Alien vs. Predator Requiem

Amennyire vártam és szerettem az Alien vs. Predator első részét, a második sajnos annyira a padlóra is küldött. Hogy miért is? Mert idegen lények gigászi háborúja helyett egy – ha úgy vesszük még egy jobb – B-kategóriás hentelős horrort kaptam 2007-ben, ami a Requiem névre hallgat.

 alien vs predator 21

De hol is kezdjem? Nos, a történet visszanyúl az első rész végéhez, vagyis a Predalien (Vadászból kikelt Alien) megjelenéséhez és bajokozásához, ami hamarosan eléri bolygónkat, veszélybe sodorva ezzel egy amerikai kisvárost, ahol egy srác legnagyobb problémája az, hogy nem kaphatja meg a lányt, akit akar. A sablonriasztómon már itt kiakadt a mérce, de még mindig csak az elején vagyunk. A földön lévő Vadászok híján kapunk egy nagyon badass – és ő kivételesen jóra sikeredett – idősebb Predatort, aki nem olyan mint Scar és társai az első filmben: hatalmas, makacs, és egyáltalán nem bírja az embereket, de a szabályok rá is vonatkoznak.

 alien vs predator 23

Először is: a sablonokat még megtudtam bocsájtani, legalább ezeket kijátszották, de arra nincs mentség, hogy az emberi szereplők egytől egyig totál elcseszettek! Nulla karakterisztika, valójában mindenki csak töltelék. Őszintén sokkal viccesebb lett volna a film, ha nem lettek volna benne emberek, de hát valamiknek hullania is kell az ilyen művekben. Aki miatt még megéri megnézni ezt a filmet, az kétségtelenül Predalien, aki egy igazi rosszfiú: ravasz, mint egy Vadász és kegyetlen, mint egy Alien. Zseniális. A harcok jóra sikeredtek, már amit láthatunk belőle, hiszen a jelenetek nagy része vaksötétben játszódott, így pont az igazán epic jelenetek vesztek oda.

 alien vs predator 22

Ami miatt még felemelném a szavam: az első részt azért szólták le, mert túl vérszegény. Nos, ezt meg azért mert itt túl sok is volt a vér és a morbiditás (gondoljunk csak a kórházi jelenetre). Nem tudom elhinni, hogy egy viszonylag tapasztalt rendező és stáb miért nem tudja megtalálni azt a finom egyensúlyt, ami elválasztja a menőt az undorítótól. Mert itt a jelenetek jórésze sajnos ebbe a kategóriába esik – és ezt úgy mondom, hogy én horrorokon nőttem fel.

 alien vs predator 24

Nem lett a szívem csücske ez a film – és soha nem is lesz –, de hát mégiscsak egy Alien vs. Predator alkotásrólvan szó. Az elvártat hozza, de mellette minden más dolog a filmből rossz, és ennek nem kéne kötelezően így lennie.

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.