő cliffhangerről van szó, hiszen több száz teóriát szült a függővégig vezető mozzanatokról, na meg a folytatásról, valamint az internetet elárasztották a mémek és szlogenek, amik John Watsont és Sherlock Holmest támogatják. Igen, ezek azok a pillanatok, amikért büszkék lehetnek egy fandom tagjai.

sherlock.2x03.the_reichenbach_fall.hdtv_xvid-fov 431

Ezek után jött megint egy röpke másfél-kétévnyi várakozás a harmadik évadra, ami véleményem szerint sok szempontból túlszárnyalta az eddigi kettőt. Az én következő cikkemre azért nem kell majd ennyit várnotok, ígérem!

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Sherlock (2010 – ) S02E03 – The Reichenbach Fall”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .