Hiszitek vagy sem, Hugh Laurie valójában komikus színész, és kicsit sem hasonlít az általa megformált Dr. House-hoz. Állításom igazolásához pedig itt egy tipikus angol vígjátéksorozat, ami tele van a szigetországra jellemző fekete humorral, szarkazmussal, és bár nem érthető minden poén, azért a többségükön lehet minimum mosolyogni (de úgy általában egy jót nevetni. Ja, és említettem már, hogy szerepel benne Benedict Cumberbatch?

negyedikx.s01.3

Dr. Paul Slippery (Hugh Laurie) középkorú férfiként megtapasztalja a kapuzárási pánik minden apró aspektusát: felesége, Estelle (Anna Chancellor) szinte alig van otthon, annyit dolgozik új munkahelyén – a dolgot meg csak tetézi, hogy a nő főnöke leszbikus –, így a nemi életük is, nos, inkább nem is létezik. Paul három tinédzser fiában, pedig tombolnak a hormonok, és minden idejüket csajozással töltik, akiket előszeretettel hoznak haza. Ráadásul Paul munkatársa, Dr. Ronnie Pilfrey (Peter Capaldi) totálisan belezúgott Estelle-be és minden erejével azon van, hogy elhódítsa őt férjétől.

Paul minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál, hogy helyrehozza életüket Estelle-lel: interneten rendel vágyfokozó tablettát (semmi jó nem sül ki a dologból), hipnotizőrhöz megy, aminek következtében néha hallja felesége gondolatait (amik inkább epés megjegyzések férje olykor szánalmas és nevetséges megnyilvánulásaira). Paul igyekezetében, hogy visszahozza házaséletük korábbi szakaszának vad és buja részét, majdnem romba dönti az egész családot, amihez azért jócskán asszisztálnak fiai is.

negyedikx.s01.4

Mivel a sorozat nem mai darab – sőt, több mint tíz éves –, ennek megfelelően inkább mondható a kilencvenes évekre oly jellemző egyszerű vonalú vígjátéksorozatnak, mint a mostani „modern” szitkomnak – amivel persze nincsen semmi baj, pusztán tény. A negyedik X másik jellemző vonása a tipikus angol humor, ami sokszor nehezen érthető (javasolt is a sorozat újranézése), de ez szerencsére a poénok igen kis részét érinti, mert a többségen bizony bőven lehet szórakozni, a mosolygástól a has fogós nevetésig.

Hugh Laurie tökéletes választás volt a pánikoló és kissé kaotikus Paul szerepére, mert egyszerre volt képes eljátszani a drámai vonalat, a nemsokára összezuhanó férfi képében, ugyanakkor a reménykedő és naivan kisfiús férjet is pazarul tudta hozni. Tökéletes ellenpárt alkottak Peter Capaldival, aki a fess és hidegvérű Ronnie-t alakította, aki pár nap után teljesen megtörve, és szinte már az őrület határán egyensúlyozva praktizált, illetve vallott szerelmet Estelle-nek.

negyedikx.s01.2

Egy valami zavart csupán a sorozatban, hogy nem fejtették ki rendesen Paul kvázi gondolatolvasásának képességét, ami olykor működött, olykor meg nem. Persze tökéletesen felhasználták az ebből fakadó humoros összetűzéseket, de itt egy pici átgondolatlanságot éreztem, mintha a készítők eldöntöttek volna valamit, amit nem alapoztak meg kellően, de nélkülözhetetlenné vált a sorozat történéseinek tekintetében, ezért hát benne hagyták, hátha nem veszi észre senki a hibát – de.

Mivel ez a sorozat leginkább Paul és Estelle közötti kapcsolatról szól, így a fiaik: Rory (Benedict Cumberbatch), Daniel (Neil Henry), és Edwin (Joe Van Moyland) háttérbe kerültek – és bár ellőttem a bevezetőmben, hogy Ben szerepel a sorozatban, sajnos nem kapott túl sok játékidőt, de cserébe iszonyú cuki.

negyedikx.s01.1

A negyedik X tipikus angol sorozat, így a szigetország rajongóinak kötelező darab, de azok is bátran megnézhetik, akik távolabb érzik maguktól a tipikus angol humort. Illetve Ben rajongóknak mindenképpen ajánlott – mondtam már, hogy milyen cuki itt, és hogy sokat csókolózik?

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .