Valószínűleg senki sem gondolná, hogy állatkertet nyitni a huszadik században ilyen izgalmas, kedves, szerethető és fordulatokkal teli történetet produkálna. Én sem hittem, hogy így lesz – bár nekem az állatkert szóval azonnal eladták – az Our Zoo feledhetetlen pillanatokat nyújt, megmelengeti a lelket, és emiatt mindenkinek látni kell!

ourzoo.s01.3

George Mottershead (Lee Ingleby) megtörten érkezik vissza a háborúból, ahol elvesztette testvérét. Családja mindent megtesz, hogy a férfi a harcmezőn látott borzalmakon túl tudjon lépni, de ez az évek múlásával nem történt meg. Legkisebb lányával, June-nal (Honor Kneafsey) közös cirkuszi programján a pisztolydörgések hatására George összeomlik (ezt ma már PTSD-nek hívjuk), de kirohanván a sátorból megtörténik a lehetetlen: kapcsolatot teremt egy oroszlánnal, ez pedig felforgatja életét.

George attól a pillanattól fogva gyűjti a szenvedő állatokat, hol egy tevét visz haza városi lakásukba, hol egy majmot, amit régi vágású édesanyja, Lucy (Anne Reid) nem tolerál, és ekkor megfogan az ötlet, költözzenek vidékre, és legyen egy saját állatkertjük. A cél eléréséhez nem várt viszontagságokon kell átesniük, áskálódó ellenségekkel kell hadakozniuk, és le kell győzniük az emberi előítéletet, ugyanakkor a szerencse is melléjük áll, ahogy váratlan barátok is. De vajon a család támogatása elég egy ekkora feladathoz?

ourzoo.s01.1

Már a pilotmustrában kifejtettem, hogy mennyire erősen kezdett a sorozat, és az alkotók ezt képesek voltak fokozni – bár nagy bánatomra visszavettek a színek és árnyak játékából –, ugyanis részről-részre még több izgalommal szolgáltak, és egyúttal szegény Mottershead családnak még több szenvedésen kellett végigmenniük. De mivel ez egy igaz történeten alapuló show, ahol a Chester Zoo keletkezésének körülményeit vitték a vászonra, így a happy endhez nem fér kétség.

Tudom, hogy azok számára, akik nem tartanak állatot, nehéz elképzelni milyen is ez a kapcsolatteremtés, és nehéz leírni, hiszen az adott pillanatban két lény találkozásáról van szó, akik bár nem értik egymást, máshogy néznek ki, de ott, akkor van bennük valami közös – az élményt mindenki számára szívből kívánom. Nekem rengeteg állatom van, és minden fajért rajongok, így egyértelmű volt számomra (meg az egész szerkesztőség számára is), hogy totál belehabarodok az Our Zoo-ba. Bár úgy vélem, hogy egy színész szinte bármit el tud játszani, az előbb boncolgatott élményt nem tudja hitelesen bemutatni, csak ha már egyszer átélte, és bizony a sorozat színészei átélték, egytől-egyig.

ourzoo.s01.4

A sorozat ugyanakkor nem csak az állatok jogai mellett áll ki, vagy a viszontagságokat mutatja be, hanem az emberi konokságot, tudatlanságot és félelmet is – és ez a legveszélyesebb dolgok egyike. Mottershead és új lakóhelyük, Upton városkájának harca leginkább ezen a félelmen alapult, ugyanis a helyiek nem tudták elképzelni, hogy mi is pattant ki George elméjéből – pedig a férfi tényleg mindent megtett, hogy vízióját, ami az örömről és a csodákról szól, megmutassa az embereknek.

George felesége, Lizzie (Liz White) a sorozat legjobb szereplője, a hölgy nem csak okos és szép, de ha kell nem fél bepiszkítani a kezét – és ha ő nincs, akkor a férje csodálatos látomása sem kap valódi terveket. George apja, Albert (Peter Wright) az első perctől fogva támogatta fia törekvéseit, annak ellenére, hogy felesége minden tőle telhetőt megtett, hogy gáncsolja fiát. Ugyanakkor pont Lucy jelleme mutatta legtöbb változást, csak hát neki kellett a legtovább várnia arra a bizonyos kapcsolatra.

ourzoo.s01.2

Az Our Zoo sajnos csak egy évadot élt meg, folytatást nem terveztek – pedig az igazi munka és csodák csak most kezdődnének!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Our Zoo (2014), 1. évad”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .