spn_monstermovie_pic1

Az Odaát alkotói nem arról híresek, hogy sűrűn ajándékoznának meg minket különkiadásokkal – szám szerint eddig összesen kétszer tették ezt, ám ezek annál emlékezetesebbre sikerültek: egyszer kaptunk a harmadik évadban egy karácsonyi részt, utána, rögtön a negyedikben pedig egy halloweeni speciális epizódot. Mivel lassan közeleg a beöltözős ünnep, ebben a cikkemben erről a részről fogok írni, ami a Monster Movie címet viseli.

spn_monstermovie_pic2

A történet szerint Sam (Jared Padalecki) és Dean (Jensen Ackles) egy pennsylvaniai kisvárosba utaznak, ahol nemrégiben furcsa gyilkosságok történtek, a srácok így FBI ügynököknek öltözve feltérképezik a terepet, ám, mivel éppen Oktoberfest van, a perecek és a csajok először jobban érdeklik őket. Később viszont felbukkan a sheriff (Gary Chalk), aki felvázolja nekik a helyzetet, majd említést tesz Ed Brewerről (Michael Eklund), az eset egyetlen szemtanújáról, akitől viszont óva inti a Winchestereket, mondván, hogy Ed nem beszámítható. A testvérek egyelőre annyiban hagyják az ügyet, és inkább a helyi lányokkal, Lucyval (Holly E. Dignard) és Jamie-vel (Melinda Sward) társalognak. Nem sokkal később azonban történik még egy haláleset, amit egy vérfarkas-szerű teremtmény követetett el, ám Deanék még így is furcsállják az eseményeket, és nem tudják még pontosan eldönteni, hogy mi történt. Végül, egy újabb tag halála, és egy, a helyszínen hagyott bizonyíték után rájönnek, hogy egy alakváltóval van dolguk, aki hatalmas képzelőerővel rendelkezik, ugyanis régi horrorfilmek szörnyeit formálja meg: volt már vérfarkas, múmia, amikor pedig legközelebb találkoznak vele, akkor Drakulaként parádézik a kisvárosban, elrabolja Jamie-t, akiről azt hiszi, hogy az ő Minája, Dean pedig Jonathan Harker, aki próbál közbelépni és megmenteni a lányt.

spn_monstermovie_pic3

Ez az epizód maga a zsenialitás csúcsfoka! Az alapötlet, a szereplők, a helyszín mind-mind fantasztikusak, a körítésről már nem is beszélve, ugyanis a zene tipikusan a régi horrorfilmek világát idézi, ráadásul a stáblista és a cím gótikus betűtípussal jelenik meg, és az egész mini-film fekete-fehér. Az a morbid humor, ami az Odaátot jellemzi természetesen szintén jelen van, és ez teszi fel az I-re a pontot. Maga a sorozat ugyan komor és tragikus, az írók azért szeretnek szezononként bedobni egy, maximum két vicces részt, és azokon garantáltan végigröhögöd magad ez alól a Monster Movie sem kivétel, sőt, bátorkodom azt mondani, hogy ez az egyik leghumorosabb rész az Odaát történetében. A komikum fő forrása Dean egy-egy beszólása mellett természetesen az alakváltó, akin talán Drakulaként lehetett a legtöbbet nevetni. A Gróf ugyanis kismotoron menekül a Winchesterek elől, pizzát rendel, amit egyenesen a kastélyához hozat természetesen nagyon gondosan ügyel arra, hogy fokhagyma ne legyen benne! , és át is veszi azt, miközben Deant a pincében leszíjazva vallatja. Azért ennyire laza vámpírt máshol nem látni.

spn_monstermovie_pic4

Az epizód szinte egyáltalán nem tesz hozzá az évad történéseihez, de nem is baj, hiszen a Monster Movie nem ezt a célt szolgálja, sokkal inkább nyújt kiváló kikapcsolódást a szezon nem túl vidám történései után. Melegen ajánlom ráhangolódásként Halloweenra!

Szerző

Avatar
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .