Ezúttal Hollywood segít – Az Argo-akció (2012)

Alapvetően szeretem az igaz történeten alapuló filmeket, így nem volt kérdés, hogy meg fogom nézni Az Argo-akciót, ami ugyan nem ér el eposzi magasságokat, mégis kiemelkedik az életrajzi ihletésű filmek, olykor unalmas sorából.

argo.2012.1

1979-ben az egy évvel korábban elűzött Reza Pahlavi sah Amerikába látogatott gyógykezelésre, mire a feldühödött iráni tömeg lerohanta az amerikai nagykövetséget, az ottaniakat pedig több mint négyszáz napon át túszként tartotta. Hat amerikainak sikerült megszöknie, és a kanadai nagykövetségen bujkálnia: Cora Lijek (Clea Duvall), Mark Lijek (Christopher Denham), Kathy Stafford (Kerry Bishé), Joe Stafford (Scoot McNairy), és Bob Anderson (Tate Donovan). Ám a rejtőzködéssel teli hónapok kikezdték mindannyiuk elméjét, mire végre saját országuk úgy döntött, hogy megszökteti őket onnan, mielőtt a helyi hatóságok találnak rájuk – aminek feltételezhetően vérfürdő lenne a vége.

A CIA szakértője, Tony Mendez (Ben Affleck) áll elő a zseniális, és igen veszélyes menekítési tervvel, amihez előbb meg kell találniuk a tökéletes forgatókönyvet, létre kell hozni egy filmes ügynökséget, beszerezni mindenféle engedélyt, ja meg, a hat bujdosót megtanítani több évtizednyi trükkre, pár nap alatt. De ha kudarcot vallanak, akkor az életükkel fizetnek érte.

argo.2012.2

Az Argo-akció egy okosan építkező, feszültséggel teli film, ami még Hollywoodnak is képes bemutatni. A legnagyobb bajom vele mégis a hossza, ugyanis a két óra sok, rettenetesen sok, mert az amúgy igen feszes tempójú, szinte pattanásig elnyújtott jelenetek között akadnak felesleges üresjáratok, amik pont ezt a hihetetlen atmoszférát veszik el a filmtől.

És miképpen mutat fricskát az Álomgyárnak? A film első fele arról szól, hogy Mendez, illetve barátai, John Chambers (John Goodman), és Lester Siegel (Alan Arkin) miképpen kapálódznak Hollywood filmjeinek mocsarában, nyelik a sarat, és dolgoznak azon, hogy a bürokráciát és a felesleges körítést legyőzve végre a valódi feladatra, a kimenekítésre koncentrálhassanak. Affleck ezzel talán azt akarta jelezni, hogy egy film elkészítésében sokszor nem az a munka, amíg forgatják, hanem az előtte lévő felesleges körök.

argo.2012.3

A film ügyesen mutatja be a hat menekülő agóniáját, és azt a katarzist is, mikor végre találkoznak Mendezzel. A színészek mindegyike tökéletesen hozza a kissé megtört, erős, tévelygő szerepet, akiknek minden napja rettegés az ismeretlentől, mégis minden napjuk pont ezért válik unalmassá és egyiksíkúvá.

Megérdemelten kapott három Oscar-, három BAFTA-, és két Golden Globe-díjat Az Argo-akció, annak ellenére, hogy túl nagy újdonságot nem tartalmazott, hiszen a thriller műfaj szerelmesei már sok hasonlóan feszes filmmel találkoztak már, ám igaz történeteknél ez igen ritka jelenség. Ugyan a film vége valamelyest happy end, azért az utolsó pillanatig nem lehet benne biztos a néző (és igen, direkt nem néztem utána az eredeti sztorinak, amit azóta már megtettem).

argo.2012.4

A végére pedig hagytam egy érdekességet: a Stafford házaspárt alakító színészek szintén férjet és feleséget alakítanak a Halt and Catch Fire, vagyis az itthon CTRL nélkül címet viselő sorozatban (a magyar névért külön dicséret jár!).

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..