Arrow S03E08 – The Brave and the Bold

Nem gondoltam volna, hogy ezt fogom mondani, de a crossover Arrow-verziója jobb lett, mint a Flash-féle. Megmaradt a Barryre és csapatára jellemző könnyed hangnem, de ezúttal nem volt annyira központi, és így, Oliver sötétebb, komolyabb tónusával valahogy minden a helyére került – már-már Igazság Ligája hangulatba kerültem.

arrow 8 1

Caitlin és Cisco egy olcsó kifogással takarózva átruccannak Starling Citybe, és belecsöppenek az Íjász bumerángos ügyének kellős közepébe. Nem sokára Barry is megjelenik, hogy segítsen, és a két csapat megint összeáll – ezúttal, hogy megállítsák a bosszúszomjas Bumeráng Kapitányt (aki messze nem annyira esetlen, mint a neve). Súrlódás persze van, de hőseink végül csak összerázódnak, és végre a gonosztevő közös legyőzését is végignézhetjük.

arrow 8 5

Azt továbbra is sajnálom, hogy az együttműködés nem kapcsolódik szervesebben a történethez, és szerintem jobb lett volna, ha a két epizód nem kap különálló sztorit, de minden más zseniálisan jól sikerült. Először is, egyepizódos történetnek ez kerekebb volt, mint a Flash vs. Arrow. A Spartacusos színészeket úgy tűnik, megéri begyűjteni, mert Nick Tarabay Bumeráng Kapitánya kerek volt és elég menő – hát még az mennyire menő lenne, ha a jövőben valamikor összefogna Manu Bennettel.

arrow 8 2

Flash csapata pont annyira dobta fel a néha túlságosan szentimentális és morózus Arrow-t, amennyire kellett. Külön piros pont jár Cisconak, aki gyakorlatilag azzal a Batman majmolással szívatta Olivert, amiről az első évad kapcsán írtam – az „Arrow-barlang” és az „Arrow-mobil” telitalálat volt. A többiekre se lehet panaszkodni, Caitilin és Felicity párosát még mindig imádom, de az is gyönyörű volt, ahogy Diggle és Roy lassan felengedtek a jövevények irányába. Külön örültem annak, hogy a nagy crossover-láz közepette azért jutott idő pár kellemes jelenetre Diggle és Lyla között – így kell a szerelmi szálakat intézni.

arrow 8 4

A csúcs természetesen Barry és Oliver volt. Ebben a részben fizikai konfliktus helyett komoly morális vita bontakozik ki köztük – ennek a nyomai megvoltak az Arrow vs. Flashben is, de az alkotók most sokkal jobban kidolgozták a kérdést. Határozottan érezni lehetett, hogy Barry és Oliver kapcsolata egy új szintre lép, ahogy megoldják ezt a konfliktust. Az utolsó jelenet pedig egyszerűen ennivaló volt.

The Brave and the Bold

Az Arrownak határozottan jót tett a Flash. Starling Cityben mindenki háttértörténetében akad trauma rendesen és emiatt nézőként sokszor érezheti az ember, hogy fuldoklik az önutálatban, a bűntudatban és a boldogtalanságban. A Flash hangvétele ezzel összehasonlítva már-már mesei jellegű – erre egyébként reflektáltak is a részben. A kettő kombinációja nem volt annyira ütős, amikor ez a könnyed humor dominált. Most azonban a sötét hangvétel feloldásaként működött, elvette kicsit az események élét, de anélkül, hogy elviccelt volna bármi fontosat. Egy normális Arrow részben például még sokáig búsongtunk volna azon, hogy Lyla megsérült. Ehelyett a The Bold and the Brave pozitív hangnemben végződött, miközben komoly kérdésekkel foglalkozott – hát erre mondtam, hogy tiszta Igazság Ligája. Abban is pont az van nagyszerűen megoldva, ahogy a hősök kiegyensúlyozzák egymás személyiségét. Újabb jó pont Cisconak, mert megemlítette a Ligát – a készítők nyilván direkt kínoznak minket ilyen kiszólásokkal.

arrow 8 6

Összességében ez a rész közel áll ahhoz, hogy mindkét sorozat csúcspontjának nevezzem. A The Bold and the Brave olyan mesterien keveri az Arrow és a Flash elemeit, hogy az ember szinte azt kívánja, legyen minden rész crossover. A sorozatok általában spin-offokat termelnek, de ebben az esetben tényleg komolyan meggondolnám az összeolvadást. Főleg, ha ne adj Isten, elkaszálnák valamelyik szériát. Akárhogy is, remélem lesz még crossover!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.