A visszatérés Salamon kincséhez annyira elkedvetlenített A titkok könyvtára filmsorozattól, hogy hónapokig húztam A Júdás-kehely átkának megtekintését – de nem én lennék, ha nem akarnám megnézni az összes hitvány filmet. Hála Stana Katic zseniális színészi játékának a film élvezetesre sikeredett, de persze még így is több sebből vérzett.

titkokkonyvtara.3.3

Flynn Carsen (Noah Wyle) úgy tűnik képtelen leállni munkájában – mondjuk ezért nem is tudom hibáztatni – és elviszi magával barátnőjét arra az árverésre, ahol remélhetőleg megtalálja a bölcsek kövét, amely mindent arannyá változtat, ám ehhez előbb meg kell vennie egy vázát. Flynn olyan esztelenül és rátartian viselkedik, hogy végül a barátnője ott helyben faképnél hagyja. Flynnt megviseli az eset, ezért Charlene (Jane Curtin), a főnöke szabadságra küldi, de a férfi ahelyett, hogy pihenne, inkább tesz egy kiruccanást New Orleans forgatagába. Az utazás ötlete azonban nem a sajátja, hanem egy Simone (Stana Katic) nevű álombéli nő hívta magához, azzal a céllal, hogy közösen megtalálják majd Júdás kelyhét, mely nem kevésbé neves ereklye, mint a Szent Grál – bár utóbbit nem a vámpírerők felélesztésére használják. Flynn és Simone feladata megakadályozni az ősi erő feléledését, ehhez azonban szükségük van Simone különleges képességére is: a vámpírságra.

'The Librarian: The Curse of the Judas Chalice' (AKA The Librarian 3) TV Film - 2008

Szerencsére az alkotók tanultak a korábbi hibából és nem akarták ismét lekoppintani az első film történetvezetését, ez pedig különösen jót tett a mozinak. Bár a történet itt is logikátlan, suta és nem mentes a lenyúlástól sem, azért mégis sikerült egy igazán egyedi és nézhető filmet alkotni. Azt persze megint sajnálom, hogy az “öregek” – na ezért kapnék a fejemre – megint keveset szerepeltek, pedig Charlene humora egészen egyedi, illetve Judson (Bob Newhart) kiskutyaszemei és a kissé letargikus stílusa egészen egyedi kombinációt alkot, és ők ketten szerintem simán el tudnák vinni hátukon a következő filmet (ha lenne ilyen, de hála az égnek sorozatot csináltak inkább).

The Librarian 1- The Curse of the Judas Chalice - La maledizione del calice di Giuda - Noah Wyle

Noah Wyle mivel már harmadszorra játssza el ezt a szerepet, ezért szerintem nem sok dolga akadt Flynn Carsen megformálása során – meg persze az is hozzájárult, hogy a karakter igencsak hasonlít Wyle korábbi szerepéhez, a Vészhelyzetből jól ismert Dr. John Carterhez. Stana Katic azonban kiváló teljesítményt nyújtott a filmben, és komolyan mondom, ha másért nem akkor az ő alakításáért érdemes megnézni A Júdás-kehely átkát. A Castle rajongók már persze tudják, hogy a színésznő mennyire bájos, nőies és okos, de amit itt levágott, az szinte már túlszárnyalja az ABC sorozatában nyújtott alakítását.  Simone, mint  vámpír lenyűgöző, és Katicnak sikerült úgy megformálnia a hölgyet, hogy elhiggyük neki, ő valóban századokkal korábban született, ugyanakkor jól bánik a mai technológiával. De nem ez a legmegkapóbb Simone-ban, hanem az a pimasz és bájos stílus, aminek köszönhetően nem lehet eldönteni, hogy ő most valóban meg akar enni egy embert, vagy inkább csak játszik vele, mint macska az egérrel.

titkokkonyvtara.3.4

A Júdás-kehely átka ismételten egy rossz film, de mégis van benne valaki, aki miatt érdemes megtekinteni. A filmsorozat alkotói pedig gondoltak egy merészet is: nemsokára Amerikában és itthon is debütáló A titkok könyvtára sorozat trailere nagyon sok jót ígér, mert humoros pimasz, illetve a csapat, ami összeállt benne szerintem fantasztikus, és merem remélni, hogy valami igazán egyedit alkotnak – meg kifigurázzák önmagukat, illetve az összes kalandtörténetet, mert az tényleg epic lenne.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

3 thoughts on “A titkok könyvtára 3. – A Júdás-kehely átka (2008)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .