Elérkezett a sorozat fináléja, ami ismételten fantasztikus dupla epizód lett, telve titkokkal, magyarázatokkal, örömmel, kétséggel, reménnyel és egy olyan egyedi stílussal, amivel kizárólag kedvenc könyvtárosaink tudnak megízesíteni egy részt.

thelibrarians.s01.e09-10.1

A könyv ezúttal egy különös városba küldte el a csapatot, ahol megmagyarázhatatlan energia-kisülések és égi fényjelenségek történtek. Természetesesen Ezekiel azonnal ufókra asszociált, amiért Jenkins jól kinevette – de az i-re a pontot Eve szarkazmusa tette fel. A kicsiny város szokatlan titkot őrzött, melyek régi stílusú gázlámpákhoz kapcsolódnak, amik szerte a városban szolgáltatták a világítást a helyi lakosoknak. Mialatt a kis csapat rájött a titok nyitjára, addig elveszítették Eve-et, és Jake úgy tűnik szerelembe esett.

Mindig öröm látnom, mikor szülővárosomat, Budapestet is megemlítik egy nemzetközi produkcióban (köszi Joss Whedon, ezért is), és bizony A titkok könyvtárának alkotói egy remek referenciát találtak erre, hogy összekössék a hétköznapi kisvárost az enyémmel. Az epizód ezúttal kiemelkedik a többiek sorából, ugyanis itt nem egy ellenséget kellett legyőznie a csapatnak (na, jó, szinte), hanem valamilyen cél érdekében kellett bevetniük legjobb tudásukat és erejüket.

thelibrarians.s01.e09-10.4

Jake, mint a romantikus férfi érdekes látványt nyújtott, abban a délies, kockás ingben, ám tudása és stílusa révén hihető volt minden szó, ami elhagyta a száját, és bár nem szeretem Párizst, azért az epizódban említett látványt szívesen kipróbálnám. Az epizód végi tragédia szinte könnyeket csalt a szemembe, és nemcsak az enyémbe – bár Eve igazi magyarázatot adott a dolgokra, a valóság olykor tényleg ilyen kegyetlen.

thelibrarians.s01.e09-10.2

Az utolsó epizód tartogatta azonban az igazi meglepetéseket, hiszen ebben derült ki a sorozat több, nagyszabású (és remekül felvezetett) titka. Flynnnel közösen Eve-ék ezúttal egy piramisba törtek be, ahonnan sikerrel is távoztak, ám a szarkofág tartogatta a legnagyobb meglepetést: Dulaque-ot. És mivel Flynnék végre megtalálták az utat a Könyvtárhoz, a férfi ezt kihasználva eljutott minden létezés gyökeréhez, és átírta a történelmet, aminek következtében az idősík darabokra hullott. Akadt, ahol Jake a könyvtáros már tíz éve, és szerelmesen megcsókolta Eve-et, vagy ahol Ezekiel a maga briliáns és logikus elméjével szellemeket szabadított a világra, vagy Cassandra lett minden varázslat birtokosa és a sárkányok legyőzője. De vajon van lehetőség kijavítani a hibát, ami az idő és a tér szövetén keletkezett?

Az utazás a különböző idővonalakban egyszerűen zseniálisra sikeredett, hiszen a már jól megismert könyvtárosok teljesen más személyiséggel rendelkeztek, hiszen már tíz éve harcoltak. Azonban egy mindegyikükben közös volt, és ez okozta igazi, személyes fájdalmukat is. A tudatlan Flynn egyszerűen brillírozott (ahogy a színész, Noah Wyle is) – de kérdem én, miért nem ezt a stílust hozta a filmekben, mert akkor ódákat zengtem volna róluk.

thelibrarians.s01.e09-10.3

Az első évad egy nagyszabású finálét és méltó zárást kapott, amit azonban bőven lehet még folytatni, mert benne rejlik a lehetőség, és mivel mind a nézők, mind a kritikusak elégedettek a sorozattal, én reménykedem a folytatásban. Mert a világnak szüksége van olyan hősökre, mint a könyvtárosok, és nem csak azért, mert végre egyszer nem volt gáz kimondani, hanem mert visszahoztak valami izgalmat, örömöt a televízióba, ugyanakkor megmutatták az emberi lélek mélységét és magasságát. Hittétek volna? Mert én sem!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .