Kemény motorosok (2008), 1. évad

Viszonylag későn, 2013 őszén kezdtem el nézni a Sons of Anarchyt, de egy hétvége alatt bedaráltam az első három évadot – nem sokat aludtam, elhihetitek. De ezt a ráfordítást és bizalmat a sorozat minden egyes évadával megszolgálta, és most, hogy az utolsó évadához közeledik 2014-ben, nehezen fogok tőle megválni.

sonsofanarchy.s01.1

Wendy Teller (Drea de Matteo) a kiírt szülési időpontja előtt összeesik, és hogy megmentsék a baba életét, kénytelen korábban a világra hozni. Wendy súlyos drogfüggő, és a koraszülést is egy önmagának beadott injekció okozta. A hír hallatán férje, Jax Teller (Charlie Hunnam), és édesanyja, Gemma Teller Morrow (Katey Sagal) is a kórházba siet, de Jaxet megkéri gemma, menjen, és inkább keressen ruhát a kicsi Abelnek a saját, régi babaholmija között. Gemma, miután kettesben marad Wendyvel, megfenyegeti a lányt, hogy többé soha nem láthatja gyermekét, ezért jobb lenne, ha nem is élne, és otthagy neki egy előre töltött fecskendőt.

Jax a régi holmik között kutakodva megtalálja apja könyvét – ez amolyan interpretáció a férfitól gyermekei számára, akiknek egy jobb életet akart biztosítani. A könyv főleg a motoros klubról, az SAMCRO-ról szól, és arról a jövőről, amit Jax apja szánt neki. Ebben a motoros klubban most Jax az alelnök, és mostohaapja, Clay Morrow (Ron Perlman) az elnöke. De ha bárki azt hinné, ez egy teljesen átlagos motoros banda, akiket a fémkasztnik és a közös szenvedély köt össze, az téved. SAMCRO ugyanis bűnözők szervezete, akik fegyverekkel kereskednek: Írországból csempészik át az USA déli határáig a szajrét.

sonsofanarchy.s01.2

Jax a könyv olvasása során rádöbben, hogy a klub egyáltalán nem abba az irányba halad, amit az apja tervezett neki, és mivel ő meghalt, így neki kell visszavezetnie a “helyes” útra a klubbot. Ezt azonban nem fogja minden tag jónéven venni, különösen az elnök nem. Jaxnek minden fifikájára szüksége van, hogy jobbá tegye a klubbot, miközben bandák támadnak rájuk, a rendőrség utánuk kajtat és szállítási gondjaik is adódnak. Jaxre nemcsak a könyv, hanem volt barátnője, Tara (Maggie Sif) felbukkanása is hatással van. Ők ketten évekig jártak a középiskolában, ám Tara szakított vele tizenkilenc éves korában, és egyúttal el is hagyta a várost, Charmingot.

Az első évad szerintem a sorozat egyik leggyengébbje a hétből, ám arra, hogy felvezesse a történetszálat és bemutassa a karaktereket tökéletes. SAMCRO életébe, mindennapjaiba látunk bele, ugyanakkor ízelítőt is kapunk a bűnözői élet árnyoldalairól is – a napos mellett persze. Ugyanis fegyvercsempészként is nehéz megélni, és a családi tragédiák ekkor sem kerülik el az embert.

sonsofanarchy.s01.3

Jax Teller hosszú és rögös utat jár végig mikor a parancsot követő alelnökből átváltozik egy olyan emberré, aki méltó vezetője lehet a klubnak. Ezt a változást Clay is megérzi, és bár büszke mostohafiára, azért félti is pozícióját, ezért olykor keresztbe tesz a srácnak. Igen, ebben a sorozatban bizony kevés valódi barátja akad a szereplőknek, talán csak Jax és Opie (Ryan Hurst) barátsága és hűsége az egyetlen megkérdőjelezhetetlen. Opie szintén a klub tagja, de nem csak barátja miatt, hanem mert apja, Piney (William Lucking) egyike az alapító tagoknak.

A sorozat egyik legnagyobb erénye – persze a nem mindennapi és fordulatos történeten kívül – a karakterek erőssége és plasztikussága. Akár részről részre kézzelfogható a szereplők jellemfejlődése, mindükben akad valami jó és szerethető is, de emellett a brutalitás is ott van a személyiségükben. Arról már nem is beszélve, hogy a női szereplők ugyan igencsak alulreprezentáltak, ennek ellenére egy igazán erős és jól megírt jellemmel rendelkeznek – gondolom mindenki azt várta, hogy csak eszközök lesznek a történetben, igaz? Gemma vagy Tara igazi nőies nők, akik ha kell nem félnek meghúzni a ravaszt, vagy fejbe vágni valakit egy gördeszkával, mégis tökéletesen és önállóan is működő karakterek, akiknek van jellemük, céljuk és bőven tesznek is érte, hogy elérjék.

sonsofanarchy.s01.5

Ugyan a sorozat címének magyarosításával nem vagyok kibékülve, azért a szinkron egészen jól sikerült, és már a negyedik évadig is eljutott a Cool. De azért mindenkinek javaslom, hogy nézzen meg pár epizódot eredeti nyelven is, mert csak akkor hallhatja a Sons of Anarchy különböző nációból származó szereplők hangját.

sonsofanarchy.s01.4

A Kemény motorosok (de nehezen jött a számra) egy pazarul megírt sorozat, okos fordulatokkal, életteli szereplőkkel és rengeteg brutalitással.

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

5 hozzászólás

  1. Visszajelzés:Kemény motorosok (2008-), 2. évad | Watchaholics

  2. Visszajelzés:Kemény motorosok (2008-), 3. évad | Watchaholics

  3. Visszajelzés:Pilotmustra: Strange Empire – The Hunting Party | Watchaholics

  4. Visszajelzés:OZ (1997-2003), 1. évad | Watchaholics

  5. Visszajelzés:Pilotmustra: Luke Cage | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.