Tisztában vagyok vele, hogy a Fantasztikus Négyes azok közé a képregény adaptációk közé tartozik, amik nem sikerültek valami fényesen – persze azért még így is sokkal jobb, mint a korai Pókember-filmek –, azonban bennem mégis kellemes emléket hagytak a moziban látott jelenetek és a szereplők, csak hát nem pont úgy, ahogy azt az alkotók elképzelték.

fantasztikusnegyes.3

Reed Richards (Ioan Grufford) tudós és gyerekkori barátja, az azóta saját vállalatát vezető Dr. Victor von Doom (Julien McMahon) között már évek óta megy a harc, hogy ki az okosabb, ügyesebb, egyszóval a jobb. Reed önálló kutatása fordulóponthoz érkezik, mikor egy szokatlan üstökös a Föld közelében halad el. Meggyőzvén Victort, Reed és még másik három ember, a pilóta Johhny Storm (Chris Evans), a másodpilóta és egyben Reed legjobb barátja, Ben Grimm (Michael Chiklis), és Reed volt szerelme, aki jelenleg Victor barátnője, Sue Storm (Jessica Alba) elindulnak a bolygónkról, hogy tanulmányozva az idegen anyagot egy új felfedezést tehessenek az emberi genetikában. Azonban a kísérlet kudarcba fullad, mikor Reed csúnyán elszámolja magát, és Victoron kívül mindenki a védelmi pajzson kívül reked.

Visszatérvén a Földre nem tapasztalnak semmi szokatlant, de aztán egyre különösebb dolgok történnek velük: Johnny lángra kap, Sue eltűnik, Reed meghajlik, Ben pedig kővé változik. Reed, Victor segítségével azon dolgozik, hogy megfejtse a szokatlan folyamatot, miközben mindannyiuk élete gyökerestül megváltozik – na, jó, Johnnyé annyira nem. Mialatt Reed dolgozik és flörtölget Sue-val, addig Victort kiteszik a saját vállalatából, mi több önmagán is észlel szokatlan elváltozásokat, és mivel tisztában van vele, hogy az egész probléma akkor kezdődött, mikor hitt Reednek, így bosszút esküszik ellene és barátai ellen.

fantasztikusnegyes.2

Mint a bevezetőmben is említettem ez a film egy képregény adaptáció, amit Stan Lee-nek és Jack Kirbynek köszönhetünk – amúgy meg figyeljétek meg, ahol alliteráló nevek vannak, azon a művön dolgozott Stan Lee. Nem olvastam az eredeti művet, illetve nem néztem a belőle készült rajzfilmsorozatot sem, így pusztán annyi tudomásom van erről a világról, mint amennyit ez a film és az utána következő A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó nyújtott. Illetve majd a Fox rebootjában érkező újabb Fantasztikus Négyes film, ami a szereposztás miatt alapból hendikeppel indul nálam.

Számomra ez a történet nem arra volt jó, hogy megkedveltesse a főszereplő csapatot, hanem hogy megkedveljem Dr. Doomot. Most gondoljatok kicsit bele: Victor kockáztat mindent a siker reményében, Reed miatt elbukik, kirúgják abból a cégből, amit a semmiből épített fel, a barátnője pedig közel sem szereti őt annyira, plusz még folyamatosan flörtölget az exével – ezek után egyáltalán nem lehet csodálkozni, hogy Victor bepöccen, és felhasználva újdonsült erejét kicsit elégtételt vesz az őt ért sérelmek miatt.

fantasztikusnegyes.1

Reed Richardsot egy az egyben utálom, lehet, hogy tudós, de nem csak nyámnyila és akaratgyenge, hanem még rossz tudós és vezető is. Sue Storm pedig lavírozik a sztereotipikus dögös csaj és a folyton a főnök körül lebzselő cicababa között. Johhny Storm poénjai még egész viccesnek is mondhatóak, bár a legtöbbje izzadságszagú, de legalább Chris Evans dögös (habár Julien McMahon dögösebb), így volt mit néznem a moziban – gondolom a fiúk meg Jessica Albával voltak ugyanígy. Az egyetlen értékelhető karakter Victor mellett, az Ben: a tragédia, hogy a szeretett felesége elhagyja azért, mert már nem ugyanúgy néz ki, illetve a pozitív végkifejlet, ami helyrebillenti Ben köves szívét szerintem bájos, és sajnáltam, hogy nem kapott sokkal több játékidőt, mert Dolog (ez lett a szuperhős neve) az egyetlen, akin külsőleg is látható elváltozások vannak a baleset óta, így az ő lelki tusája valódi és érthető. Ellenben a többieké, akiknek semmi külsérelmi nyom nem látható, csak kaptak pár szuperképességet – de rossz lehet nekik!

fantasztikusnegyes.4

A Fantasztikus Négyes tipikusan az a film, amibe nem szabad jobban belegondolni, mert akkor azonnal elromlik az élmény, szóval, ha a néző lecsökkenti az agyi kapacitását, akkor láthat egy olcsó vígjátékot szuperhősökkel – kár, hogy csak ennyi tellett az alkotói gárdától.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Fantasztikus Négyes (2005)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .