Nem könnyű az Intrudersről írni, és nem azért mert rossz sorozat, hanem mert pont, hogy jó! Ezalatt a nyolc epizód alatt olyan rejtélyt vázoltak fel, ami gyakorlatilag a fináléra vált teljesen egyértelművé (bár ebben sem vagyok annyira biztos), így nagyon finoman kell gépelnem ahhoz, nehogy betörjenek a tojások, amiken lépkedek.

intruders.s01.1

Jack Whalen (John Simm) volt rendőrtiszt, most egy kisvárosban él feleségével, Amyvel (Mira Sorvino), és tervezi újabb könyvét. Azonban Amy eltűnik és Jack minden félelmét és bizonytalanságát hátrahagyva elindul megkeresni szeretett nejét. Segítségére lesz egy taxis, aki szállította Amyt, a nő mobiltelefonja, amit elhagyott, és megannyi apró jel és elcsípett félmondat, ami arra enged következtetni, hogy itt bizony sokkal többről van szó, mint egy sima eltűnésről.

Mialatt Jack a neje után nyomoz, rálel a Qui Reverti nevű csoportra, aminek tagjai igen furcsa és szövevényes hálózatban kapcsolódnak össze – egy olyan hálózatban, ami már évszázadok óta fennáll. A Qui Reverti tagjai mind befolyásos, gazdag és nagy tudású emberek, akik mintha mindig egy lépéssel mások előtt járnának. Jacknek rá kell döbbennie, hogy Amy valahogy ezzel a szervezettel került kapcsolatba, ahogy egy csomó megmagyarázhatatlan haláleset és egy kislány eltűnése is.

INTRUDERS

Richard Shepherdnek (James Frain) köze van mindezekhez, de ezen felül még egy kislány, Madison (Millie Bobby Brown) rejtélyes eltűnéséhez, egy brutális sorozatgyilkoshoz, Marcus Foxhoz (Alex Diakun), több rendőrségi nyomozáshoz, korábbi halálesetekhez és egy titokzatos személyhez, Rose-hoz. Talán Richard a kulcs ahhoz, hogy Jack megkapja a válaszokat, és kiderítse Amy hollétét – már ha képes túlélni a férfival való találkozást.

Sokat elárul az Intrudersről, hogy Glen Morgan kezei alól került ki – többek között neki köszönhetjük az X-aktákat, vagy a Milleniumot is. Ezzel már fel is vázoltam, hogy a sorozatban nyomott hangulat és sötét tónus uralkodik, de mindezek mellett még hosszan kitartott kameraállás és mesterien elmés csavarok tarkítják ezt a nyolc epizódnyi szériát. A hangulata ugyan hasonlít a fentebb említett két elődhöz, ám mégis kellően egyedi ahhoz, hogy pár másodperc után beazonosíthassa a néző (persze az, aki ismeri), hogy mégis miről van szó.

intruders.s01.5

Jack karaktere, és folytonos szkepticizmusa szinte az őrületbe kergetett, ám pontosan erre volt szükség ahhoz, hogy komolyan vegyem a karaktert. Mivel ő egy volt rendőrtiszt, aki abban hisz, amit lát, és amit mindig is tudott, így érhető, hogy miért nem hisz sem Amynek, sem Rose-nak, sem a barátjának, Garynek (Tory Kittles), aki gyakorlatilag helyette göngyölítette fel az ügyet.

A sorozat castingját hatalmas dicséret illeti. Mira Sorvino egyszerűen briliáns, ahogy az egész Qui Revertihez kapcsolódó érzelmeit prezentálja, vagy Amy bájosságát és szeretetét – nem volt olyan pillanat, hogy kisesett volna az adott szerepéből. De aki még nála is jobb volt, az a kicsi Madisont alakító Millie Bobby Brown – ha ez a lány tizenhárom évesen ekkora tehetség, mi lesz belőle később? Mindenképpen érdemes figyelemmel követni pályafutását, mert a lány bizonyított, nem is keveset!

intruders.s01.4

Természetesen most is a “sötét oldal lovagja” vált a kedvencemmé, vagyis Richard Shepherd, és az őt megformáló James Frain – akinek amúgy a hajába bármelyik pillanatban szívesen beletúrtam volna. Frain parádésan alakította a hideg és kíméletlen gyilkost, ugyanakkor az évad vége felé látszott, hogy ő is valódi személyiség, akinek érző szíve van, és aki egy hatalmas hibáját próbálja helyrehozni. A karakternek csupán egyetlen tettét éreztem idegennek, és ez az a szál, amivel Amyhez kapcsolódik, de durva spoiler nélkül többet nem árulhatok el.

intruders.s01.2

Az Intruders olyan sci-fis, thrilleres sorozat, amit mindenképpen érdemes megnézni, és nem csak azért, mert össz-vissz nyolc epizód készült el belőle. De reményeim szerint lesz folytatása, ugyanis az évadfináléban megkezdtek egy olyan szálat, amit icipicit sejteni lehetett, ám a kibontása egy újabb drámai szálat vinne be az amúgy is szövevényes történetbe.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Intruders (2014-), 1. évad”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .