Na, ha mindenki végigbírta nézni az első filmet, akkor most megérkezett a jutalom. A Megtorlás már egy sokkal pörgősebb, akciódúsabb alkotás, amiben a személyes dráma ugyan még mindig nem kapott túl nagy hangsúlyt, ám a történet sodró lendülete, és a helyükön lévő viccek miatt ez senkit sem érdekel.

gijoe2.1

A Joe-k most egy igen szokatlan, ám annál nagyszabásúbb feladatot kapnak: el kell lopniuk, és biztonságba kell helyezniük a pakisztáni atomrobbanófejeket, mielőtt olyan emberek kezébe kerülne, akik megsemmisítenék velük a világot. A csapatot Duke százados (Chaning Tatum) vezeti, aki a legjobbakkal dolgozik együtt, név szerint Barikáddal (Dwayne “The Rock” Jonhson) és Lady Jaye-jel (Adrianne Palicki). A rajtaütést sikeresen végrehajtván a Joe-k ünneplésbe kezdenek egy eldugott sivatagi bázison, ám az éj leple alatt ismeretlenek megtámadják őket, és csak alig páran élik meg a reggelt.

Barikád és Jaye segítséget keresvén felkutatják Kígyószemet (Ray Park), aki a világtól egy igen félreeső helyen tökéletesíti harci tudását. Kígyószem azonnal társai segítségére siet, ám nincs egyedül, mert mestere másik tanítványa, Jinx (Elodie Yung) követi őt. Mialatt a megmaradt Joe-k azon morfondíroznak, hogy ki áll a támadás mögött, és mégis mi lehet a szándéka, addig az ismeretlen ellenség kezdi felfedni magát, és reprezentálja erejének nagyságát. Régi ellenfelek csapnak össze ismét, új szövetségek köttetnek és egy olyan katasztrófa van készülőben, ami átrendezheti az ismert világ erőviszonyait.

gijoe2.5

Egyértelmű, hogy a Megtorlás történetvezetése is egy ismert, és tucatszor ellőt vonalat dolgoz fel, ám ezt sikerült annyira egyedivé varázsolniuk, hogy egyáltalán nem zavaró ez a sablonosság. Az akciójelenetek tempója és sokszínűsége remekül mutat a vásznon: láthatunk kardpárbajt, hegyen vívott küzdelmet, repülőgépeket, tankokat, és olyan fegyveres összecsapásokat, amiket nem lehet nevén nevezni. A robbanások és becsapódások pillanatait sokszor belassítják a film alatt, ám ez – a korábbi filmmel ellentétben – egyáltalán nem kelt zavaró hatást.

Persze a legnagyobb erénye a mozinak, hogy nincs benne Kioldó, vagyis Marlon Wayans, akit az egyik fő problémának tartottam az előzményfilmben. A poénok most sem maradtak el, ám nem voltak sem zavaróak, sem erőltetettek – vagy ha mégis, akkor Lady Jaye-t alakító Adrianne Palicki olyan pofákat vágott rá, amitől valóban viccessé vált az adott jelenet.

gijoe2.2

Most is, csakúgy, mint az előző történetben, Viharárny (Byung-hun Lee) és Kígyószem kapcsolata kapta a legtöbb hátteret, és végre az is kiderült, hogy mi történt valójában gyermekkorukban – mondjuk, ennek az eseménynek az idővonalába bőven bele lehet kötni, de nem érdemes, mert akkor tényleg elszáll a varázsa. A két ninja összecsapása valóban badassre sikeredett, és az is, amikor úgy döntöttek, hogy nem egymást kívánják a földbe taposni, hanem egy másfajta ellenségre koncentrálnak – persze csak ideiglenesen.

Lady Jaye karaktere tökéletes ellenpárja a filmben felvonultatott férfi karaktereknek: mert persze, dögös is, de nem ez a legnagyobb erénye, hanem az, hogy okos, méghozzá hihető szinten – nem úgy, mint korábban Scarlett (Rachel Nichols), aki többet tudott mindenről, bárki másnál. Plusz Adrianne Palicki remek színésznő, aki ügyesen válogat a szerepek között, és eddig akárhány szerepben láttam, mindig hitelesen el tudta adni nekem a karaktert.

gijoe2.4

Tudom, hogy Dwayne Jonhsont nem szokás nagy színésznek nevezni, ám eddigi pályája alatt mindig kifogástalan alakítást nyújtott, persze nem kap sosem Oscar-díjat, de mind drámai, mind vígjáték szerepekben hitelesnek bizonyult eddig – én mindig örömmel látom az ő nevével fémjelzett filmeket.

gijoe2.3

Nagyon jót tett a G.I. Joe: Megtorlásnak, hogy ezúttal nem Stephen Sommers, hanem John M. Chu rendezett, és bár hálával tartozom Sommersnek a Múmia-filmekért (1, 2 és 3), jó G.I. Joe filmet nem tud készíteni.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “G.I. Joe: Megtorlás (2013)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .