A promó alapján a héten valami könnyedebb, lazább részre számítottam, és ez valamilyen szinten így is történt, másfelől viszont… Másfelől viszont nem egyszer szaladtak ki a számon érdekes dolgok.

CLARK GREGG, MING-NA WEN

Miamiban rejtélyes módon leég egy templom, és az egyetlen dolog, ami megmarad a tűz után, egy Spanyolországból, a tizenhatodik század elejéről származó ikon, aminek a hátuljára a nézők által mostanra már elég jól ismert titokzatos írással véstek valamit. Az egyházközösség jótékonysági gálát szervez, hogy újra tudja építtetni a templomot, az estélyen pedig a „csodatevő” képet is bemutatják. Így hát álcázva Coulson és May is belóg a partira, hogy megszerezze a festményt, ám nem minden megy olyan simán, mint ahogy remélték – főleg, mikor kiderül, hogy Talbot is részt vesz az eseményen. Eközben a csapat – Skye, Tripp, Hunter, Mack és Fitz – a Buszról nyújt támogatást főnökeiknek, bár mivel sokat nem tudnak tenni, főleg piszkálódással ütik el az időt – egészen addig, amíg egy ellenségüknek hála a felrobbanni készülő repülőgép foglyai nem lesznek.

agentsofshield2.04_2

Szóval azért keveredtek itt kicsit a dolgok meg a stílusok – egyfelől néha olyan poénokat nyomattak a karakterek, hogy egek, nagyobbakat röhögtem a részen, mint a szezonban eddig pilotmustrára megnézett összes sitcomon együttvéve, másfelől viszont durván hozták az akciót és a nehéz kérdéseket is.

Az epizód elég in medias res indult – a promó alapján valahogy arra számítottam, hogy előbb majd megtudjuk, hogyan szerzett a csapat tudomást a képről, ám ehelyett a nyitójelent után már rögtön oda ugrottunk, ahogy Skye-ék elintézik, hogy Coulson és May bejusson a gálára. Jó, persze, rövid a játékidő, és nagy a sztori is, amit el kell mesélni, meg aztán amúgy sem panaszkodom, mert így is rettentő jól ütemezték a részt, meg úgy zusammen jó volt az egész.

agentsofshield2.04_3

A fókusz főleg Coulsonon és Mayen volt a héten, és az íróknak tényleg sikerült mindent kihoznia a párosból, amit csak lehetett. Imádom a kettejük közt lévő kapcsot, azt, ahogy együtt tudnak dolgozni, a vicces kis jelenetecskék betaláltak – May nevetése rémisztő –, a probléma pedig, amit megvitattak – és ahogy megvitatták – nagyon szíven ütött. Azért remélem, nem fogunk odáig eljutni.

Az ellenfél – inkább ellenfelek, hiszen ott van a HYDRA, plusz Raina, meg hát ugye Skye apja, akiről még mindig nem tudunk semmit – egyre ijesztőbb és egyre jobban érdekel, hogy mire is megy itt ki a játék, viszont azt azért szeretném tisztázni, hogy a technológia, amit ebben a részben használtak, bármennyire is lenyűgöző, azért a készítők nem gondolták át teljes egészében, hogy hogyan is kellene ennek működnie. De nem baj, ezt most elnézem nekik, mert amúgy meg mondom, remekül sikerült ez az epizód.

agentsofshield2.04_4

Persze, amíg Coulson és May a partin intézte a dolgát, addig a Buszon is folytak az események. Itt sziporkáztak csak igazán az írók, mert, mint ahogy már korábban erre utaltam, a legtöbb sitcomíró nem tud mostanában ilyen poénokat kitalálni. Főleg Lance brillírozott – de jó, hogy behozták ezt a karaktert! –, de úgy az egész banda dinamikája remekül működök. Annak pedig külön örülök, hogy Fitz, ha gyógyulás útjára (még) nem is lépett, de azért kezd visszatalálni a csapathoz. Bár azt azért meg kell hagyni, hogy ahhoz képest, hogy mekkora hangsúlyt kapott a promóban az, hogy baj lesz a gépen, a történet ezen szálát elég rövidre vágták az alkotók – nem éreztem azt, mintha a srácok igazi veszélyben lennének, inkább csak azt, hogy katalizátorként kell ez a kis kaland ahhoz, hogy beinduljon Fitz karakterfejlődése.

És akkor most beszélhetnénk kicsit a címadásról? Az előző évadban, főleg annak az elején, néha kicsit bosszankodtam magamban, hogy milyen egyszerű, milyen semmilyen címeket kapnak a S.H.I.E.L.D.-epizódok (jó, persze én a Castle kétértelműségéhez és szójátékaihoz vagyok szokva). Most viszont… damn. Az előző és ez a rész kiérdemli a legparább epizódcímnek járó különdíjat. Mert persze mondhatjuk, hogy az eheti cím, a „szembenézek az ellenségemmel” (szabad fordítás) egyáltalán nem nagy szám, sőt, elég hétköznapi, de higgyétek el, hogy a cím – az eredeti angol, nem az én vacak fordításom – egészen új értelmet kap a rész megtekintése után.

agentsofshield2.04_5

Végezetül pedig amondó vagyok, hogy örüljünk neki, hogy a héten kaptunk egy kvázi lazább epizódot, mivel a következő rész – Hen in the Wolf House, egy újabb zseniális cím – promóját elnézve eléggé el fognak itt durvulni a dolgok. Jó hír viszont, hogy jön a még a  San Diego ComicConon beharangozott Bobbi Morse (Adrienne Palicki), vagyis Mockingbird.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Agents of S.H.I.E.L.D. S02E04 – I Will Face My Enemy”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .