Kicsit félve kezdtem neki a mostani epizódnak, hiszen kvázi kiszállt a forgatásból a „nagy név”, Noah Wyle, de öt perce sem néztem még a részt, mikor minden kétségem elszállt. A titkok könyvtára úgy veszi komolyan magát, hogy közben nem teszi, oktat egy kicsit a történelemről, és még karakterépítésre is marad ideje – számomra ez a sorozat az idei év nagy meglepetése.

titkokkonyvtara.s01.e03.3

Eve mint Őrző a legkiválóbb teljesítményt várja el Könyvtárosaitól, így komoly kiképzésnek veti alá őket, ahol természetesen nem teljesítenek túl jól. Visszajőve a mini Könyvtárba Jenkins felhívja mindenki figyelmét az újabb cikkekre a nagy könyvben, ami arra hivatott, hogy jelezze a különös és varázslatos eseményeket. Míg Eve nem tartja elég jónak a Könyvtárosokat a terepmunkára, addig Cassie, Jake és Ezekiel vére izzik a kalandvágytól, és hamarosan Eve-et is sikeresen meggyőzik.

A csapat útra kel Bostonba, méghozzá egy különleges szerkezet segítségével, amit Jenkins alakított át és turbózott fel. Egy évszázadok óta fennálló cégnél ugyanis sorra tűnnek el fiatalok, a cég vezetése pedig kedélyesen, ám kissé szokatlan módon reagál erre, és elküldik mindannyiukat a személyzeti részleghez, hogy valamilyen módon azért mégis segítsenek a nyomozásban (Eve felhasználja NATO-beli pozícióját, hogy kellő tiszteletet váltson ki). De a szokatlan cég szokatlan titkot rejt, és egy olyan szörnyeteget, amit mindenki halottnak vélt. Vajon a három Könyvtárosnak és az Őrzőnek sikerül-e kijutnia a labirintusból?

titkokkonyvtara.s01.e03.2

A The Librarians még mindig kellően vicces és szarkasztikus, bár az is igaz, hogy egy picit megváltozott a hangulata Noah Wyle távozásával, de ez egyáltalán nem baj, hiszen így a készítők a szereplők egyéni humorára is támaszkodhatnak – az pedig szintén jól működik. Természetesen Cassie még mindig egy imádnivaló cukiság, és már képességét is kellően kordában tudja tartani. Árulását azonban Jake még mindig nem tudta megbocsátani – és ezt meg is lehet érteni. A szép az egészben, hogy ez egy olyan löketett adott mindkét szereplőnek, ami nagyon egyedi, nagyon bájos, és igazán valóságossá teszi őket. Pedig nem mindennap találkozik az ember ennyire okos karakterekkel, de jellemük nem csak ebben merül ki, hanem a vészhelyzetben adott reakciójuk, valamint az alapján, ahogy a szavakkal bánnak – vagy éppen nem, és hebegnek-habognak, ami Jake-nek irtózatosan jól áll.

titkokkonyvtara.s01.e03.1

Eve szintén változott, hiszen ő egy rendhez szokott, képzett és fegyelmezett katona, míg új munkatársai, a Könyvtárosok szöges ellentétei az eddig megszokottnak, és a nőnek ezt nehezére esik megemészteni. Ez pedig szintén ad egy plusz töltetet a karakternek, mindamellett, hogy Rebecca Romjin gyönyörű, mióta kicsit kigömbölyödött, és az alkotók a harci jeleneteket is kellően fifikásra alkották meg. Nemcsak, hogy elhiszem Eve-nek, hogy lever bárkit, hanem sok esetben meg sem mutatják a harcot, csak a végeredményt látjuk, valamint a nő olyan apró, de hatásos trükköket vet be, amik valóban működnek az emberi testen. Plusz az a lendületvétel a kvázi ütés előtt egyszerűen gyönyörű volt, Buffy, a vámpírok réme óta nem láttam ezt ennyire profin megoldani.

Gondolom ebből is látszik, hogy totál belezúgtam a sorozatba, úgyhogy már csak hab a tortán az ismert mellékszereplők tömkelege. Ezúttal Tricia Helfer tette tiszteletét, a Battlestar Galactica Hatosa, aki, csakúgy, mint Mark Sheppard, igazi geek jolly joker.

titkokkonyvtara.s01.e03.4

Mivel A titkok könyvtárát nem sokkal az amerikai premier után is adja magyar adó, így elég gyorsan elérhető nálunk szinkronosan. Meghallgattam a hangokat, és azt kell mondanom, hogy szörnyűek, már mint Jake és Cassie hangján kívül egyik sem illik a karakterhez – és sajnos tudom, hogy egy rossz szinkronnal mennyire el lehet szúrni egy amúgy kiemelkedő sorozatot. Szóval, azt javaslom, aki teheti, nézze angolul.

Fight smarter, not harder!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “A titkok könyvtára S01E03 – And the Horns of a Dilemma”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .