Nem rajongok a western műfajáért, de a Deadwood óta úgy vagyok vele, hogy sosem tudhatja az ember, hol bukkan valódi gyöngyszemre. Nos, a Komancsok holdja nem egy ilyen gyöngyszem, még szerencse, hogy egy három epizódból álló, összesen hat órás sorozatról beszélünk.

komancsokholdja.s01.2

McCrae (Steve Zahn) és Call (Karl Urban) évek óta ismerik egymást, és most közösen úgy döntenek, csatlakoznak a Texas Rangerökhöz, hogy elkaphassák a rosszfiúkat. Azonban az ilyen munka nem csupán veszélyes, hanem igen hosszú ideig tartó, így nemcsak elszántságot és kitartást, hanem fifikát is követel a két férfitől. Pláne ha olyan banditák nyomába erednek, mint egy ismert és ünnepelt lótolvaj, egy kegyelmet nem ismerő mexikói bandavezér, vagy éppen a komancsok törzsfőnöke, Buffalo Hump (Wes Studi). Mindezek mellett Call igyekszik meghódítani szívszerelmét, majd pedig feleségül venni, míg McCrae-t semmi sem bírja rá az elköteleződésre.

A Komancsok holdja legnagyobb problémája nem a történetben rejlik, hanem a karakterekben, akik egytől egyig klisés futószalagról csobbantak bele a sztoriba. Van, itt kérem szépen minden, mi szem szájnak ingere: kőkemény ranger, kegyetlen mexikói, gyönyörű, ám akaratgyenge nő, vicces és nagydumás pasi, primitív bennszülött, ja meg egy rakás szenvedő helybéli –, akik persze soha semmit nem tesznek annak érdekében, hogy jobb legyen a sorsuk.

komancsokholdja.s01.3

Azért akad egy pozitívum ebben a sorozatban: képes volt felvonultatni az összes negatív emberi sztereotípiát, aminek persze semmi köze a valósághoz, és mindenki majd’ belepusztul, hogy ezeket a fölös előítéleteket megcáfolja. Erre itt a Komancsok holdja, aminek színészgárdája igencsak jó, és ahelyett, hogy egy valóban egyedi hangnemet ütött volna meg, inkább minden egyes ilyen negatív jellemvonást piedesztálra emelt – hát gratulálok!

A kapitány, Inish Scull (Val Kilmer) agóniája a mexikói fogságban pedig leginkább arra volt jó, hogy húzzák vele az időt, mert egyéb haszna nem volt: nem vitte előre a történetet, egyik fél sem mutatott fel semmilyen karakterfejlődést, kizárólag a kínzás szokatlan voltát lehet pozitívumként értékelni. Próbálok kiemelni legalább egy karaktert, akit nem lőttem volna azonnal fejbe, ha a sorozat világában élnék, de nem találtam ilyen embert.

komancsokholdja.s01.1

Vizuális inger gyanánt folyton a prérit lehet látni, meg néha egy-egy égő házat, de úgy alapvetően semmi érdekesség nincs sem a díszletben, sem a ruhákban – oké, vannak lovak, de azért lássuk be ez igencsak kevés egy western sorozatban. Pedig annyi, de annyi jó színész kapott helyet itt: Karl Urban, Elizabeth Banks, Linda Cardellini, Jake Busey, Melanie Lynskey, és a fantasztikus orgánummal rendelkező Troy Baker is!

Ha valódi és minőségi western sorozatra vágytok, akkor még mindig a Deadwood a legjobb választás, vagyis addig, amíg a trónkövetelő, kanadai Strange Empire el nem foglalja az őt megillető helyet.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .