A titkok könyvtára S01E09-10 – And the City of Light, And the Loom of Faith

Elérkezett a sorozat fináléja, ami ismételten fantasztikus dupla epizód lett, telve titkokkal, magyarázatokkal, örömmel, kétséggel, reménnyel és egy olyan egyedi stílussal, amivel kizárólag kedvenc könyvtárosaink tudnak megízesíteni egy részt.

thelibrarians.s01.e09-10.1

A könyv ezúttal egy különös városba küldte el a csapatot, ahol megmagyarázhatatlan energia-kisülések és égi fényjelenségek történtek. Természetesesen Ezekiel azonnal ufókra asszociált, amiért Jenkins jól kinevette – de az i-re a pontot Eve szarkazmusa tette fel. A kicsiny város szokatlan titkot őrzött, melyek régi stílusú gázlámpákhoz kapcsolódnak, amik szerte a városban szolgáltatták a világítást a helyi lakosoknak. Mialatt a kis csapat rájött a titok nyitjára, addig elveszítették Eve-et, és Jake úgy tűnik szerelembe esett.

Mindig öröm látnom, mikor szülővárosomat, Budapestet is megemlítik egy nemzetközi produkcióban (köszi Joss Whedon, ezért is), és bizony A titkok könyvtárának alkotói egy remek referenciát találtak erre, hogy összekössék a hétköznapi kisvárost az enyémmel. Az epizód ezúttal kiemelkedik a többiek sorából, ugyanis itt nem egy ellenséget kellett legyőznie a csapatnak (na, jó, szinte), hanem valamilyen cél érdekében kellett bevetniük legjobb tudásukat és erejüket.

thelibrarians.s01.e09-10.4

Jake, mint a romantikus férfi érdekes látványt nyújtott, abban a délies, kockás ingben, ám tudása és stílusa révén hihető volt minden szó, ami elhagyta a száját, és bár nem szeretem Párizst, azért az epizódban említett látványt szívesen kipróbálnám. Az epizód végi tragédia szinte könnyeket csalt a szemembe, és nemcsak az enyémbe – bár Eve igazi magyarázatot adott a dolgokra, a valóság olykor tényleg ilyen kegyetlen.

thelibrarians.s01.e09-10.2

Az utolsó epizód tartogatta azonban az igazi meglepetéseket, hiszen ebben derült ki a sorozat több, nagyszabású (és remekül felvezetett) titka. Flynnnel közösen Eve-ék ezúttal egy piramisba törtek be, ahonnan sikerrel is távoztak, ám a szarkofág tartogatta a legnagyobb meglepetést: Dulaque-ot. És mivel Flynnék végre megtalálták az utat a Könyvtárhoz, a férfi ezt kihasználva eljutott minden létezés gyökeréhez, és átírta a történelmet, aminek következtében az idősík darabokra hullott. Akadt, ahol Jake a könyvtáros már tíz éve, és szerelmesen megcsókolta Eve-et, vagy ahol Ezekiel a maga briliáns és logikus elméjével szellemeket szabadított a világra, vagy Cassandra lett minden varázslat birtokosa és a sárkányok legyőzője. De vajon van lehetőség kijavítani a hibát, ami az idő és a tér szövetén keletkezett?

Az utazás a különböző idővonalakban egyszerűen zseniálisra sikeredett, hiszen a már jól megismert könyvtárosok teljesen más személyiséggel rendelkeztek, hiszen már tíz éve harcoltak. Azonban egy mindegyikükben közös volt, és ez okozta igazi, személyes fájdalmukat is. A tudatlan Flynn egyszerűen brillírozott (ahogy a színész, Noah Wyle is) – de kérdem én, miért nem ezt a stílust hozta a filmekben, mert akkor ódákat zengtem volna róluk.

thelibrarians.s01.e09-10.3

Az első évad egy nagyszabású finálét és méltó zárást kapott, amit azonban bőven lehet még folytatni, mert benne rejlik a lehetőség, és mivel mind a nézők, mind a kritikusak elégedettek a sorozattal, én reménykedem a folytatásban. Mert a világnak szüksége van olyan hősökre, mint a könyvtárosok, és nem csak azért, mert végre egyszer nem volt gáz kimondani, hanem mert visszahoztak valami izgalmat, örömöt a televízióba, ugyanakkor megmutatták az emberi lélek mélységét és magasságát. Hittétek volna? Mert én sem!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..