Sosem hittem volna, hogy A titkok könyvtára megél két folytatást és egy sorozatot. Mivel a második és harmadik film elég rosszra sikeredett, ezért egy kicsit aggódtam, de azt kell, mondjam az első két epizód várakozáson felül teljesített. Kicsit felszínes még, a szereplők sincsenek kellően kidolgozva, mégis üdítően jól szórakoztam: nevettem, sírtam, de leginkább élveztem minden pillanatát.

titkokkonyvtara.s01.e0102.2

Flynn Carsen (Noah Wyle) hosszú ideje dolgozik már Könyvtárosként – amúgy ő tartja a rekordot –, ám a Könyvtár most úgy döntött, Őrzőre lesz szüksége, és meg sem kérdezve a férfit, már ki is küldte a meghívót a jelöltnek. Eve Baird (Rebecca Romjin) a terrorelhárítóknál dolgozik, ám korábbi jelentése miatt – amiben szerepelt egy kissé kattant könyvtáros, meg valami fura láda – kényszerszabadságra küldik, így Eve kapva kap az alkalmon, és be is megy állásinterjúra Charlene-hoz (Jane Curtin). Charlene azonnal meglátja benne azt, ami különleges és erős Őrzővé tenné a nőt, így azonnal be is dobja őt a mélyvízbe. Eve-et elbűvöli a varázslat és a Könyvtár szépsége, csak éppen munkatársával adódik némi gondja.

Eve és Flynn első közös ügye megtalálni azt, aki felelős egy férfi haláláért, aki tudatában volt a Könyvtár létezésének, és a Könyvtáros munkájának. A nyomok arra utalnak, hogy valaki bizony utazik a Könyvtáros jelöltekre, így a nem éppen hétköznapi párosnak össze kell gyűjtenie a maradék hármat. De vajon mi lehet a közös Jake Stone (Christian Kane) oklahomai olajfúróban, Ezekiel Jones (John Kim) mestertolvajban, és Cassandra Cillian (Lindy Both) a takarítóban? Az eszük, a rátermettségük és az az apró különbség, ami egyedivé teszi őket. Eve és Flynn, immár a három jelölttel karöltve indul útnak a világ megmentésére.

titkokkonyvtara.s01.e0102.1

Ez a sorozat rendkívül szórakoztató, bájos, és humoros. Persze azért megvan a maga hibája: kissé sablonos a történetvezetés – de azért egész szép csavarokat tettek bele az alkotók –, a főellenség motivációja elég középszerű, a szereplők is eléggé vázlatosak, de mentségükre szólva nem is volt sok lehetőségük kiteljesedni. Szóval ezeket a hibákat inkább kezdeti betegségnek tudjuk be, mert bízom benne, hogy ahogy haladunk epizódról-epizódra, úgy hagyjuk majd el a hibákat, úgy teljesednek ki a szereplők, és úgy válik egyre érthetőbbé a titok.

Flynn Carsent mindig azzal vádoltam, hogy a filmek alatt nem mutatott be valódi karakterfejlődést, nos, most megtette, méghozzá elég ügyesen. A Könyvtáros kissé bekattant, nehezen viseli az embereket, és egyetlen barátja Judson (Bob Newhart) a korábbi Őrző, Charlenne és Cal (vagyis Excalibur, a kard). Tökéletes ellenpárja Eve-nek, aki egy fess és kemény, ellentmondást nem tűrő nő, mégis tud nőies és lágy lenni. De a második epizód végére már látni is fogjuk miért is őt választotta a Könyvtár, mert kettejük párbeszéde iszonyú erős lett.

titkokkonyvtara.s01.e0102.4

Az újoncok egyszerűen bájosak, de legfőképpen Cassandra Cillian, akinél cukibb, bújósabb karaktert Kaylee (Firefly) óta nem láttam. A lány különleges képessége a szinesztézia, ez pedig sok esetben hátráltatja őt a mindennapi életben, de nem úgy a kalandok közepette. Ugyanakkor pont Cas az, aki rávilágít az abszolúte jogos és triviális kérdésekre ezzel pedig eléri, hogy végre megválaszolják a nézők kérdéseit is – hatalmas piros pont jár ezért az alkotóknak.

Jake Stone a kissé suttyó középnyugati férfi díszpéldánya lehetne, ha nem volna éppen százkilencvenes IQ-ja, meg problémája az oktatási intézményekkel – amúgy meg olyan profin kezelte Cassandra „rohamát”, hogy azonnal látni engedte, még bőven van a karakterben. Ezekiel Jones a kütyük nagymestere, emellett meg olyan pimasz és stílusos humora van, hogy az elképesztő – lehet tippelni ki, lesz a kedvencem.

titkokkonyvtara.s01.e0102.3

Nagyon jó, hogy a két epizódot egyszerre adták le, mert így vált kerek egésszé, különben meg egy nagyon otromba cliffhanger lett volna. Nem mondom, hogy A titkok könyvtára egetrengetően jó sorozat lesz, vagy díjakat fog bezsebelni, de tudjátok mit, nem is kell neki, mert szórakoztató, vicces, érdekes, kalandos, és egy olyan nyúlfarknyi romantikát is tartalmaz, ami nem meghatározza a szereplőket, pusztán árnyalja őket. Na, így kell újragondolni valamit, ami jó – szép volt TNT!

titkokkonyvtara.s01.e0102.5

Tudjátok, mi történik, ha összemixeljük a MacGyvert Indiana Jonesszal? Hát Könyvtáros lesz belőle!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “A titkok könyvtára S01E01-02 – And the Crown of King Arthur, és And the Sword in the Stone”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .