Bár a Penge második részét is szerettem, közel sem tartom annyira jó darabnak, mint elődjét. Ellenben a Szentháromság annyira kiváló lett, annyira tökéletesen hozta a képregényes elemeket, hogy ezt tartom a filmsorozat legjobb darabjának. Vámpírok, kardok, poénok, és jó csajok/pasik – hát kell ennél több?

Blade Trinity

Penge (Wesley Snipes) bár mindig úgy hitte egyedül küzd a vámpírokkal, valójában ezen foglalatosságán osztozott Whistlerrel (Kris Kristofferson). De hiába minden korábbi erőfeszítés, ugyanis most már a vérszívók is bevetették legerősebb fegyverüket, az embereket. Az FBI minden erejével azon van, hogy elkapja Pengét, az immár veszélyes bűnözővé degradált igazságosztót. Menekülés közben Penge és Whistler nagy áldozatot hoz, ami után tényleg az a veszély fenyegeti Pengét, hogy végleg egyedül marad. Ám Whistler mindig is gondoskodott „fiáról”, és ez most sincs másként.

Az Éjcserkészek kiszabadítják Pengét a hatóságok, és egy veszélyes vámpír, Danica (Parker Posey) karmai közül. Abigail (Jessica Bail) és King (Ryan Reynolds) a sikeres mentőakció után megmutatják a Fénybenjárónak, hogy mi is az igazi csapatmunka, illetve ki a régi-új ellenség. Danica, és testvére, Asher (Callum Keith Rennie) felélesztették fajuk alapítóatyját, Drakulát (Dominic Purcell). Az ősi vámpírban ez idáig ismeretlen, nyers erő lakozik, amivel szemben talán még Penge is tehetetlen. Vajon kinek mit jelölt ki a kard útja?

blade3.4

Bár sok felbukkanó karakter nem hagyott elég játékidőt kedvenc vámpírjaim egyikének, Pengének, azért ismét sikerült megmutatni a szereplőben rejlő kettőséget: az önmagát pusztító és megtagadó vámpír, aki azért öli társait, hogy önmaga sötét énjét lecsitítsa. Wesley Snipes tökéletes választás volt a szerepre mert, egy, nem kell ide sok színészkedés, hiszen maga a karakter egy igen maszkulin, érzelmeit palástoló férfi, és kettő, Snipes remekül bánik a karddal, és képzett harcművész, így valóban hitelesen tudta megformálni a Fénybenjárót. Megjegyzem akadt próbálkozás egy széria megalkotására is, ám az egy évaddal hamvába halt – állítom, hogy Snipes hiányzott belőle.

Abigail múltjából elég sok mindent megtudtunk, mindössze pár mondatból, ami szerintem igazán ötletes megoldás volt a készítők részéről. Ráadásul pont a tragédiák által vált, úgymond egy női Pengévé, aki szintén leplezi érzelmeinek nagy részét, ám King mellett ez nem mindig sikerül. Természetesen a történetnek leginkább Hannibal King felbukkanása tett jót, aki tökéletes ellentéte Pengének és Abigailnek hétköznapinak nem mondható, gyermekded humorával, amihez a legkomikusabb hatást morcos arckifejezése és arcszőrzete nyújtja. Amúgy meg Reynolds nem csak eyecandy, hanem remek színész is, bár az utóbbi években nem kapott sok olyan szerepet, amivel ezt bizonyítani tudná.

blade3.2

A Penge 2-ben azt kedveltem leginkább, hogy Guillermo del Toro egy igen komplex kis világot teremtett a kvázi gonosz vámpírok mögé, ezáltal pedig átemelte a róluk szőtt mítoszokat a mai világba. A Szentháromságban ezzel ellentétben egy igazi modern vámíparfamíliát láthatunk, hiszen Danica nemhogy követi ősei szokásait, hanem mintha küzdene ellene. Üveg épületrendszerében nyoma sincsen a második film rémisztő stílusnak, egy tökéletesen letisztult dizájnú szörnyeteg, egy minden technikai újítást felhasználó, új vezető van születőben a nő személyében, aki pont az újítások révén kaphatja el az időben kissé megrekedt vadászt.

Még a sokszor megnyúzott Drakula karakteréhez is sikerült hozzátennie a filmnek, hiszen eddig leginkább vérszomjas alakként láthattuk (vagy elegáns úrként). Ám úgy tűnik, valaki igen alapos kutatómunkát végzett, mert képes volt összerántani az összes halhatatlanról szóló mítoszt, és ezeket olyan koherens módon összevegyítette, hogy komoly gondot okozott nekem abban, hogy kinek is szurkoljak.

blade3.3

Azért sajnos ez a film sem mentes a dühítően sok logikai hibától, ami lássuk be, már szinte kötelező elem a Penge-filmekben – oké, hogy átlő a falon, de ha nem látja, mit kell eltalálni, akkor mi értelme? De leginkább az húzott fel, mikor rendőrség épületénél simán áttört a kordonon egy átlagos autó, majd jó két perc múlva szálltak csak be az utasok, mialatt a rendőrök állig felfegyverkezve azt várták, miképpen lőhetnék le a menekülőket. És komolyan, zenét hallgatni harc közben?

blade3.5

A Penge – Szentháromság még mindig a filmsorozat legjobb darabja, köszönhetően Kingnek és Drakulának, és bármennyire is élvezetes alkotás, sajnos nem készült hozzá folytatás az utóbbi tíz évben! Ezért hát mi, vámpírrajongók időnként újra elővesszük a trilógiát, és az ahhoz tartozó extrákat – ne hagyjátok ki a lemezen a plusz jeleneteket, mert King tényleg megmutatja, mit is csinálna, ha éppen nem vámpírokat ölne.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .