dwchristmas_pic1

A karácsony nem karácsony Ki vagy, Doki nélkül – legalábbis a reboot széria második évada óta, onnantól kezdve viszont igazi tradícióvá vált a fandomon belül az ünnepi különkiadás. Miért is szeretjük a karácsonyi speciális részeket? Egyrészt, mert tökéletes hangulatot teremtenek az ünnepekre, másrészt teljesen mindegy milyen volt az epizódot megelőző évad, mindig képes mosolyt csalni az arcunkra, na, meg néha egy-két könnycseppet is. Lássuk, mit hozott idén a Télapó… akarom mondani, a Doktor.

dwchristmas_pic2

A Doktor (Peter Capaldi) és Clara (Jenna Coleman) utolsó találkozása óta hónapok teltek el, ráadásul búcsújuk eléggé keserédesre sikeredett: a Doki otthona, Gallifrey után ment kutatni, Clara pedig Dannyt (Samuel Anderson) próbálta visszaszerezni, ám ez egyikőjüknek sem sikerült. A sors azonban úgy hozta, hogy a két időutazó karácsony éjjelén újra találkozhatott, ám az időzítés ellenére nem egy kellemes alkalomnak lehettek szemtanúi: egy északi sarki kutatóbázisra kerültek, ahol négy tudós, Albert (Michael Troughton), Shona (Faye Marsay), Ashley (Natalie Gumede) és Bellows (Maureen Beattie) förtelmes lényeket próbálnak kordában tartani, de sajnos csak kevés sikerrel. Ezek a pókszerű, nyálkás szörnyetegek telepatikusan kommunikálnak, és áldozataik úgy ejtik el, hogy szerencsétlenek arcára tapadva mély álomba küldik őket, miközben azonban lyukat fúrnak a koponyájukba és lassan, ám fájdalommentesen ölik meg őket. Az álmok, amikbe prédáikat küldik, azonban rendkívül valóságosnak tűnnek, így ők gyakorlatilag észrevehetetlenül menetelnek végzetük felé. A Tizenkettes Clarával és a tudósokkal karöltve próbálnak végetvetni a szörnyetegek terrorjának, ám időközben ők is áldozattá válnak. Szerencséjükre azonban van egyvalaki, aki segítségükre lehet, ő pedig nem más, mint a Télapó (Nick Frost).

dwchristmas_pic3

Első hallásra nagyon logikátlannak tűnhet a sztori, ám az epizód nézése közben a kirakós szép lassan összeáll, és minden érthető lesz, viszont az tény, hogy nem egy egyszerű cselekménnyel van dolgunk, és az ilyen részek esetében két választásom van: vagy spoilerezek, vagy írok egy olyan összefoglalót, ami nem biztos, hogy értelmes. Én inkább az utóbbit választottam, de, mint mondom, minden világos, miután megnézzük az epizódot – ezért tessék megnézni! Amit azonban spoiler nélkül elmondhatok, az az, hogy ez a különkiadás először nagyon félelmetes volt, a közepétől pedig egyszerűen gyönyörűre sikeredett. Én legalább három ponton majdnem elbőgtem magam, a végén már konkrétan sírtam is, szóval a középpontban többé-kevésbé az érzelmek álltak.

DOCTOR WHO (S8) CHRISTMAS SPECIAL

A másik fő téma az álom és a realitás kapcsolata, amit Steven Moffat zseniálisan körbejárt: a valóság és a képzelet közti határ sokszor nagyon halvánnyá tud válni, főleg egy sci-fi esetében, és az egész történet erre a problémára épült. Clara álma nagyon sokat elárult a karakterről, némi párhuzamot is lehetett vonni a váló élettel: nagy zsákbamacskát nem árulok azzal, ha elmondom, Danny Pink volt az álomban, és a Doktor ebből a helyzetből próbálta a lányt kirángatni, mivel minél tovább táplálja ezt a képzeletet, annál jobban rövidül az élete – a Dokira eddig is egyfajta akadályként lehetett tekinteni Clara és Danny kapcsolatában, és most megint ő próbálta megszakítani az idillt, mondván, hogy ő csak jót akar Clarának, akárcsak korábban a közös utazásokkal, ami Clara Dannyvel töltött idejének a rovására ment.

dwchristmas_pic5

Nem hagyhatom ki a karácsonyi elemek firtatását sem: bár inkább tekinthető egyfajta eszköznek a Télapó, jelenléte mégsem elhanyagolható. Nick Frostot bár leginkább vígjátékokban szokhattuk meg (főként Simon Pegg oldalán), rendkívül jól állt neki ez a félkomoly szerep is, na, meg a piros-fehér ruha és a bojtos sapka. A repülő rénszarvasok sem maradtak el, Rudolfot teljes valójában láthattuk, az orra vörösen világított, ahogy kell, de természetesen ebben is volt egy kis csavar. A látvány úgy anblokk lélegzetelállító volt, megkaptuk a nagy mennyiségű havunkat is, Clara álombeli lakásának ünnepi dekorációján pedig konkrétan a nyálam csorgott, annyira gyönyörű és ízléses volt.

Last Christmas, written by Steven Moffat

Most viszont, hogy lement a karácsonyi rész, legalább fél évet várhatunk a kilencedik évad kezdetéig. Jó hír azonban, hogy úgy néz ki, a pletykákkal ellentétben Jenna Coleman marad, tehát Clarát nem írják ki a sorozatból, valamint az új szezon első epizódjának címe is megvan már: The Magician’s Apprentice. Már most kíváncsian várjuk!

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .