Meg kell hagyni, én tényleg kérem az élettől az ostort – legalábbis ha a rendőrös-beépülős sorozatokról van szó. Ott volt ugyebár a Dark Blue két évada, amit alsó hangon is hitványnak lehet minősíteni, aztán az idei őszi újonc a TNT-n a Legends – Beépülve, amit itthon is adnak már, és hemzseg a logikai hibáktól. Erre én mégis megpróbálkozok a Gang Relateddel, ami jobb, mint az előbb említett két “műremek”, ám nem sokkal. Én is magamat hibáztatom!

gangrelated.s01.3

Ryan Lopez (Ramon Rodriguez) egy különleges egység, a Szervezett Bűnözési akciócsoport oszlopos tagja, céljuk, hogy a Los Angelesben tevékenykedő bandákat – nem hétköznapi eszközökkel – megtalálják, és felszámolják. A csapat tagjai szakmájuk legjobbjai: van itt többek közt FBI-os és a drogosztag embere is. Mindannyian több nyelven beszélnek, jól képzettek, okosak és magabiztosak. A csoport vezetője Sam Chapel (Terry O’Quinn), valamint itt van még Cassius Green (RZA), Ryan új társa, miután az előzőt megölték. Tae Kim (Sung Kang) és Veronica ‘Vee’ Dotsen (Inbar Lavi) szintén az akciócsoport tagjai, ők a távol-keleti és az orosz bandák szakértői.

Mindannyiuknak megvan a maga kis titka, ami olyakor igen sötét, hisz van itt durva rendőr, személyazonosságot váltott gyilkos, HIV problémáját titkolni vágyó, ám a legnagyobb rejtélyt mégis Ryan Lopez őrzi. Ő ugyanis a helyi banda, az Angelicos embere, ugyanis annak feje, Javier Acosta (Cliff Curtis) fiává fogadta és mindent megtett érte, miután kiskorában meghaltak a szülei, így biztosítva be magának egy fedhetetlen embert az ellenség vonalain túl. Az Acosta család fejének ugyanis van egy terve: ki akar szállni a drog bizniszből, és szeretné, ha környezete is legálisan szerezne pénzt. Míg egyik fia, Daniel (Jay Hernandez) mindenben támogatja apja tervét, addig másik fia, Carlos (Reynaldo Gallegos) szívesen maradna inkább gengszter szerepben.

gangrelated.s01.1

A sorozat alapötletével minden rendben van: adva van egy zsaru, aki kettős játékot játszik, mégis vannak morális kérdései; munkatársai szintén elég kemény titkokat őriznek; a rosszfiúk nem feltétlenül mindig azok; az akciójelenetek meg egyenesek királyok. De ezzel a sok lehetőséggel egyszerűen képtelenek voltak élni az alkotók.

A főszereplőt, Ryan Lopezt alakító Ramon Rodriguez egyetlen arccal tolta végig mind a tizenhárom epizódot – semmi mimika, semmi színészi játék, csak a fapofa. RZA, akit leginkább zenészként tart számon a szakma, nos, maradjuk annyiban, hogy nem véletlenül. Inbar Lavi ugyan próbált valami pluszt belevinni szerepébe, de az annyira skiccszerű, hogy szegény színésznek tényleg esélye sem volt. Sung Kang hasonlóan járt, bár neki legalább a háttértörténetét jobban kidolgozták.

gangrelated.s01.4

Leginkább az írókat hibáztatom, mert mind a történetvezetés, mind a szereplők vázlatosak és egysíkúak, nincsen megfelelő történeti ív, a karakterekre nem hat semmi, jellemfejlődés egyszerűen nulla. Két szereplő akad, akiket kevésbé tudok szidni: Terry O’Quinn, és Cliff Curtis. De O’Quinn bármennyire is jó színész, bármennyire is kapott még egy érdekesebb hátteret (lánya, aki nem beszél vele, rendőri túlkapások vádjai…), alig volt a képernyőn – bár gyanítom, hogy egymaga kevés lett volna ahhoz, hogy megmentse a show-t. Curtis az egyetlen színész, akinek valóban írtak egy komolyabb jellemfejlődést, a színész pedig képes volt ezt bemutatni, de szűk keretet kapott, így csak az évad végére sikerült megmutatnia tudását – ez pedig kevés és későn érkező.

gangrelated.s01.5

A legszörnyűbb mégis az a Gang Relatedben, hogy ez még jó is lehetett volna, mert minden adva volt hozzá: érdekes szituáció, jó színészek, ütős akciójelenetek – de elpuskázta, nem használta ki a jó adukat, így sajnos buknia kellett. Nem hittem volna, hogy ezt valaha is kimondom, de most igazat kell adnom a Foxnak, hogy kaszálta a show-t.

gangrelated.s01.2

Mániákusoknak javaslom csak a Gang Relatedet, vagy ha esetleg leadja valamelyik magyar csatorna, akkor jó lesz háttérzajnak, de semmi több nem telik tőle – sajnos.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Gang Related (2014), 1. évad”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .