Vadregény (Into the Woods, 2014)

Egyszer volt, hol nem volt egy fiatal lány, aki tizenévesen szerelemre lobbant Johnny Depp iránt. Együtt utaztak keresztül Denevérországon, gengszternek adták ki magukat, elhajóztak Tortugára, találkoztak a Fejnélküli Lovassal, pitét ettek a borbélynál, csokit faltak, ollókkal bűvészkedtek. Teltek, múltak az évek, és egy gonosz átok miatt (amit úgy neveznek: pocsék szerepválasztás) megfogyatkoztak a közös kalandok. A fiatal lányban még élt a régi, nagy szerelem emlékképe, ám egy fagyos, téli éjszakán egy utolsó szilánk jéggé dermesztette a szívét.

JohnnyDeppIntotheWoods

A farkast alakító Depp jelmezét bármelyik jó ízlésű strici megirigyelhetné. Miközben – az egyébként kifejezetten irritáló – Piroska virágokat szedeget, rendezget csokorba, a farkas enyhén perverz, kétértelmű dalt énekel. Nem vicces. Kínos. Kínunkban nevetünk. Nem sejtjük, hogy az erdő mélyen vár még ránk rosszabb is.

Az arcletépő csoda, amit Vadregény címmel a vászonra hordtak, Stephen Sondheim azonos című musicaljét veszi alapul, amit 1987-ben mutattak be a Broadway-n. Erről persze nem tudtam, amikor beültem rá, de a dalokat hallgatva hasonlóságot véltem felfedezni a Sweeney Todd című musical zenei világával, amit szintén a fent említett író-zeneszerző alkotott. Ám ne reménykedjen senki, hogy olyan emlékezetes dalokban lesz része, mint a nyakfelmetsző borbély székében. Felejthető, értelmetlen, idegesítő.

INTO THE WOODS

A klasszikus mesék hollywoodi feldolgozásainak divathulláma még mindig nem gördült vissza, így a Hófehér és a vadász (2012), Tükröm, tükröm (2012), A lány és a farkas (2011) után most egybegyűjtötték a Grimm-mesék hőseit, Hamupipőkét (Anna Kendrick), Piroskát (Lilla Crawford), Babszem Jankót (Daniel Huttlestone) és Aranyhajat (Mackenzie Mauzy), és összekötötték a szálakat egy pék (James Corden) és felesége (Emily Blunt) szerencsétlenkedéseivel. A pékségben Meryl Streep boszorkánya indítja be az eseményeket, és a film első 15-20 perce alapján fel sem merül bennünk a gondolat, hogy szenvedni fogunk. Egy sírva nevetős jelenet, és pár morbid, humoros beszólás kivételével gondolataim az „Eh…” és a „Rendben, most megfogod a poharat, és elegánsan hozzávágod a vászonhoz” közötti skálán mozogtak. A fent említett, sírva nevetős jelenetet Hamupipőke és Aranyhaj hercegeinek köszönhetjük. Chris Pine jól hozza a röhejes sármőr figuráját. Az ifjú Kirk kapitányt bájgúnár hercegként látva William Shatner macsóskodása jutott eszembe az eredeti Star Trek (1966-69) szériából. Ha másért nem, ezért a képkockákért érdemes megnézni a filmet, vagy inkább megvárni, hogy valaki kivágja, és feltöltse Youtube-ra.

28WOODS3-articleLarge

A Vadregény hibái közül a legzavaróbb, hogy az alkotók nem tudták mit is akarnak az alapanyagból kihozni. Túl komolyan veszi magát a film, miközben a karakterek, motivációk kidolgozatlanok, és a cselekmény logikája nincs felépítve. Miért is kellene nekem szimpatizálni és drukkolni a kisfiúnak, aki meglopott egy óriáscsaládot, majd megölte a jogosan haragvó óriást? Miért örvendezzek a sikerüknek, hogy megöltek egy óriásasszonyt, aki férje halálát akarta megbosszulni? Egyáltalán miért néztem meg ezt a filmet?

Catleen és Orlissa véleménye

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

4 hozzászólás

  1. Visszajelzés:Hogyan ne neveljük gyermekünket – Vadregény (2014) | Watchaholics

  2. Visszajelzés:Balhés mesekongresszus az erdőben – Vadregény (2014) | Watchaholics

  3. Visszajelzés:Mozipremierek 2015.01.01. | Watchaholics

  4. Visszajelzés:Kicsi a bors és uncsi – Rango (2011) | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..