Egészen kiskorom óta imádom mind az Alien, mind a Predator filmeket, így nem is volt csoda, hogy elsők között láttam a crossoverüket, az Alien vs. Predatort. Rendezőnk Paul W.S. Anderson igazán kitett magáért, amikor összeeresztette ezt a két roppant erejű szörnyet – az embereket meg hagyta szépen megöletni.

 alien vs. predator2

Nos, történetünk onnan indul be, hogy az Anktartiszon találnak a jégben eltemetve egy óriási templomot, amit – mint az később kiderül – nem emberek hoztak létre. Hősnőnk, Alexa Woods (Sanaa Lathan) egyike a felbérelt kutatóknak, akiket kiküldenek a jeges pokolba, ám arra senki nem számított, hogy ezzel két lény örökös harcának a közepébe csöppennek. Egyik oldalon, az úgy ahogy fair játékot folytató (vagy legalábbis az embereket annyira nem bántják) Vadászok, a másikon pedig kedvenc kis savas vérű Alienjeink. Minden félnél gyorsan hullnak a tagok, végül már csak páran maradnak talpon minden fajból.

 alien vs. predator4

Sokan kritizálják ezt a filmet, hogy csak  nem kimondottan véres, – sőt meglehetősen vérszegény – de szerintem jobban ki is használták, mint a második rész értelmetlen mészárlásait. Sokat fektettek a történetbe, a főszereplők jelleme jó, bár az kissé zavaró, hogy Alexából egy Ripleyt akartak csinálni, és, hát, ez nem nagyon jött össze. Nincs olyan erős jelleme, mint neves elődjének, de még így is egy jobban elkészített hősnő, nem csak egy kis picsogó valami.

 alien vs. predator1

Másik jó dolog azok maguk a Vadászok: alapvetően is bírtam őket, nemcsak az erejük miatt, hanem hogy tudnak szabályok szerint élni, mégha azok kissé primitívek is a mi szemszögünkből. Van becsületük, önérzetük és nem kevés agressziójuk, mégsem vernek le minden útjukba kerülő embert – mivel ezt nem tehetik meg a törvényeik miatt. Az Alienek is remek ellenfelek nekik, a legjobb jelenet a filmben pedig magához az Alien királynőhöz köthető –, de az ezzel kapcsolatos poént most nem lövöm le.

 alien vs. predator3

Az Alien vs. Predator egy remek film a maga nemében – fáj kimondani –, de kár, hogy csináltak belőle egy második részt. Nem kell kétségbe esni, annyira nem rossz a Requiem sem, de itt már érződik, hogy csak a pénzért csináltak egy folytatást, túl sok vérrel és morbiditással nyakon öntve.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

3 thoughts on “A jó, a rossz és a préda – Alien vs. Predator”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .