Amennyire imádtam az első két kötetet (Dexter dühödt démonai és Drága, dolgos Dexter), annyira csalódtam a harmadikban. Persze az író, Jeff Lindsay egy mitológiai hátteret próbált adni főhősének, és a hátsó ülésen lakozó társának, ám annyira elveszett a részletekben, hogy nem tudott igazán ütős történetet alkotni belőle.

dexter3.1

Dexter Morgan magánélete fordulóponthoz érkezett, mikor barátnője, Rita megtalálta a gyűrűt a férfi zsebében – amit nem eljegyzésre szánt, de utólag már könnyű okosnak lenni –, így a boldog pár és a két gyerkőc, Astor és Cody készülnek a nagy napra. Vagyis inkább Rita készül, akinek élete teljes egészében az esküvő és a szervezés körül forog, ezzel pedig a frászt hozza az egész családra – igen, még Dexterre is. De még Ritánál is félelmetesebb maga az esküvőszervező, akitől még a leg maszkulinabb férfi is behúzná a nyakát.

Míg Dexter életének ezen része sínen van, addig a másik látványosan darabokra hullik. Dextert, mint a Miami rendőrség vérnyomelemzőjét egy szokatlan kettősgyilkossághoz hívják ki, a brutális tettől viszont nem csak az ő, hanem a Sötét Utas haja is égnek áll. Olyannyira, hogy az eddig ismeretlen, és a hátsó ülésen pihengető, olykor az irányítást átvevő “lény” bátorsága az inába száll, és bőrszárnyak csattogása közben el is szelel, magára hagyva ezzel Dexter Morgant. Dexterre ugyanis szemet vetett egy másik vadász, méghozzá egy nálánál sokkal nagyobb és tapasztaltabb, akinek talán köze lehet mindenhez, ami a Sötét Utashoz kapcsolódik. Kedvenc sorozatgyilkosunk kénytelen teljesen egyedül megbirkózni a helyzettel – már ha életben akar maradni, neki meg ez feltett szándéka –, és megtudni az eredetet, de talán pont ez a tudás vethet véget Dexter Morgan földi pályafutásának.

Mitológiát és háttértörténetet adni a Sötét Utasnak szerintem baromi jó ötlet volt Jeff Lindsaytől, azonban a kivitelezés már nem sikerült ennyire jól. Ennek a lénynek a történelme elég sok ponton érdekes és jól átgondolt, de valahogy ezek a jó kis részletek nem passzolnak egymáshoz annyira, mint lehetne. A visszaemlékezések pedig annyira megbontották a könyv szerkezetét és stílusát, hogy inkább már zavart mintsem mélyítette a történetet.

Azonban Dexter kétségbeesett lépései igazán logikusak, és olykor kellően kaotikusak. A magányos és egyedüli sorozatgyilkos, akinek nem elég, hogy most meg kell küzdenie ezzel az újfajta “életminőséggel”, hanem egy olyan érzést is fel kell dolgoznia, hogy milyen prédának lenni. Mert most pontosan ez történt, a ragadozóból vált zsákmánnyá, és ezt annyira nem tudta elviselni, hogy jobban vergődött, mint az ő áldozatai szoktak.

A könyv immár teljes mértékig eltér a sorozattól, ami nekem a kedvemre van, hiszen így dupla annyi élvezet és történet jut nekem, rajongónak. Bár a harmadik kötetet az egyik leggyengébbnek tartom a könyvsorozatban, azért még így is képes volt egy izgalmas és feszült krimit produkálni.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Jeff Lindsay: Dermedt, dacos Dexter”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .