Minden lében két kanál (1971-1972), 1. évad

Most egy igazi klasszikus nagyágyú kerül terítékre, méghozzá egy magyar főszereplésével. A Minden lében két kanál méltán híres sorozat, azt azonban még mindig nem értem, hogy miért csak egy évad készült belőle?

mindenlebenketkanal.s01.2

Lord Brett Sinclair (Roger Moore) igazi angol nemes férfi: előkelő, kiválóan beszél több nyelven, kifinomult oktatásban volt része és mindezek mellett egy igazi sármőr, tökéletes ellentéte Danny Wilde-nak (Tony Curtis), az egykori nincstelen bronxi fiúnak, aki saját erejéből küzdötte fel magát a csúcsra. Azonban egyvalami közös kettejükben: már annyira elkényelmesedtek vagyonukban, hogy már azt sem tudják, mit kezdjenek a szabadidejükkel, ezt pedig megelégeli Fulton bíró (Laurence Naismith), aki egy kisebb csapdával ráveszi Sinclairt és Dannyt, hogy ideje lenne tenniük valamit a jó érdekében. Fulton innentől fogva arra használja fel kettejük felett gyakorolt befolyását, hogy a törvény kezei közül kicsúszott ügyeket felgöngyölítsék, és igazságot szolgáltassanak. Eleinte még Fulton maga ad feladatokat Dannyéknek, ám a páros lassacskán összeszokik, és már saját erejükből is képesek megtalálni azt, akinek szüksége lehet a segítségükre.

Ugyan az ellenségből lett barátok mára már lerágott csontnak számítanak, ám a 70-es években ez még egy igencsak új stílusnak számított, és talán nem véletlen, hogy sokan a Minden lében két kanálra vezetik vissza ennek az eredetét. A sorozat a már jól megszokott egy epizód egy esettel dolgozik, de ezt olyan egyedi angol stílusban teszi, amit azóta sem sikerült lekoppintania senkinek – ez pedig leginkább a színészpárosnak köszönhető.

mindenlebenketkanal.s01.3

Roger Moore és Tony Curtis annyira uralják a képernyőt, hogy érthető, miért nem hoztak be melléjük több állandó szereplőt, ugyanis ők ketten képesek lettek volna bárkit elhomályosítani humorukkal és játékukkal. Moore, mint a kékvérű angol Sinclair pontosan azt a fölényeskedő stílust képviseli, amit egy ilyen kaliberű úriembertől elvárnánk, ugyanakkor Curtis, mint a semmiből a felső tízezerbe felverekedett amerikai, Dannyként egyszerűen imádnivalóan pimasz – talán nem én vagyok az egyetlen, aki hezitálna, hogy most felpofozza, vagy inkább megcsókolja.

Moore és Curtis kapcsolata korai bromance-nek minősülne –, ha már ez a férfiak közötti testvéri barátságot jelölő kifejezés annyira ismert – és akkoriban ezt csak William Shatner és Leonard Nimoy tudhatta magáénak. Kettejük között bombasztikus módon működik a kémia, igazi cimborák, akik csipkelődnek egymással, beszólogatnak (néha elég durván), ám golyó elé vetnék magukat a másikért. Talán ehhez igencsak közrejátszott Tony Curtis, vagyis Kertész Tamás sajátságosan pimasz humora is, amiről hihetetlen pletykák keringenek.

mindenlebenketkanal.s01.1

A sorozatban természetesen feltűnnek gyönyörű autók, még gyönyörűbb nők – és ezek a nők bizony mindig elcsavarják a fiúk fejét –, drága italok és fondorlatos események – bár ezt a stílust át tudták volna adni a James Bond-filmek is.

A Minden lében két kanált nemcsak a nosztalgiafaktor emeli piedesztálra, hanem a minőségi szórakoztatás, a kiváló színészek és az egyedi humor. Biztos vagyok benne, hogy már mindenki látott belőle néhány epizódot, ám érdemes (legalább) egyszer az összeset végignézni.

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.