Érdekes egy sorozat az Életre-halálra: jók a főszereplők, bemutatja a bűnözők hátterét, látványosak az akciók, újító elemeket tartalmaz, de valahogy mégsem képes ütőset alkotni.

chase.s01.1

Annie Frost (Kelli Giddish) a rendőrbírói hivatal oszlopos tagja, és egy válogatott emberekből álló csapat feje. Társa, Jimmy Godfrey (Cole Hauser), tökéletese ellenpárja a fékezhetetlen és kissé bulldog-mentalitású nőnek, hiszen sokkal hidegebb fejjel képes gondolkodni. Marco Martinez (Amaury Nolasco) a kábszeresektől jött át a csapathoz, emellett pedig olyan, mint egy hiperaktív gyerek, akinek sohasem áll be a szája. Daisy Ogba (Rose Rollins), akit szókimondó és kissé csipkelődő stílusa miatt nem lehet nem szeretni, valamint egy frissen a csapathoz csatlakozott újonc, Luke Watson (Jesse Metcalfe), aki kiváló tanulmányi eredménnyel zárta az iskolát, és a családjától igen messze került, itt Texasban.

chase.s01.2

Annie-ék dolga elkapni a börtönből szökött bűnözőket, illetve, ha egy másik szerv felkéri őket erre, mint például a rendőrség, az FBI, vagy a kábszeresek. Az ő feladatuk nem azt megtalálni, hogy már hol járt a rosszfiú, hanem, hogy hova fog menni ezután, és ott elkapni őt. Így Annie-éknek bele kell mászniuk az elkövető fejébe, tudniuk kell a múltját, ismerniük kell a szokásait, a rigolyáit, és ezt a sok információt felhasználva megjósolhatják, merre is találják majd a keresett személyt.

chase.s01.3

Az Életre-halálra egy tényleg ütős kis sorozat lehetett volna, de hiányzik belőle valami, amit nem tudok megfogalmazni, mert minden elemmel rendelkezik, ami nagyszerűvé tehette volna, csak valahogy ez mégsem történt meg. Az akciójelenetek igazán pörgősek és hitelesek – bár a sok helikopter kicsit megfeküdte a gyomromat –, a színészek profin mozogtak fegyverrel, ügyesen verekedtek, és még a két nőnek is elhittem, hogy pontosan ott ütötték vagy rúgták meg az embert, ahol kell.

A karakterek mindegy szálig igazi egyéniségek. Annie jelleme ingadozik a forrófejű vadász, és a hideg logikus gondolkodó között, ő ássa leginkább bele magát a körözött személyek személyes életébe és múltjába, ugyanakkor képes esztelenül rohanni utánuk, még akkor is, ha azok egy erkélyről vetik le magukat. Még jó, hogy ott van a társa, Jimmy, aki úgy férfias, hogy közben bájos és gondoskodó – illetve van egy imádnivaló barátnője, aki fittyet hány minden sztereotípiára. Daisy pedig úgy adja elő a sokszor bunkónak ható poénjait, hogy azok mégse bántsanak másokat, illetve viccesek maradjanak – emellett meg sosem húznék vele újat.

chase.s01.5

Luke-ot, az új fiút, a híresen szépfiús külsővel megáldott Jesse Metcalfe játssza, és azt hihetnénk, hogy az alkotók rámentek erre a vonalra, pedig pont az ellenkezőjét tették, és egy igen érdekes hátteret adtak a srácnak. De a legnagyobb kedvencem Marco, a kiskutya tekintetével, a hamiskás mosolyával, a végeláthatatlan monológjával, és a kissé hiperaktív jellemével –bár elsőre én is ennyit láttam benne, az évad felénél kiderült, hogy igencsak mély története van, hiszen, ahogy az egyik szereplő is mondja, milyen férfi lakik egy családos kertvárosi részen, család nélkül?

A bűnözők sokkal nagyobb teret kaptak a sorozatban, hiszen párhuzamosan látjuk őket az ellenük dolgozó rendőrbírókkal, megtudhatjuk motivációjukat, hátterüket, és azt is, ahogy ezeket feldolgozzák. Ez az ötlet nekem nagyon tetszett, mert sokszor kiderült belőle, hogy az emberek nem csak jók vagy rosszak lehetnek, hanem a két véglet között igenis vannak árnyalatok, de mindezek ellenére törvényt sértettek, még akkor is, ha a motivációjukkal egyetértünk.

chase.s01.4

Igen, az Életre-halálra működhetett volna, mert van benne munka, újítás, ötlet, de valahogy mégsem volt képes kiemelkedőt alkotni, így az NBC csak egy évadot engedélyezett neki, bár az utolsó epizódok tényleg igazán ütősre sikeredtek – pedig én szívesen nézném még a sorozatot, és talán a második évadban már ki tudták volna küszöbölni az első hibáit.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .