Miközben Castle és Beckett végre kezdenek visszatalálni a Rick eltűnése előtti ritmusukhoz, addig most valahogy az íróknak gyűlt meg a baja azzal, hogy megfelelően ütemezzék az eheti ügyet.

castle7.03_4

Egy fiatal, anarchista beállítottságú biztosítási ügynököt, aki esténként billiárdozással egészítette ki jövedelmét, saját otthonában meggyilkolnak. Ez önmagában még nem is lenne szokatlan, csakhogy az elkövető, úgy tűnik, láthatatlan – a biztonsági felvételen látszik, ahogy a gyilkosság után előbb kinyílik az áldozat lakásának ajtaja, majd pedig becsukódik, viszont teszi mindezt úgy, mintha egy szellem mozgatná. Mindeközben Kate és Rick próbál visszatérni a Rick eltűnése előtti intimitásukhoz – más szavakkal: már nagyon ágyba akarnak bújni egymással –, Ryan pedig valami titkot rejteget.

Igencsak vegyes érzelmeim vannak ezzel az epizóddal kapcsolatban: a mellékszálak nagyon feküdtek, az rész fókuszában álló ügy viszont eléggé egyenetlenre sikeredett.

castle7.03_3

A nyomozással alapvetően az volt a probléma, hogy túl nagy skálán dolgoztak – volt itt minden a gamer szubkultúrától a tengerbiológusig –, és bár a végére persze sikerült összekötni az összes szálat, az epizód nézése közben végig olyan érzésem volt, hogy „itt meg mi a franc folyik?” Első ránézésre ugyanis annyira összeegyeztethetetlenek a történések, hogy néző legyen a talpán az, aki követni tudja az eseményeket, és éppen emiatt a kapcsolatok kicsit erőltetettnek tetszettek. Talán ha kicsit ritkították volna a szálakat, jobban működött volna az egész – meg mondjuk kicsit a megoldást is hihetőbbre lehetett volna venni, aztán ki tudja, lehet, hogy már tényleg létezik ez a technológia –, mondom mindezt persze amellett, hogy a végére tényleg minden logikus lett, arról nem is beszélve, hogy a bűnös letartóztatása is kifejezetten izgalmasra és látványosra.

A mellékszálakra viszont egy gramm panasz sincs. Persze a fő fókusz Beckettéken van, ahogy végre próbálnának már horizontális helyzetbe kerülni, ám valami mindig közbeszól – általában vagy a telefon, vagy Martha. Játékos frusztrációjuk remekül átjött, briliáns párbeszédeikről már nem is beszélve – például egyszerűen imádtam azt a jelenetet, amikor Beckett asztala előtt állva, egyre közelebb húzódva egymáshoz folytattak szócsatát, amit Gates irodájában levágtak – pontosabban Kate vágott le –, az egyszerűen briliáns volt. Castle behatoló-fogó csapdája pedig csak fokozta mindezt. Az utolsó jelenet is ötletes, bár nekem már-már túl direkt volt.

castle7.03_2

Ezek mellett Ryan mellékszála kellemes kis fűszer. Indíttatása teljesen karakterhű, mint ahogy a viselkedése is, bár kicsit nehezen tudom elképzelni – már csak mérete miatt is – a felvázolt szituációban. Javinak valahogy jobban feküdne, gondolom, ez a helyzet. A latin detektív kis szívatása a végén pedig, azon felül, hogy remekül bemutatta a két férfi kapcsolatát, külön ínyencség volt az igazán hardcore rajongóknak – ugyanis egy olyan anekdotára reflektáltak vele, ami még a harmadik évad forgatása alatt történt.

Ja, igen, még egy piros pont jár az epizódnak, méghozzá az egyik gyanúsítottért, Jiggy Michaelsért (Roberto „Sanz” Sanches). Na, már most a Castle nem túl gyakran mártja bele magát a homoszexuális-kérdésbe – eddig mindössze három eset jut eszembe, mikor nagyon finoman érintettük a témát: egyszer szóba került egy áldozat két volt, férfi munkatársa, akik nem lehettek a nő szeretői, mivel egymással házasodtak össze, illetve volt dolgunk két, a divatszakmában dolgozó szakemberrel, akikről ha nem is mondták ezt ki, eléggé a meleg-sztereotípia szerint viselkedtek. Most viszont adott ez a Jiggy, aki egy kemény, durva pasi, számos betörési üggyel a háta mögött, akit behoznak kihallgatásra. És mi az alibije? A pasijánál töltötte az éjszakát. Nincs semmi más magyarázat, körülírás, túllihegés – ez pasi, aki annyira nem mutat sztereotipikusan meleg viselkedés- és karakterjegyeket, bizony meleg. Pont, téma lezárva, léphetünk tovább, a nyomozók nem tesznek megjegyzést, egyszerűen csak folytatják az interjút. Kérem szépen, ez a téma helyes kezelése.

castle7.03_1

Szóval… nem ez volt a legjobb Castle-epizód. Sőt, az ügyet tekintve ez volt az egyik legrosszabb. Viszont legalább az édes-vicces-romantikus mellékszálak ügyesen emeltek a minőségen.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .