Életrajzi filmet nehéz jól csinálni. Sok ponton elbukhat a történet, könnyen lehet unalmas, didaktikus, vagy túlságosan fellengzős. A jó életrajzi film a történelemi film és a filmdráma határán egyensúlyoz, és nagy figyelmet fordít az autentikusságra – ilyen például A király beszéde, amit méltán dicsért a közönség. És szerintem ilyen A szív bajnokai is, ami sok méltatlan kritikát kapott.

blind side 1A cím magyar fordítása egyszerűen borzalmas. Egy romantikus, de minimum csöpögős filmet sejtet, holott erről szó sincs. Persze lehetne mondani, hogy ami az amerikai közönség számára közismert szó, arról a magyarok semmit sem tudnak, de ez az érv nem állja meg a helyét. Igaz, az eredeti cím, The Blind Side amerikai focis szakkifejezés, ám ha a tükörfordítása, a vak oldal, nem lenne elég beszédes (és szerintem az), a film első perceiben azonnal meg is magyarázzák.

És, hogy mi a vak oldal? Gyorstalpalóban azoknak, akik nem ismerik a felállást: az amerikai fociban az irányító a kapitány – ő az, aki passzol. Az irányítót az ellenfél csapata megpróbálja lerohanni, hogy megakadályozza a passzt és elvegye a labdát. A hazai csapat bizonyos játékosainak ennek megfelelően az a feladatuk, hogy megvédjék az irányítót a támadóktól. A csapatok szemben állnak egymással, van azonban egy lyuk a védelmen. Az irányítók kilencven százaléka jobbkezes, tehát amikor dobnak, a bal oldalukon van egy rész, amit nem látnak. Ha innen rohanják le őket, tehetetlenek a támadással szemben. Ez a vak oldal. Ennek védelme az irányító játéka után a második legfontosabb feladat az amerikai futballban.

blind side 2

A szív bajnokai egy létező focijátékos, Michael Oher (Quinton Aaron) szokatlan életútját meséli el. A fiatal fekete fiú a lehető legrosszabb körülmények közül jön – anyja drogos, apja nincs, Memphis sötét oldalán él, leginkább az utcán. Szokatlanul nagy testalkata és a sportokhoz való affinitása felkelti egy elit keresztény iskola testnevelés tanárának figyelmét, így Michael felvételt nyer az intézménybe. Egy nap meglátja őt az utcán, a zuhogó esőben egyedül bóklászni egy anyuka, Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock), akinek a gyerekei szintén abba az iskolába járnak. Úgy dönt, hazaviszi Michaelt éjszakára. Az éjszakából másnap lesz, majd még egy éjszaka és így tovább – a Tuohy család befogadja Michaelt.

THE BLIND SIDE

Sok kritika a film őszinteségét kéri számon, amit azért tartok furcsának, mert szerintem ez az egyik erőssége. A történetben viszonylag kevés a sallang, a hangvételén érezni, hogy mennyire autentikus. Nem csoda, hiszen Michael Oher hozzájárult a filmhez, a végén még saját fotókat is láthatunk a családjáról. Amennyire valószínűtlennek, vagy dickensinek tűnhet ez a történet, annyira valóságos.

blind side real

Az őszinteséget mutatja, hogy a film nem szépíti például Michael iskolai helyzetét. A sportoláshoz és később a sportösztöndíjhoz meg kell felelni bizonyos tanulmányi kritériumoknak, ami a fiúnak nagyon sok nehézséget okoz. Kiderül azonban, hogy nem buta, csupán sosem foglalkoztak vele eleget – és bár ezt a lemaradást már nem hozhatja be, akadnak tanárok, akik veszik a fáradtságot és odafigyelnek rá. Roppant fontos üzenet ez, mert számtalan gyerek van, nem csak az amerikai utcákon, akiket elhanyagolnak. Amerikában most már bevett gyakorlat, hogy a nehéz sorsú fiataloknak a sporton keresztül nyújtanak kiutat a veremből. Ez mindenképpen egy olyan megoldás, amin érdemes elgondolkodni.

blind side 5

Ennek a filmnek a kapcsán még azt is megkockáztatom, hogy megérdemelt volt az Oscar. Sandra Bullock igazán nagyot játszik – karaktere egy keménykötésű, gazdag keresztény nő, aki maga sem tudja, miért fogadja be a szerencsétlen fekete fiút. Döbbenten látja, hogyan változtatja meg őt Michael, pedig tulajdonképpen észre sem veszi, hogy megszerette.

THE BLIND SIDE

Összességében nagyon jó filmről van szó, hús-vér karakterekkel, elsőrangú színészi játékkal és egy igazán szép történettel. És ha valaki kedvet kapna az amerikai focihoz, nézzen bele az alapszakasz mérkőzéseibe – Michael Oher a Tennessee Titans csapatához szerződött, miután tavaly a Baltimore Ravens játékosaként megnyerte a Super Bowlt. Ilyen egy igazi sikertörténet!

Szerző

Korábbi szerkesztő

Lélekben nyugdíjas angol öregúr, félig vulkáni – suttogó falak és nyikorgó ajtók rajongója. Álommunka: Superman és/vagy nagymama szelleme.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

5 thoughts on “Memphis utcáiról a vak oldalra – A szív bajnokai”

  1. Nagyon jó film volt, a végét kivéve szerintem. Amúgy nem pontosan emlékszem, de ha jól tudom a Bal Tackle-t mondták (és Oher egyébként egy Bal Tackle az OL-ben), viszont eredeti felállásban passzjátéknál is a Tight End is beállhat a fal szélébe, főleg ha a Guard húz. De mondjuk idén ilyet nagyon keveset láttam meccsen, talán 1-1 playt játszott így a Cowboys azt hiszem! Amúgy Aranyos ahogy leírtad. 😀 Kicsit okoskodni fogok, a QB-t ha egy Defensive játékos lekapja akkor azt Sack-nek hívják és yardot veszít a támadó csapat. Ha a kezéből kiüti a labdát az meg a Fumble. 😀

    1. Ez így igaz, és köszi a kiegészítést! Én azért nem mentem bele a részletekbe, mert aki amerikai focis, az úgyis tudja, miről van szó, aki meg nem, azt nem kell rögtön letámadni mindenféle szakkifejezéssel 🙂 Remélem páran kedvet kapnak hozzá, hogy belenézzenek az alapszakaszba!

    1. Ó, én Seahawksos vagyok, szóval eddig tetszik ez a szezon is 🙂 Csak a többi csapat szurkolói utálnak, de hát ilyen egy bajnok csapatnak drukkolni 😀 Nem tehetek róla, Russell Wilsonnak és a Szörnyetegnek nem tudok ellenállni!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .