A hitvány én – Gru (2010)

Örömömre szolgál az a tendencia, hogy az animációs filmeket már nem csak gyerekeknek készítik, hanem a felnőttekre is gondolnak – ilyen szellemben készült az Így neveld a sárkányodat, a Rontó Ralph, és a Gru is.

despicable_me_movie_image

Gru éli szokásos hétköznapjait: kipukkasztja a gyerekek lufi állatkáját, a szomszéd kertjében végezteti el a dolgát a kutyával, benzinfaló és szmogtermelő járművel közlekedik, és ellopja az Eiffel-tornyot, vagyis annak kicsinyített mását Las Vegasból. Munkatársai Dr. Senkiházi és az édes minyonok, akik lesik Gru minden óhaját, és bálványként imádják gonosztevőjüket. Ám ez a gonosztevő nem túl sikeres szakmájában, de most egy igazán nagyszabású, és felettébb gonosz tervvel áll elő: el akarja lopni a Holdat!

Grunak az évszázad bűntényéhez szüksége van egy kis pénzre, a Gonoszok Bankjához – az egykori Lehman Brothers pénzintézethez – fordul kölcsönért, akik feltételhez kötik a tranzakciót: akkor kap Gru pénzt, ha sikerül megszereznie a kísérleti fázisban lévő zsugorító sugarat. Ezt azonban Gru ellensége, Vektor pont a férfi orra előtt kaparintja meg. Grunak ki kell használnia riválisa gyengeségét, ez pedig nem más, mint a sütemény, méghozzá az a fajta, amit az árva kislányok árulnak házról-házra járva. Gru menten örökbe is fogad három kislányt, Margót, Agnest, és Edith-et, arra azonban nem számít, hogy a lányok fenekestül felforgatják majd mind a zseniális tervét, mind gonosz életvitelét.

gru.3

Bár így leírva igen sablonosnak tűnik a sztori, sőt, éppen most lőttek egy hasonlót egy élőszereplős moziban, az Annie-ben is (ami szintén egy feldolgozás), ám a történet pont azokon a pontokon mozdul ki a komfortzónájából, amikor az ember a legkevésbé számítana rá. A sztori egyik legfőbb erénye természetesen a humor, ami olykor simlis, olykor polgárpukkasztó, de kivétel nélkül betalál – persze ebben nem kis szerepe van a minyonoknak, akik egyszerre cuki, okosak, buták és talpraesettek.

Gru úgy gonosz, hogy valójában nem az, csak ezt az utat választotta, hogy végre felfigyeljenek rá, ám ez a figyelem mindig másra irányul. A filmben láthatunk flashbackeket múltjából, amik megmutatják, hogy milyen gyerekkora volt, valamint honnan szökkent szárba mostani gonosz terve – ez utóbbit amúgy a színtiszta csodálat és kíváncsiság szülte.

gru.4

Margo a legidősebb a lányok közül, ezáltal ő is viselkedik a legérettebben, és sajnos pontosan látja, hogy tündérmesék nem léteznek, ahogyan jó hercegek, és gonosz sárkányok sem, csak emberek vannak, akik olykor megbotlanak, de nem feltétlenül a gonoszság miatt. Agnes, mint középső gyermek egyik testvéréhez sem hasonlít, de pont ebből kifolyólag lesz Gru tökéletes utódja, hiszen a lány imád mindent, ami bizarr, fura és szokatlan. A legkisebb, Edith pedig egyszerűen mindenkit képes levenni a lábáról – most komolyan, van valaki, aki ne adna meg bármit azoknak a hatalmas szemeknek?

Sajnos a film folytatását, a Gru 2-t már nem tudom ennyire dicsérni, bár még így is akad benne bőven idézhető gyöngyszem, de tény, hogy az „olyan cuki, hogy belehalok”-at nem tudja űberelni – ami nem véletlenül ekkora siker a közösségi médiában.

gru.2

Gru egy bájos és szívmelengető film arról, hogy nehéz szabadulni a gyermekkori álmoktól, és hogy az utunk során olyan hatások érhetnek minket, ami bár eltérít célunktól, mégis közelebb visz ahhoz, amire szükségünk van.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

1 hozzászólás

  1. Visszajelzés:Rúzs sokkolóóóó – Gru 2 (2013) | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..