Ki a király? – Narnia Krónikái: Caspian herceg (2008)

Ha időrendben olvassuk a Narnia Krónikáit, akkor Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény után A ló és kis gazdája című rész következik. A filmkészítők e helyett az eredeti megjelenés sorrendjét választották, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a Pevensie gyerekek kalandjait követik nyomon. Így a soron következő történet a Caspian herceg, amelynek az első rész után igen magas elvárásokkal kell megküzdenie.

narnia 2 6

Körülbelül egy év telt el azóta, hogy Peter (William Moseley), Susan (Anna Popplewell), Edmund (Skandar Keynes) és Lucy (Georgie Henley) visszatértek Narniából. A visszailleszkedés nem megy zökkenőmentesen, ennyi idő után is akadnak problémák. A gyerekek épp egy peronon állva sóvárognak a varázslatos királyság után, mikor kívánságuk teljesül, és visszakerülnek Narniába. A gond csak az, hogy amíg Angliában egy év telt el, addig Narniában ezerháromszáz. A Pevensie testvérek uralkodása csupán mítosz és az országon újból zsarnokok uralkodnak: a telmarinok. Aslan pedig sehol. Peter, Susan, Edmund és Lucy feladata, hogy segítsenek Caspiannak (Ben Barnes), a fiatal és jószívű telmarin hercegnek megdönteni nagybátyja, Miraz (Sergio Castellitto), hatalmát, így hozva el a békét minden nép számára.

narnia 2 3

A Caspian herceg erősen indít, rögtön az első jelenetben megpróbálják megölni álmában a címszereplőt. Caspian menekülés közben megfújja Susan kürtjét, így hívja vissza, tudtán kívül, a Pevensie gyerekeket Narniába. Az öt fiatal kapcsolata adja a film gerincét, a kis csapat roppant dinamikusan működik. Peter és Edmund szerepet cserélt az előző részhez képest – Edmund megtanulta a leckét, mostanra gondolkodás nélkül segít testvéreinek, Peter azonban nehezen viseli, hogy királyból megint fiúvá kellett válnia. Ráadásul Narniában sem kapja vissza a hőn áhított titulust, rivalizálása Caspiannal eleinte csak vicces, később azonban nagy árat kell fizetni érte. Susan egy fokkal érettebb lett, olyannyira, hogy közte és Caspian között azonnal beindul a kémia, de persze hiába, hiszen a film végén megint haza kell menni. Lucy szintén érettebb, bár megtartotta azt a gyermeki tisztaságot, mely miatt korábban is kivételezett helyzetben volt – először léphetett be Narniába, most pedig először ő láthatja a visszatérő Aslant.

narnia 2 2

Nagyon jól keverednek a régi és az új konfliktusok. A testvérek megint nem hisznek Lucynek, Susan nem találja a módját, hogyan legyen boldog, közben az új helyzet a legrosszabbat hozza ki Peterből, és Edmund ezúttal nem hozzáállása miatt szigetelődik el, hanem pont azért, mert nem tud mit kezdeni a bátyja és Caspian küzdelmével. A problémák súlyosabbak, komoly következményekkel járó döntéseket kell hozni, ilyen szempontból a film szépen átvezeti szereplőit a következő korosztályba. Mindez érdekes, új karakterekkel társul, mint például Trumpkin (Peter Dinklage), vagy Hős Cincz Vitéz (Eddie Izzard), akik kiválóan katalizálják a főszereplők közti konfliktusok kibontakozását.

narnia 2 4

A gyenge pont sajnos a történet maga. Míg az első részben teljesen érthető volt, hogy mi miért történik, addig itt sokszor összevisszának érezhetjük az eseményeket. Nem tudjuk, kik a telmarinok és honnan kerültek elő, ahogy arra sem derül fény, a narniaiak miért hagyták magukat elnyomni, ismét (pedig ezúttal nem mágiával álltak szemben). Ahhoz képest, hogy mennyire sok az olyan jelenet, amely a telmarin udvar belső intrikáit mutatja be, szinte semmit sem tudunk meg Narnia háttértörténetéről, ez pedig komoly hiányosság – elvégre ezerháromszáz év rengeteg idő. Ezen a ponton a sors szerepe is sokat ront az élményen, mintha a szereplők tettei nem számítanának igazán a nagy egész tekintetében. Aslan azért nem segített ilyen sokáig, mert „nem volt itt az ideje” és a Pevensie gyerekek azért képesek megoldani Narnia minden gondját, mert „ez a sorsuk”.

Az itt-ott sántikáló történethez azonban az előző részhez méltó, epikus látvány és hangulat társul. A csaták ismét látványosak, a zene ismét csodálatos és megmaradt az a magasztos, fényes stílus, ami az első részben olyan megkapó volt. Még Tilda Swinton is visszatér egy rövid időre, emlékeztetőként, hogy a gonosz sosem tűnik el teljesen, és nem mellesleg nagyon jól néz ki.

narnia 2 5

Mindent összevetve a Caspian herceg teljesítménye kissé felemás. Ami eddig is működött, az most is működik, és karakterek tekintetében sikerült a következő szintre lépni, de a történetvezetés sajnos nem követte ezt a fejlődést. Sok a lyuk, amit csak a könyvek olvasói tudnak kitölteni maguknak, holott lett volna honnan időt csippenteni legalább egy részük befoltozásához. Ennek ellenére azért szórakoztató és látványos filmről van szó, amit érdemes megnézni.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

1 hozzászólás

  1. Visszajelzés:A Hét tengeren – Narnia Krónikái: A Hajnalvándor útja (2010) | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.