Megint egy lassú, kevés karakterre fókuszáló epizód a mostani, visszaemlékezésekkel, fordulatokkal, és néhány be… – bocsánat, ijesztős jelenettel. Bármennyire is imádom az ilyen csordogáló Walking Dead epizódokat, azért a következő hétre már kérnék valami epicet is.

walkingdead.s05.e06.1

Daryl és Carol követvén a fehér kereszttel jelölt autót visszatértek Atlantába, de még az éj leple alatt sikerült olyan előnyhöz jutniuk – hála annak, hogy Carol kocsijában kifogyott a benzin –, hogy szó szerint bottal üthetik a nyomukat. De szerencsére a túlélés és zombiírtás két nagymesterének ez sem okoz gondot, mert lépésről-lépésre derítik fel a helyet, és fokozatosan jutnak közelebb Beth elrablóihoz. Azt azonban még ők sem tudják, hogy valójában nincsenek egyedül.

Közben Carol múltjából láthatunk képeket: hogyan élte meg a börtön pusztulását, miképpen talált rá a többiekre és mentette meg őket, illetve hogyan is búcsúzott el Tyreese-szal közösen a két kislánytól. Csöndes és szívbemarkoló jelenetek a magányról és a céltudatosságról. Carol jellemének íve szinte példaértékű: korábbi életében egy megtört és gyenge nő volt, akit a férje nap, mint nap megvert, és kislányukat is molesztálta, ám a világ felfordulásával ő is egyre inkább változott. A legnagyobb lökést mégis akkor kapta, mikor a kicsi Sophia halálával szembesült – nem mellesleg a sorozat alkotói gárdája milliónyi rajongó szívét törte darabokra azzal a jelenettel.

walkingdead.s05.e06.2

Carol, mint a főnix madár, újjáalkotta magát, és egy erős, kemény nővé változott, ez pedig leginkább a börtönben teljesedett ki. Aztán jött a fertőzés, ő pedig azt tette, amit helyesnek gondolt, nem azért mert ő rossz, vagy, mert rosszat akar másoknak, csupán védeni akarta szeretteit. De tette nem várt következményekkel járt, és szerintem utólag belegondolva ő maga is ráeszmélt, hogy akkor ott rosszul döntött. Rick száműzte őt, és bár nem értek egyet egyikük döntésével sem, megértem, hogy miért ezt az utat választották.

Daryl jellemfejlődése sem piskóta: a karakter alapból keveset beszél, illetve nem sokat árult el a múltjából – azt a keveset is harapófogóval kellett kihúzni belőle –, de ahogy a mostani részben Carol is rávilágított, bizony egy sokkal erősebb és megfontoltabb emberré vált. Ehhez az is hozzátartozott, hogy a korábbi negatív példaképekkel (apja, illetve Merle személyében) szemben, hála Ricknek, végre megtapasztalhatta milyen, amikor igazából számíthat valakire. Nem véletlenül emelik ki Rick és Daryl kapcsolatát is, mint az egyik mérföldköve a bromance-nek – na, ezt nem tudta leutánozni a Revolution.

walkingdead.s05.e06.3

És mi hozta rám most a leginkább a frászt? Nem, nem az autós jelenetek (igen, abból kettő is van), hanem a városban eltöltött éjszaka, a hangok, a milliónyi járkáló hörgése, csoszogása és zaja, ami egyszerre orkánná erősült, és úgy hallatszott, mintha betöltené a világot. Azonban a lepusztult város képe is felér egy kisebb gyomrossal, ráadásul Carol is a jó kérdést teszi fel ezzel kapcsolatban.

walkingdead.s05.e06.4

Ismét egy remek epizód a The Walking Dead háza tájáról, és tudom, hogy sokan nem szeretik ezeket a komótos epizódokat, inkább a járkálók darabolását részesítik előnyben – én mégis úgy tartom, hogy ez a sorozat nem a halottakról, és pláne nem az élőhalottakról szól, csupán az élőkről, ez pedig sokkal több, mint amit valaha vártam.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “The Walking Dead S05E06 – Consumed”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .